Afgelopen vrijdag was er een kaarting in het dorpscentrum. Er waren in totaal 16 kaarters die de strijd met elkaar aangingen.
Uitslag jokeren
1. Jeanny
2. Babs
3. Dini
Uitslag bieden:
1. Jozef
2. Jos
De uitslag van het marathonkaaren en de foto's hiervan komen morgen aan bod.
Van Erik ontvingen we de uitslag van de duiven:
Het was een druk duiven weekend met 3 vluchten op het programma.
In Niergnies, kregen de duiven om 7u15 de vrijheid en de winnaar werd Cornelis van Koppen.
Vanuit Issoudun mochten de duiven om 7 uur vertrekken richting huis, hier was Junior van Beveren de winnaar.
Mannen een dikke proficiat.
De derde vlucht vanuit Bressols, werd om 12 uur vrijdag middag gelost.
De Hoofdvogel werd hierop gewonnen door Eddy van Acker.
Eddy een dikke proficiat.
Klik hier voor de uitslagen.
Het is al even geleden dat we zwommen in de Vogel. In onze jeugd deden we dat met regelmaat.
Dan een poosje niet en als we dan weer eens in het water van de Vogel lagen, wisten we het meteen: die onmiskenbare smaak van het brakke water herkennen we voor de rest van ons leven.
De twee zwemmers die dinsdagavond een tochtje van Kuitaart naar Hengstdijk zwommen weten inmiddels beslist wat we bedoelen met die smaak van dat water van de Vogel.
Wat kleur in de berm aan de Vogeldijk. De begroeiing is er eerder eentonig, daarom is het merkwaardig dat we hier dit groepje pronkerwten aantreffen. Heeft hier iemand per ongeluk een zakje van dit zaad laten vallen?
De zoete geur trekt meteen je aandacht. Het mag dan wel familie zijn van de ons bekende erwten, maar deze zijn niet eetbaar. Wil je hier gaan wandelen met je hond, dan toch even opletten ook voor honden is het eten hiervan niet zo gezond.
Langs de Karnemelkstraat wiegt het gras zacht in de ochtendbries. De bloei lijkt alledaags — niets dat schreeuwt om aandacht. Maar wie vroeg opstaat, ziet hoe het gouden zonlicht door de halmen danst.
Elke aar vouwt zich open als een fluistering van de zomer.
De stilte van de ochtend wordt gedragen door het ritselen van de berm.
Wat eerst gewoon leek, blijkt even betoverend als een schilderij. Zelfs het gras kent zijn moment van glorie — voor wie het wil zien.
Waar ons land (en ook onze regio) momenteel gebukt gaat onder een schrijnende woningnood is het nauwelijks voorstelbaar dat ongeveer 30 jaar geleden in Hengstdijk de dorpsraad alarm sloeg en het nieuws haalde vanwege de grote leegstand in het dorp. Men ergerde zich geel en groen aan de verloedering van de leegstaande woningen en de daarbij behorende tuinen.
Volgens de toenmalige Zeeuws-Vlaamse Woningbouwvereniging kwam het allemaal omdat Hengstdijk bij woningzoekenden weinig populair was. Ook het minimale voorzieningenniveau zou mede een van de oorzaken zijn.
Gelukkig zijn de tijden veranderd en is er geen sprake meer van leegstand. En ook al is het voorzieningenniveau er niet groter op geworden nu ook de basisschool is gesloten, dankzij de inzet van vele vrijwilligers is het nog steeds een bloeiend dorp. De recente midzomerfeesten, de dagelijkse actuele website en de vele activiteiten in het dorpshuis getuigen daarvan.
En daar mag Hengstdijk best een keer trots op zijn !
Aan de Vogeldijk komen we twee paarden tegen. Ze volgen elkaar, zien ons en wij kijken naar hen. Ze komen even bij ons staan, zoeken daarbij meteen een stukje schaduw. Twee prachtige dieren.
