In de loop der tijd heeft hengstdijk.eu diverse verhalen geschreven door bezoekers op de website gepubliceerd. Op deze pagina vindt u een overzicht van deze verhalen met een korte omschrijving.De verhalen zijn verhalen uit het verleden, soms educatief en soms gewoon leuk om te lezen. Wij danken alle inzenders voor hun bijdrage. Heeft u ook een leuk verhaal dan kunt u altijd contact opnemen. De informatie is te vinden op www.hengstdijk.eu. U hoeft geen schrijver te zijn om een verhaal te vertellen, dus schroom niet en stuur ons uw verhaal.

De verhalen die u hier vindt zijn exclusief geschreven voor hengstdijk.eu. Versies die u verder op het internet vindt, en niet op webpagina's van de auteur zelf,zijn helaas kopieën afkomstig van deze website.

De koning van de Kokkelvissers.
Een kort verhaal van Ben Marcus.
Er is ook een fotoalbum toegevoegd aan dit verhaal.

Klik hier om het verhaal te lezen

Stukje uit het verhaal: In de Provinciale Zeeuwse Courant, van maandag 10 april 1972, lezen we op pagina 2 een artikel met de volgende kop: ”Kokkelvisser zat drie dagen vast op plaat Oosterschelde”. Je raad het al, het is een artikel over Ben.

Burgervaders: Leo van Esbroeck
Een kort verhaal van Edy Compiet over Leo van Esbroeck de laatste burgermeester van Hengstdijk.

Klik hier om het verhaal te lezen

Stukje uit het verhaal:Een pinnige pastoor Bongenaar snokte regelmatig de laatste misdienaar- waterdrager in de rij aan de schouder om hem halt te doen houden.

Aangifte
Een kort verhaal van Thiele van Esbroeck-Roctus. Leuk verhaal over een aangifte van een geboorte in Hengstdijk, circa 1935.

Klik hier om het verhaal te lezen

Stukje uit het verhaal: Het was dus voor hem de niet de eerste keer geweest en waarschijnlijk ook niet de laatste. En of het nou den elfden of den twaalfden kleinen was, dat wist eigenlijk niemand.

 

Ik, Catharina van Hengstdijk
Een kort verhaal van TH.C. Zwarekant - Blom, oud inwoonster van Hengstdijk
De kerk Catharina vertelt een verhaal.

Klik hier om het verhaal te lezen

Stukje uit het verhaal:Ik ben zogezeid, de blikvanger van een minidorpje in Zeeuws-Vlaanderen! Dat is toch niet niks. Ik heb generaties zien komen en gaan. Veel baby'tjes heb ik jammerlijk horen huilen, toen ze gedoopt werden"

Kermisschieting
Kort en ludiek verhaal van Edy Compiet over de kermisschieting in Hengstdijk.

Klik hier om het verhaal te lezen

Stukje uit het verhaal:“Die is den oorlog oek goed deurgekommen”, zei één van de Van Dijken, doelend op de meest blonde van de twee vrouwen.” Heel even werd het wat stiller, er werd wat slinks gekeken en een beetje geloerd, maar al gauw ging het schuttersgilde verder waar ze mee bezig waren.

Landbouw in de twintigste eeuw
Een verhaal van Kees Vinke uit Pauluspolder.
Verhaal over de landbouw in de twintigste eeuw en het leven op het platteland.

Klik hier om het verhaal te lezen

Stukje uit het verhaal:De koewachter moest melken, samen met de meid, zij moest ook de varkens verzorgen. De koejongen kreeg van iedereen op de boerderij opdrachten, van de boer, boerin, knechten en niet te vergeten van de meid.

 

Jachttaferelen en caféverhalen
Een verhaal over de jacht en de bijhorende café verhalen.
Geschreven door Edy Compiet.

Klik hier om het verhaal te lezen

Stukje uit het verhaal:De boerin porde de boer in de zij: da ’s nog wat anders as gij ee boer, kijk dienen stier is bezig zijn. ’t Is van geen wonder zei de boer droogjes, het is alle keren een andere koei.

Wielerkoers in Hengstdijk
Leuk verhaal van Edy Compiet over de bekende wielerrondes van Hengstdijk.

Klik hier om het verhaal te lezen

Stukje uit het verhaal:Ook op het parkoers was er geregeld wat te beleven. Op de hoek bij Piet de Waal had men Leo van Swieten geposteerd en het moet gezegd, geen enkele auto kwam op het verkeerde moment het parkoers op.

