Nieuws

18-04-2019 - Je komt ze overal tegen.

Je komt ze overal tegen, die van Hengstdijk. Anita Compiet, ooit Vogelfort, kwamen we als naaister al een keer tegen op de Magrette. Nu valt ons de spreuk op haar blauwe bord op: Wie geen fouten maakt, maakt helemaal niets.
18-04-2019 - Aardappelen poten.

Op het land wordt hard gewerkt. Het poten van de aardappelen is nu een van de belangrijkste onderwerpen. Misschien iets aan de late kant. Aardappelen worden op de 100ste dag van het jaar gepoot. Dan kun je op dag 200 rooien. Met deze boerenwijsheid zijn de landbouwers langs de Hengstdijksestraat aan de slag.
17-04-2019 - Spreekwoord in de praktijk.

Onlangs zagen we bij het natuurgebied een spreekwoord in de praktijk. We zagen een vreemde eend in de bijt. De betreffende eenden hebben dit niet als zodanig ervaren. Ze lopen rond als of er niks aan de hand is.
17-04-2019 - Oormerken.

Op de vraag van Peter hebben we één reactie binnen gekregen. Frank meldt: een tang voor het oormerken van schapen en varkens. Bedoeld als registratie en identificatie van deze dieren. Reacties over gebruik en tijdsperiode zijn welkom. Frank, bedankt.
16-04-2019 - Brandblusmiddelen.

Vanuit Bergen op Zoom is een monteur van Ansul aan het werk in het Dorpscentrum. Hij controleert de brandblusmiddelen. De slang in de hal en de twee blussers. Na een kleine reparatie is alles in orde. En dat geeft voor de bezoekers van de Schuur een veilig gevoel.


16-04-2019 - Bloemschikken.

Bloemschikken met een knipoog naar Pasen. Dat zijn de werkstukjes van de bloemschikavond in het Dorpscentrum. De kleuren en de eieren doen het. Compliment voor Jan en de dames. Het ziet er prachtig uit.

Klik hier voor de foto’s van deze avond.15-04-2019 - Een foutje.

In de uitnodiging voor het ontbijt op Koningsdag is een foutje geslopen. Dit jaar is het ontbijt op zaterdag op de 27ste. En dat hadden we onderaan verkeerd vermeld. Ondanks de vele controles. Bedankt iedereen die ons op de fout gewezen heeft.

Klik hier voor de verbeterde versie van de flyer.


15-04-2019 - Uit grootmoeders tijd.

Van Peter ontvingen we bijgaande foto’s met een vraag.
“Hierbij een paar foto's waar we niet van weten wat het is en waar het voor gebruikt werd. Misschien kunnen we via Hengstdijk.eu er achter komen wat het is.
Groetjes en alvast bedankt,”

Reacties graag via info@hengstdijk.eu


14-04-2019 - Wielerbond te gast.

De Belgische wielerbond was zaterdagochtend te gast bij de familie Verbrugge. Grote groepen wielertoeristen kwamen vanaf Kuitaart, door de Plevierstaat, over de Vogelweg om een tussenstop te maken bij de Familie Verbrugge. Na een korte rust vertrokken ze weer. Naar het zuiden.


14-04-2019 - Eerste echte vlucht.

Van Erik het volgendebericht:
“Hierbij de uitslag van de 1e officiele vlucht van het seizoen, het was een koude start, maar alles is weer thuis. Wederom gaan Paul en Regule met de 1e aan de haal, wederom een dikke proficiat.
Volgende week vliegen we vanuit Peronne.”

Klik hier voor de volledige uitslag.


13-04-2019 - Uit de oude doos.

Op de site hebben we een aantal verhalen van Edy Compiet. In een daarvan vertelt hij over burgemeester van Esbroeck:
“Op de website van Hengstdijk vind je de foto van zijn inhuldiging als burgemeester van Hengstdijk in 1918, genomen aan de Veirkensmart. Hij was de laatste burgemeester van Hengstdijk, tot 1936, want toen werd de gemeente Hengstdijk samengevoegd met Ossenisse, Stoppeldijk en Boschkapelle. Vanaf 1934 tot 1936 was hij tevens burgemeester van Ossenisse. Hij was geboortig van de Rummersdijkpolder aan de rand van de gemeente.”

Klik hier voor het volledige verhaal.


13-04-2019 - Magnolia.

Deze week hebben we een prachtige magnolia op de foto gezet. Eerder was er nog niet de tijd en ruimte om de geweldige mooie kleuren met onze lezers te delen. En dat doen we nu.


12-04-2019 - Expositie.

We kregen het volgende verzoek van Jarina Kisjes.
“Op 18 en 19 mei is er een expositie in de Catharinakerk. Wellicht leuk om als bericht te plaatsen op Hengstdijk.eu? In de bijlage het affiche.(foto rechts) Op donderdag 16 en vrijdag 17 mei gaan we inrichten.
Zaterdag de 18e spreekt raadslid Merten Broekaart een openingswoordje. Dit is niet gelijk om 10:00 uur wanneer de deuren openen maar om 14:00 uur.
De expositie heeft als thema ‘Italie’. Alle schilderijen zijn naar dit thema gemaakt.”