Hoewel ze groot zijn, kunnen paarden moeilijk hun lichaamswarmte kwijt en het is warm weer, boven de 30 graden. Ze staan dan ook flink te blinken. Wel staat er een waterbak in de buurt, dus komt het wel goed met ze. Een paard kan liters aan vocht op zo'n warme dag uitzweten.
Helaas hebben wij geen wortel voor ze bij.
De wekelijkse nieuwsbrief met o.a voor het orgelconcert van Hannes Minnaar in Hulst op :
De in Goes geboren Hannes Minnaar is bij het grote publiek vooral bekend als (top)pianist die (onder andere) de 3e prijs behaalde in de Koningin Elisabeth-wedstrijd te Brussel. Hij heeft echter ook orgel gestudeerd en de liefde voor dit instrument is altijd gebleven. Nog steeds geeft hij af en toe orgelconcerten. Zo ook in de basiliek van Hulst op vrijdagavond 4 juli
Voor Hengstdijk zijn er geen bijzonderheden te melden.
Klik hier voor de volledige versie.
Met de warmte lijken meteen de insecten wakker te zijn geworden. We komen een joekel van een sabelsprinkhaan tegen.
In september legt het vrouwtje de eitjes. De legboor is op de eerste foto duidelijk te zien, dat die vergelijkbaar zou zijn met een sabel geeft meteen een verklaring voor zijn naam.
Zijn lange sprieten maakt hem familie van de krekelachtigen. Een enorm insect dat ondanks zijn felle kleur nauwelijks opvalt tussen de groene planten.
Op zaterdag 23 augustus organiseert Irene in samenwerking met Mariannes Handwerk weer een gezellige kaartenparty! Ontdek alles wat je nodig hebt voor het maken van kaarten: knipvellen, stickers, mallen, papier en meer. Daarnaast is er een ruime keuze aan handgemaakte kaarten én de sfeervolle cadeau-artikelen van Ann.
Locatie: Norbertijnenstraat 40, Hengstdijk van 10.00 tot 16.00 uur
Kom gezellig langs en laat je inspireren!
De intense hitte van de afgelopen dagen heeft in menige tuin flinke schade aangericht. Door de aanhoudende droogte stonden veel planten er al kwetsbaar bij—sproeien bood slechts een tijdelijke verlichting. Maar vooral de felle zon zorgde voor extra stress: bladeren zijn verschroeid, bloemen verwelkt, en sommige planten tonen duidelijk tekenen van verbranding. De natuur snakt naar regen, en tot die tijd blijft het behelpen om de schade zoveel mogelijk te beperken.
In het kader van bijzondere bomen staat er op Kampen eentje: een Anna Paulownaboom. Hoe de van oorsprong uit China afkomstige boom hier terecht gekomen is weten we niet, dat hij bijzonder is, zeker wel. Enkele jaren geleden hebben we al een keer aandacht aan hem gegeven.
Nu hangt hij vol vruchten. We houden hem in de gaten en gaan kijken hoe die vruchten zullen rijpen.
De oogst van vlas is in volle gang. De machine vliegt over het veld en wordt door een grote stofwolk achtervolgd. Het gemaaide vlas blijft nog heel even op de akker liggen.
Voorlopig is het nog geen linnen, dit is nog maar een klein stukje van het intensieve proces en toch heel indrukwekkend.
Dat dit vroeger handwerk was, daar hebben wij geen voorstelling meer bij.
Deze week ontvingen we opnieuw een bijzonder verhaal over het voorwerp op deze foto en de boeiende geschiedenis die ermee verbonden is. Het gaat om een zogeheten koelbak—een object dat bij velen vragen zal oproepen. Waar werd het precies voor gebruikt? Heeft het iets te maken met warme zomerdagen?
In het bijgevoegde verhaal ontdekt u de volledige geschiedenis van deze bak en hoe het gebruik ervan in de loop der jaren is veranderd. Met dank aan de inzender voor het delen van dit mooie stukje lokale geschiedenis.
