Nieuws

22-03-2023 - Kaartenparty.

Zaterdag 25 maart is er weer een kaartenparty bij familie de Nijs in de Norbertijnenstraat.
U vindt er alles voor het maken van kaarten, zoals knipvellen, stickers, mallen enz. Ideaal voor de hobbyist die met papier aan de slag is.

Klik hier voor de flyer.


22-03-2023 - Magnolia.

Een plant die de show steelt in de voorjaarstuin is wel de magnolia met zijn uitbundige en vroege bloei.
De magnolia is een prachtige boom die oorspronkelijk uit delen van Azië en Amerika komt. Hij wordt gekenmerkt door zijn grote, geurige bloemen, die bloeien in witte, roze en paarse tinten. De magnolia wordt al eeuwenlang in tuinen aangeplant en is vandaag de dag een populaire keuze voor zowel openbare parken als particuliere tuinen. Behalve dat ze visueel aantrekkelijk is, staat de magnolia ook bekend om haar taaiheid en aanpassingsvermogen.
De kans dat we lang van de bloemen gaan genieten is klein. De komdende dagen wordt er veel wind verwacht, waardoor de bloemen snel verwaaien.


21-03-2023 - Uit het archief.

In ons archief staat een stukje over het Nederlandse trekpaard:
Het Nederlands Trekpaard is een oud ras, vermoedelijk gefokt aan het begin van de 17e eeuw, dat met name in de periode tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog zijn opmars deed. In die periode werd het Trekpaard ingezet voor allerlei soorten zwaar werk.
De hengst Karel uit Hengstdijk was in de jaren dertig allom bekend en won vele prijzen.

Klik hier voor de pagina "Het Nederlandse trekpaard".


21-03-2023 - Wegafsluiting.

In Kuitaart gaat de Provincie Zeeland werkzaamheden uitvoeren. Dat doen zij in de periode van 27 maart tot en met 21 april 2023. De provincie maakt deze weg verkeersveiliger. Dit doen ze door aan de zuidelijke bebouwde kom grens een ombuiging in het wegdek aan te leggen met daarbij drempels. Iets ten zuiden van de Frederik Hendrikstraat komt een versmalling. Aan de noordelijke bebouwde kom grens plaatst de provincie bij het verkeersoog een vangrail. In dezelfde periode werkt de provincie aan het gedeelte van de N689 tussen de rotonde Terhole en Kuitaart. Op dit stuk verharden ze de berm met grasbetontegels.
Tijdens de werken is doorgaand verkeer op de N689 in Kuitaart niet mogelijk. Er zijn dan wegomleidingen aangegeven.(Bron gemeente Hulst)
Voor wie gedurende de werkzaamheden richting Hulst wil is het dus verstandig om tijdens deze periode via Rapenburg te rijden.


20-03-2023 - Bidprentje.

Via een verzamelaar van bidprentjes kregen we een afbeelding van het bidprentje van Christina Lemsen. Bidprentje is opgemaakt door onze koster: Piet Geensen.
Dit prentje is een van de weinige momenten die een tipje van het leven van Christine zichtbaar maken.20-03-2023 - Boerenleenbank.

Eind 1903 is in Hengstdijk een boerenleenbank opgericht. Vanuit de oude kranten en het archief van de Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Bank is er de nodige informatie over toen.
Bijgaand de aanvraag vanuit Hengstdijk richting Utrecht en een deel van de personele invulling.


19-03-2023 - Getest.

De laatste weken is er een hoop te doen om de nieuwe versie van Bing AI. Microsoft kondigde begin dit jaar een AI-versie aan van zijn zoekmachine Bing. Die kan allerlei vragen beantwoorden, gesprekken voeren en complete teksten (her)schrijven.
Wij hebben eens een test gedaan met als zoekopdrachten: Informatie over Hengstdijk (foto1), activiteiten Hengstdijk (foto2), specialiteiten Hengstdijk (foto3) en de bezienswaardigheden in Hengstdijk.(foto4)
De zoekmachine vindt de resultaten vrij snel en het is eenvoudig er dieper op in te gaan door de extra links naar andere websites die getoond worden en de extra mogelijke vervolgvragen die Bing voorstelt. Het is wel duidelijk dat de zoekmachines steeds beter en slimmer worden.
Momenteel moet je je nog aanmelden voor een wachtlijst om deel te nemen, maar dat zal binnenkort wel niet meer nodig zijn. Dit om te voorkomen dat de dienst continu overbelast is: er is enorm veel belangstelling voor en het zoekwerk kost enorm veel rekencapaciteit.


18-03-2023 - Jaarvergadering KBO.

De leden van KBO Hengstdijk kwamen afgelopen donderdag bijeen voor de jaarvergadering 2023.
Na een gemeenschappelijke lunch, soep met broodjes, werd het officiële deel afgewerkt. Dit onder andere met een vooruitblik naar het 60-jarig bestaan in 2024.
Verder was er een interessante presentatie over de smokkelaars van toen. Met een drankje werd de dag afgesloten.


18-03-2023 - Dreigend.