12-04-2019 - Witgatje.

Donderdag kregen we in de Putting, direct aan de dijk van de Sint Josephstraat, een actief vogeltje voor de lens.
Navraag leert het volgende:
Wat betreft uw vraag. Witgat is inderdaad correct. De vogel die er het meest op lijkt is de oeverloper. Het verschil is het makkelijkst te zien aan het wit. Het wit van de witgat loopt keurig recht, bij de oeverloper zit er bij "zijn schouder" een stukje wit omhoog. Dit heeft de witgat niet. Verder is het verschil te zien op de rug heeft oeverloper vlekken en witgat stippen. Aan de kop is die ook goed te herkennen. Oeverloper heeft zwarte oogstreep en lichte wenkbrauwstreep. Witgat heeft die lijnen alleen voor zijn oog.
Bedankt Sander.


11-04-2019 - Jaarvergadering KBO.

Woensdagmiddag heeft de KBO vergaderd in het dorpscentrum. De leden waren uitgenodigd voor de jaarvergadering. Er werd gestart met een gemeenschappelijke lunch en afgesloten met een gezellige middag.


11-04-2019 - Aanvullend werk.

Langs de Vogelweg is door het waterschap gewerkt aan de verwijderde bomen. Met een grote gatenboor zijn de stronken verwijderd. En afgevoerd. Hopelijk worden er geen leidingen van de nutsvoorzieningen geraakt. Dat zou vervelend zijn.
10-04-2019 - Puinhoop.

Letterlijk: het is een hoop met puin. Er staat nog een klein hoekje van nummer 14 recht. Aan de binnenkant de laatste herinneringen. De betimmering van de biljartkamer met een luchtfoto uit de jaren 80. Alles verdwijnt in de puinhoop. Nu alles nog opruimen. Dan blijft een lege plek.


10-04-2019 - Vastenactie.

Aanstaande zaterdag 13 april wordt in het kader van de Vastenactie een dag gehouden in onze Catharinakerk. De dag zal gevuld worden met allerlei activiteiten ten bate van het goede doel van dit jaar: een project ter ondersteuning van mensen met een beperking in Kenia. Twee zusters Franciscanessen uit onze streek, die hiervoor werken, zullen in onze kerk aanwezig zijn. Cliënten van Tragelzorg hebben zich ingezet om deze actie te ondersteunen en hebben hiervoor kunstwerken gemaakt die zaterdag tentoongesteld zullen zijn.
Van 10.00 tot 16.00 uur is iedereen van harte welkom in de kerk.


09-04-2019 - Weerbericht.

De bomen in de Meerkoetstraat staan in volle bloei. Met een volle roze kleur kondigen ze het voorjaar aan. Uit ervaring weten we dat er dan regen op komst is. De mooie kleur is er slecht enkele dagen. Geniet er van zolang het kan. Het is door de jaren heen bewezen dat het weerbericht met regen op de loer staat.09-04-2019 - Gekeurd.

Maandag zijn de speeltoestellen in de gymzaal van Dorpscentrum de Schuur gekeurd. Vanaf 8 uur was een keurmeester van Janssen Fritzen aanwezig voor de nodige activiteiten. Met een lijst van plussen en minnen kan het bestuur aan de slag. Met een beetje creativiteit wordt alles weer binnen de normen gebracht.


08-04-2019 - Ongeval met de tram 1937.

Aan ons bericht van 29 maart kunnen we het volgende toevoegen.
Het slachtoffer van een aanrijding met de tram in 1937 bij Delft is inderdaad Jan Bogaert uit de Lange Munt. Broer van Louisa Bogaert. Een van haar dochters kent het verhaal vanuit de familie. Bedankt voor de aanvulling.08-04-2019 - Nieuwbrief Metta Vihara.

Onlangs ontvingen we de nieuwsbrief van Metta Vihara.
“Het ontembare element wind heeft huisgehouden in Zeeuws-Vlaanderen, ook in Metta Vihara. Het groene fiets- en opslagschuurtje staat op instorten, heel het raam is eruit gerukt. Van het afdakje boven de aanhangwagen blijft niets over....”

Klik hier voor de volledige nieuwsbrief.


07-04-2019 - Uitslag kaarten.

De uitslag na een gezellige middag kaarten met 18 jokeraars en 8 bieders.
Bieden:
1 Ludo van de Lavoir
2 Willy Dobbelaar
3 Cor Dankaart
Bij het jokeren:
1 Patricia
2 Jozina van Dorsselaar
3 Leon van Stevendaal.

Volgende kaarting zaterdag 11 mei om 14 uur.


07-04-2019 - Eerste uitslag duivensport.

Van Erik Kint kregen we de eerste uitslag van het duiven-vliegseizoen.
“De kop is er weer af, we zijn van start gegaan voor seizoen 2019 en gelijk weer een oude bekende op plaats 1, namelijk Paul en Regule. Mannen een dikke proficiat.
Volgende week gaan we naar Niergnies met de duiven.”

Klik hier voor de volledige uitslag.