Klik hier voor het verhaal.
Ook deze week zijn er weer diverse activiteiten in het dorpscentrum:
Donderdag 3 juli: Zin in een gezellige donderdagmiddag? Tussen 14:00 uur en 16:00 uur ben je van harte welkom voor onze koffiemiddag in het dorpscentrum. Gewoon even lekker zitten, een kopje koffie of thee erbij, en tijd om bij te kletsen. Of je nu komt voor een goed gesprek of gewoon voor de gezelligheid, er is altijd plek voor jou.
Iedereen is welkom.
Vrijdag 4 juli: Vrijdag is de bar in het dorpscentrum geopend. Kom naar een gezellige avond in De Schuur. Er is weer kaarten met de Jokerclub, zowel
jokeren als bieden wordt er gespeeld of gewoon gezellig aan de bar een drankje doen met dorpsbewoners en/ of vrienden. Iedereen is welkom, dus loop gerust binnen. We hopen je daar te zien! Bar open: 19:00 uur, start kaarting: 19:30 uur.
Achttien dagen geleden meldden we een rups. Hij is op de Tasdijk in de watten gelegd, is verpopt en een prachtige koninginnenpage geworden.
Voor een foto was hij wel heel ongeduldig, wilde vlug de wijde wereld in. We zijn blij toch een plaatje van hem te hebben.
Ze hebben daar nog wel gezegd dat hij richting Hengstdijk moest vliegen. Wij gaan kijken of we hem langs zien komen.
Op deze warme dagen is de beste plek om ietwat verkoeling te vinden toch wel de Catharinakerk, sinds vorige week omgebouwd tot boekenkerk.
De rust straalt ons tegemoet als we er binnenlopen, de sfeer is als vanouds, het voelt aangenaam fris, echt even bijtanken.
Voor koelte en boeken kun je nog tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur terecht in de Catharinakerk.
Branden laten blijvende indruk achter in Hengstdijk.
Een brand die een woning of bedrijfspand treft, heeft altijd een grote impact op de getroffen mensen én op de gemeenschap. Ook Hengstdijk is de afgelopen jaren niet gespaard gebleven. We herinneren ons nog goed de brand in 't Jagershuis, de woningbrand aan de Kievitstraat en, recenter nog, de coniferenbrand, die gelukkig geen schade toebracht aan nabijgelegen gebouwen.
Opmerkelijk is dat Hengstdijk ook in de tweede helft van de vorige eeuw in korte tijd werd getroffen door liefst vier schuurbranden. Eén van onze trouwe lezers blikte terug op deze gitzwarte hoofdstukken in de dorpsgeschiedenis en maakte een kort verslag van deze gebeurtenissen.
Klik hier voor de het verhaal.
Van Eddy ontvingen we de uitslag van het gaaibollen tijdens het Midzomerfeest:
U had als lezer nog de uitslag van het gaaibollen te goed. Na enig speurwerk is deze ook boven water gekomen. Het was het drukste evenement van de zondag met 44 deelnemers. Die maakten er een mooie bolling van die vrij lang duurde, omdat de houtjes slecht van de pin af wilden vallen, maar uiteindelijk was er dan toch de uitslag: Hoge vogel, Jayden de Cock en Anco van Wijck. Linker zijvogel, Johnny de Kort. Rechter zijvogel Joyce Gerritse. Meest kleine vogels en daarmee de koning van Hengstdijk, Cor Dankaart met 8 stuks. Met de kermis eind augustus kan iedereen weer op herhaling voor een middag bollen.
Zondag: een zonnige afsluiter van het Midzomerfeest
De zondag van het Midzomerfeest bracht levendigheid in en rond het dorpscentrum. Er werd gekaart, geschoten en met enthousiasme gegaaibold. Voor de liefhebbers van nostalgie stonden er bij De Schuur een rij prachtige, oude tractoren te pronken — een feest voor elke tractorfan.