Uit het fotoarchief een foto uit 2009 genomen op 7 januari. Een ietwat sombere foto met een dreigende lucht op de achtergrond. Alsof er een tsunami van wolken op Hengstdijk afkomt.
17-03-2023 - Alle stemmen tellen.

Vanaf 21 uur op woensdag werden de stemmen geteld. Hierbij werd een nieuwe systematiek toegepast.
Met als doel minder handelingen voor de tellers. Door de dubbele verkiezing werd het toch nog ruim na middernacht voor alles geteld en achter de rug was.


16-03-2023 - Leerlingen bezoeken stembureau.

Rond het middaguur bezochten de leerlingen van de bovenbouw het stembureau. Een gedegen voorbereiding leverde verassende vragen van de kinderen op. Waarom gaan de biljetten in een vuilcontainer? En waarom wordt er niet met een computer geteld? Het was een leerzaam half uurtje voor de kinderen en voor de leden van het stembureau.
Morgen sfeerfoto’s van het tellen.


16-03-2023 - Verkiezingen, voorlopige uitslag.

Nadat de stemmen zijn geteld zijn dit de voorlopige resultaten voor dorpscentrum De Schuur:

Provinciale Staten
CDA 37
PvdA/Groenlinks 26
SGP 2
Forum voor democratie 11
VVD 17
PVV 23
Partij van Zeeland 35
Christenunie 5
50Plus 8
SP 13
D66 6
Partij voor de dieren 19
Belang van Nederland 0
JA21 4
BBB 102
AWP 3
Totaal stemmen 311
Blanco 0
Ongeldig 1
Opkomst 66,81 %
Waterschap
Partij van Zeeland 64
CDA 25
SGP 5
PvdA 18
VVD 13
Water natuurlijk 23
50Plus 4
AWP 14
Christen Unie 4
BBB 125
Partij van de dieren 28
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
Opkomst 61,41 %


Meer uitslagen van de gemeente Hulst kunt u vinden op de website van de gemeente.


16-03-2023 - Nieuwsbrief parochie.

Hierbij de wekelijkse nieuwsbrief van de parochie. Voor Hengstdijk lezen we: donderdag 23 maart 19.30 uur: Taizé-viering met als voorganger pastor R. Grossert

Klik hier voor de volledige nieuwsbrief.15-03-2023 - Een optie.

Een pimpelmees had voor dit voorjaar een optie genomen op een woonruimte met een opening op de opkomende zon. Toen vorige week de nestkast in een iglo veranderde heeft deze vogel zich nog eens bedacht.15-03-2023 - Stembureau open.

Precies om half 8 ging het stembureau in Dorpscentrum de Schuur open. Peter was de eerste.
Onze oproep: Ga stemmen!
Vanavond vanaf 21.00 uur worden de stemmen geteld. Helpen kan niet. Toekijken is mogelijk.


14-03-2023 - Voorbereiding verkiezingen.

Op de dag voor de verkiezingen is de gemeente Hulst present bij de Schuur voor de opbouw van het stemlokaal nummer 15.
Het is een drukke week voor het team verkiezingen.14-03-2023 - Verkiezingen.

Morgen, 15 maart, zijn er verkiezingen voor het Waterschap en de Provinciale Staten. Door middel van reclame, posters en advertenties worden er kandidaten en partijen naar voren geschoven.
Dit was ruim een eeuw geleden niet anders zoals we zien in de Zierikzeesche Nieuwsbode van 30 april 1901.14-03-2023 - Sneeuwpret.

De sneeuw van vorige week woensdag was helaas weer snel verdwenen. Maar de leerlingen van 't Vogelnest hebben er toch nog van kunnen genieten. Dat is duidelijk te zien op de foto's die op de website van 't Vogelnest zijn geplaatst.

Klik hier voor de foto's.


13-03-2023 - Uit grootmoederstijd.

In een vergeten doosje met rommeltjes kwam bijgaand fiets-reclameplaatje tevoorschijn.
Het past precies in de familiegeschiedenis. En sluit aan bij het fietsbelasting plaatje wat we al eerder beschreven.

Klik hier voor het eerdere fietsplaatje.


12-03-2023 - Trugkieke.

Trugkieke, de ronde van Hengstdijk: Tussen 1954 en1957 is de daags na de Tour de France verreden profronde in Hengstdijk een hoogtepunt voor de wielerfans; de bevolking helpt massaal mee met de organisatie.

Klik hier voor het filmpje.


12-03-2023 - Uitslag kaarten.

Van Eddy ontvingen we de uitslag van het kaarten:
Wederom een gezellige middag gekaart en veel lol gehad, daar gaat het tenslotte toch om? Uiteraard moeten er dan nog prijzen verdeelt worden maar ook dat komt altijd goed. De PC is daar tegenwoordig een geweldig hulpmiddel bij.
De volgende uitslag rolde er uit:
Jokeren:
1e de oudste en oud inwoner van Hengstdijk, zelfs voor de tweede keer op rij Jozina
2e Alain
3e Leon
Uitslag bieden:
1e Jef
2e Albert
3e Kees

Volgende kaarting op zaterdag 25 maart om 14 uur.