Een doos vol herinneringen
Een verhaal over het verleden geschreven door Richard Burggrave

Klik hier om het verhaal te lezen

Stukje uit het verhaal:Op gezette tijden kwamen er leurders aan de deur (op de fiets) met kleren, schoenen e.d. Al deze voorzieningen waren nodig om in de eerste levensbehoeften te voorzien. Fietsen waren er nauwelijks en wie ging er bijvoorbeeld naar Hulst?

 

De historie van Hengstdijk en Pauluspolder
Educatief verhaal met historische feiten
Geschreven door George Sponselee.

Klik hier om het verhaal te lezen

Stukje uit het verhaal:De Groote Hengstdijkpolder heet in de volksmond de (Grote) Putting. Dat woord is een oude benaming voor een gebied waar turf gestoken werd. De parochie en de kerk in Hengstdijk kregen als patrones de H. Catharina van Alexandrië.

Kermis in de polder
Verhaal over de kermissen in Pauluspolder in vroegere tijden.
Geschreven door Kees Vinke

Klik hier om het verhaal te lezen

Stukje uit het verhaal:De meisjes droegen daarbij een overall. Zo liepen ze ook over het dorp van het werk naar hun wagen die een eind verderop stond. De toenmalige pastoor van Hengstdijk vond het maar niks, vrouwen in mannenkleren. Hij achtte het nodig om in de mis op zondagmorgen dit aan de orde te stellen.

Mensen van Hengstdijk
Leuk uitgebreid en ludiek verhaal van Edy Compiet over het naoorlogse Hengstdijk.

Klik hier om het verhaal te lezen

Stukje uit het verhaal:Van bij juffrouw Kakebeeke herinner ik mij ongeveer de plaats in de klas waar ik zat, maar vooral haar lange vingers, die sierlijke, zwierige letters schreven, vaak met rode inkt wat ik iets heel bijzonders vond.

 

Vissen toen ...en nu
Kort verhaal over het vissen van tegenwoordig en vroeger.
Geschreven door Richard Burggrave.

Klik hier om het verhaal te lezen

Stukje uit het verhaal:We hadden niet veel: een bamboestok, een vislijn zo dik, haken zo groot, soms gebogen kopspelden, aas een stukje aardappel, brood en wormen. Maden? Nooit van gehoord. Maar er werd gevangen en hoe

't Zal wel zukken werk zijn
Leuke café verhalen van vroeger.
Geschreven door Edy Compiet

Klik hier om het verhaal te lezen

Stukje uit het verhaal:In de buurt van Hengstdijk voelde Lon zich als een kloeken haas in zijne polder. Zijn splinternieuwe Opel Rekord stuurde hem onweerstaanbaar voorbij Kuitaart naar zijn geboortedorp, door de Karnemelkstraat linksaf naar de Kerkstraat, langzaam rijdend langs café het Jagershuis van de Kort.

Leonard en Co
Diverse verhalen over Leonard en Co geschreven door Edy Compiet

Klik hier om het verhaal te lezen

Stukje uit het verhaal: Camiel zijn vrouw was na meer dan 45 jaar huwelijk zonder al te veel woorden naar het Lievenhuis op Groenendijk vertrokken. “Z ‘aoi nie meer als n’n goeiendag gezeed”, vertelde men.

 

Columns door Ward
Korte verhalen.
Geschreven door Edy Compiet.

Klik hier om de colums te lezen

Stukje uit het verhaal:Piet de Vree van de Margaretsedijk reed zowat dagelijks met kar en paard naar ”ut durp van Raopenburg.” ”Kroop tur maor op”, zei Piet tegen de kinderen die toen nog allemaal te voet naar school gingen.

Ruilverkaveling
Pauluspolder 1939-1947
Geschreven door Kees Vinke

Klik hier om het verhaal te lezen

Stukje uit het verhaal:Het is dit jaar dus 75 jaar geleden dat deze verkaveling gestemd en aangenomen is. Het was de allereerste ruilverkaveling in Zeeland.

Barend den Belg

Korte verhalen.


Klik hier om de verhalen te lezen


Stukje uit het verhaal:Een belg die Barend heet? De tooghangers in het Jagershuis kijken me aan alsof ik hen wat probeer wijs te maken.

 

Een duik nemen
Kort verhaal over het zwemmen in kreken.
Geschreven door Marijke Hilhorst.

Klik hier om het verhaal te lezen

Stukje uit het verhaal:Het water bleek heel licht ziltig, zacht ook, zonder stroming, de lucht was op zijn schilderachtigst, babyblauw met schitterende wolkenpartijen