Van Eddy ontvingen we een sfeervol verslag:
Zondag sloot het Midzomerfeest in stijl af. Zo’n honderd deelnemers verzamelden zich voor het kaarten, gaaibollen en het schieten op de liggende wip. De gymzaal vulde zich met kaarters; met alle deuren open was het nét dragelijk qua temperatuur. Tussen de rondes zochten velen even verkoeling in de ruimte waar de airco op volle toeren draaide — ideaal voor een verfrissend drankje. De echte doorzetters trotseerden de warmte buiten, onder het afdak of de tent, en genoten daar van een gezellige middag vol bollen en schieten.
Een ontspannen en gezellige dag, waarmee het Midzomerfeest waardig werd afgesloten.
Uitslag jokeren:
1. Babs
2. Monique
3. Alain.
Uitslag bieden:
1. Albert
2. Danny
3. Antwan
De volgende kaarting is vrijdagavond om 19.30 uur, bieden en jokeren.
Zaterdagochtend om 10 uur begint de marathonkaarting met tussen de middag broodjes en na de kaarting een gezellige BBQ.
De boekenmarkt in de Catharinkerk is nog heel de week te bezoeken van 13.00 uur tot 17.00 uur.
Klik hier voor enkele foto's.
Dat handwerken steeds hipper wordt hadden we al eerder gehoord. Het oubollige is er helemaal af. De bol wol wordt getransformeerd tot een deken, knuffel, truitje, of tas. Patronen lijken complexer dan vroeger, de kleuren sprekender. Digitaal worden patronen uitgewisseld, en vaak ook het garen gekocht.
Nu zagen we het zelfs tijdens het Midzomerfeest, geen minuutje mocht er verloren gaan. Een dekentje in pastelkleuren moet het worden. We zijn benieuwd naar het resultaat.
Gisteren in alle vroegte verzamelden sportvissers zich aan de oevers van de Vogel voor
een viswedstrijd van HSV de Vogel. De dag begon onder een deken van grijze wolken, zoals op de foto te zien is, maar al snel brak de zon door.
Tijdens ons bezoek werden er slechts enkele kleine visjes gevangen. De vissers, geduldig als altijd, gaven aan dat de vangst mager was — een bekend probleem, want volgens hen is de visstand in de Vogel de afgelopen jaren niet echt vooruit gegaan.
De uitslag:
1. Andre Coumans met 8.930 gram
2. Frank van Hoyweghen met 5.770 gram
3. Pascal Warrens met 5.450 gram
Klik hier voor de foto's.
De sfeer zat er zaterdagochtend al vroeg in. De standhouders waren bijtijds aanwezig om hun kraam op het Midzomerfeest in te richten. Voor veel van de autochtone handelaren is het deelnemen op zich al reden genoeg om buiten aan een tafel te ontspullen. Dé dag ook waarop we onze mededorpsbewoners ontmoeten en tevens kennis mogen maken met de jongste inwoners.
Klik hier voor een impressie.
Van Erik ontvingen we de uitslag van de duiven:
De vluchten van vandaag zijn weer achter de rug, was mooi weer, dus lekker om duiven te wachten.
Om 6u45 konden de duiven in Toury vertrekken richting huis, op deze vlucht ging Junior van Beveren er met de Hoofdprijs vandoor.
In Quievrain werd om 7u40 het startsein gegeven en was de eer aan Mark Bisschop, om op de eerste jonge duiven vlucht de Hoofdprijs in ontvangst te nemen.
Volgend weekend staan er 3 vluchten op het programma, Bressols, Issoudun en Niergnies.
Klik hier voor de uitslagen.
De weergoden zijn tot nu toe gunstig gestemd. Niet te warm voor al dat sjouwwerk. De kramen werden vrijdag zo goed mogelijk neergezet zodat de handelaren hun producten netjes kunnen presenteren. Aan hen zelf om de kraam aantrekkelijk in te richten.
Mocht je nog iets speciaals zoeken, in De Schuur kun je het vast en zeker vinden. Zorg wel dat je er meteen om negen uur bij bent, want de echt héél mooie zaken zijn het eerste weg.
Klik hier voor enkele foto's.
Af en toe wordt er jeu de boules gespeeld bij het dorpscentrum.
In de tijd dat Barend nog in Hengstdijk woonde had hij had idee een Jeu de boules baan aan te leggen in zijn tuin.
Dat dit geen succes zou worden blijkt uit zijn verhaal: Drie jaar later is
het dat nog steeds, want onze tuin loopt wat schuin naar de gracht en laat zich
niet bedwingen met een waterpas.
Klik hier voor het verhaal.
Dat de wereld om ons heen constant verandert, daar helpt geen Google-tje-lief aan.
Was vroeger een kapper gewoon een kapper, waar je haar geknipt werd en je met de laatste roddels terug thuis kwam, tegenwoordig heb je kappers in allerlei soorten. Zo duiken er stiltekappers op: gewoon een kapper, maar dan zonder smalltalk. Nog wel de mensen, geen verhaal.
Omdat je er alleen online een afspraak kunt maken zal de knipbeurt niet verstoord worden door een rinkelende telefoon. Een radio staat er niet aan.
Een kappersbeurt zonder de koetjes en kalfjes wij moeten er nog even niet aan denken en blijven bij onze oude, vertrouwde barbier.
De extreme droogte, die in het voorjaar al is begonnen, maakt de regen die donderdag in de vroege ochtend is gevallen meer dan welkom.
Het tekort is met die veertien millimeter regen niet opgelost, toch is het beslist een opluchting voor de landbouwers, de natuur kan weer even op adem komen.
Wij zijn er blij mee, onze tuin moeten we een dagje niet begieten.
De wekelijkse nieuwsbrief met o.a voor de parochiedag in de basiliek van Hulst:
Om 10 uur is er een eucharistieviering, waarin het pastoraal team in voor gaat. Na de viering is er koffie met taart, gevold door een lunch met soep en broodjes. Meedoen is gratis, maar u moet zich wel aanmelden.
Meer info hierover in de nieuwsbrief.
Voor Hengstdijk zijn er geen bijzonderheden te melden.
Klik hier voor de volledige versie.
Van Miriam ontvingen we een expressief geschilderd portret van kunstschilderes Charley Toorop (1891–1955), uitgevoerd in acrylverf.
Charley was een markante persoonlijkheid in de Nederlandse kunstwereld en dochter van de bekende schilder Jan Toorop. Haar werk kenmerkt zich door een krachtige stijl en sociaal-realistische thematiek.
Miriam weet deze intensiteit prachtig te vangen in dit eerbetoon, waarin de vastberaden blik en karakteristieke trekken van Charley sterk naar voren komen.
Verkeersveiligheid is van het grootste belang. Om dit te blijven garanderen moet er vaak hard gewerkt worden. Zo waren ze woensdag bezig met het opschonen van de wegkanten aan de Hengstdijksestraat. Meteen wordt het zwerfvuil meegenomen.
Het verwijderen van dit ongewenste materiaal komt meteen het milieu ten goede, verhoogt de aantrekkelijkheid van de omgeving en vermindert de kans op wateroverlast bij hevige regenval.
Het Midzomerfeest komt er aan. Een goede planning is hier cruciaal en we kunnen nu al zien dat het draaiboek loopt. De verkeersborden voor de afsluiting van de straten staan klaar en het interieur van de kerk transformeert naar een heuse boekenmarkt.
Een drukke tijd voor de vrijwilligers, we hopen dat ze nog even tijd kunnen vinden om rust te nemen zodat dit weekend alles veilig kan verlopen.
Zoals ook vermeld in de huis-aan-huis flyer van het Midzomerfeest, worden de papiercontainers op vrijdagmorgen vroeg opgehaald.
Dit in verband met het opstellen van de kramen.
Zorg er dus voor dat je de container op tijd buiten zet.
Een van onze trouwe bezoekers verraste ons opnieuw met een verhaaltje, ditmaal een terugblik op de verjaardag van Pitjen, veertig jaar geleden.
Gisteren vierde Pitjen zijn 70e verjaardag, nog van harte gefeliciteerd!
Klik hier voor het verhaal.
Veel rood fruit is nu rijp. Bessen, kersen, aardbeien allemaal toch wel heel erg lekker.
In onze jeugd kreeg ieder een vergiet met bessen voor zich en dan was het de bedoeling die te rissen. Ma kookte er jam van. Een druppel van de kokende jam op het deksel, schuin houden met je vinger in het druipsel een streep trekken en kijken of het al dan niet doorliep. Zo zag ze of de jam klaar was.
Toch waren we als kind geen fan, we vonden het eigenlijk te zuur en er zaten pitjes in.
Nu maken we zelf jam. Niet meer van één soort, we nemen alles wat voorhanden is. En die kleine pitjes? Dat vinden we geen probleem meer.
Donderdagmiddag is gezelligheid. Heb je zin in een ontspannen middag?
Kom dan gezellig langs bij ons dorpscentrum.
Gooi een balletje mee met Jeu de boules van 13:30 uur tot 15:30 uur. Iedereen kan meedoen.
Of schuif gezellig aan voor de Koffiemiddag van 14:00 uur tot 16:00 uur.
Tot dan.
Vandaag is het Sint Jansdag. Van oudsher is deze dag een keerpunt in het jaar. De zon staat op zijn hoogste punt. Een datum waaraan vroeger gewoonten gekoppeld waren. Toch houden we ons tegenwoordig nog wel aan veel van deze oude tradities.
Andijvie, bonen en koolplanten kunnen als laatste vandaag de grond in. De heggen en vrouwenmantel moeten vóór Sint Jan gesnoeid zijn.
Het is de laatste kans om dit jaar nog verse asperges of rabarber te eten, de planten moeten doorgroeien om volgend jaar opnieuw te kunnen oogsten.
Een verhaaltje over het conflict tussen twee broers.
In de jaren vijftig boterde het niet zo tussen twee broers. Wat begon met wat gekibbel, eindigde in een conflict zo heetgebakerd dat zelfs de rechter zich ermee moest bemoeien.
Klik hier voor het verhaal.
Tijdens de huwelijksplechtigheid afgelopen vrijdag was het in de Catharinakerk erg druk, Emy en Mickael gaven elkaar het jawoord.
Het mooie weer was voor heel wat bezoekers reden genoeg om per fiets naar Hengstdijk af te reizen. Bij vertrek naar de feestlocatie op de boerderij van de ouders van Mickael wordt het bruidspaar enthousiast uitgezwaaid.
Wij wensen Emy en Mickael veel liefde en geluk op Kloosterzande.
Renee bedankt voor de foto’s.
Een paar maanden geleden zijn de veertig jaar ouder hypericumstruiken in de Meerkoetstraat verwijderd. We weten nu wat er gepland was. Een bloemenveld, veel staat er al in bloei, de zonnebloemen moeten nog komen. Eetbaar voor iedereen? Of het echt biologisch is weten we niet, de insecten zijn er in ieder geval dol op. Een blauwtje op een korenbloem, we hadden het vlindertje een poos niet gezien. We zijn er blij mee.
Elke ochtend begint met een belofte, ook in de Putting. Tegen zonsopkomst wandelen we een vertrouwd rondje door het natuurgebied, gehuld in stilte en ochtendmist. Zoals bijna elke zomer zijn de plassen verdwenen en lijkt het landschap verlaten. In de verte klinkt het geritsel van kleine rietvogeltjes, kraaien krassen hun herkenbare groet—maar verder blijft het stil. Een stilte die haast tastbaar is, alsof de natuur zelf haar adem inhoudt.
Toch bracht de ochtend gisteren iets bijzonders: een haas, roerloos, alsof hij wist dat we hem nodig hadden voor dit verhaal. Hij poseerde even, keek nieuwsgierig op, en verdween daarna weer tussen het gras. Een vluchtig moment, maar precies genoeg om het hart sneller te doen slaan.
Dat de droogte invloed heeft op het dierenleven in de Putting staat buiten kijf. Minder water betekent minder leven—dat zien we, dat voelen we. Of het natuurbeheer hierin tekortschiet? Die vraag laten we even liggen, net als de sporen van de haas in het ochtendlicht.
Van Erik ontvingen we de uitslag van de duiven:
De meeste duiven zijn weer thuis, in dit tropische weekend.
In Pont werden de duiven om 7u45 gelost, de winst ging hierop naar Cornelis van Koppen.
In Issoudun werd het startsein om 7 uur gegeven en was de winst voor Junior van Beveren.
Mannen beiden een dikke proficiat.
Volgende week starten we met de jonge en zo loopt het seizoen steeds verder.
Klik hier voor de uitslagen.
Een bezoeker — waarschijnlijk via de website Uitgrootmoederstijd bij ons terechtgekomen — stuurde ons de volgende vraag:
"Ik ben op zoek naar een oude slinger of zwengel voor een slijpsteen. Hij moet passen op een vierkante as van 20x20 mm. Ik hoop dat u mij kunt helpen."
We realiseren ons dat het niet eenvoudig zal zijn om een passende slinger te vinden, maar we doen graag een oproep. Wellicht ligt er ergens op een zolder, in een schuur nog zo’n zwengel te wachten op een tweede leven.
Weet u iets of kunt u helpen? Laat het ons weten via: info@hengstdijk.eu
Voor het
voorwerp waarover we de vraag kregen waar het voor gebruikt wordt, is de
eindconclusie dat het toch een kantensteker is. Een kantensteker voor gebruik in
de tuin, bijvoorbeeld om de randen van het gazon netjes recht af te steken.
In
het gat kan een stok naar eigen voorkeur worden bevestigd, met een lengte die
past bij de gebruiker. De ring dient simpelweg om het gereedschap in de schuur
op te hangen, bijvoorbeeld aan een haak of spijker. Bedankt, Gerard.
Afgelopen vrijdag werd er weer fanatiek gekaart in het dorpscentrum. Ondanks de zomerse hitte vonden toch 19 enthousiaste kaarters hun weg naar de speeltafels om de strijd met elkaar aan te gaan.
Van Eddy ontvingen we de uitslagen.
Uitslag jokeren:
1. Monique
2. Hans
3. Rene
Uitslag bieden:
1. Jozef
2. Gunther
Een geur geeft direct informatie. Als iets stinkt weet je dat meteen.
De reuk van specerijen, anjers, seringen, koffie, appeltaart, we pikken het meteen op. Twijfel is er niet over, het haalt meteen een emotie naar boven: appeltaart, lekker. Met een lege maag lijk je nog sterker te ruiken, als de familie de keuken binnenkomt is de reactie vaak: ‘dat ruikt lekker’.
Geur doet wat met ons, het roept een sfeer op. Een lekker luchtje is dus altijd goed voor je humeur.
De AED aan het Dorpscentrum de Schuur hing altijd in de zon. De verantwoordelijken van de Schuur realiseerden zich dat dit niet de ideale plak was en hebben deze week de AED kast verplaatst naar de zijkant.
Hij hangt nu beschut en uit de zon, wat de batterijduur ten goede zal komen. Markering van de plaats is tevens aangepast.
Laat de zomer niet aan je voorbijgaan!
Op 28 en 29 juni vieren we weer het jaarlijkse midzomerfeest. En op zaterdagavond 28 juni om 19.00 uur staat de gezellige barbecue op het programma — dé kans om samen met dorpsgenoten te genieten van lekker eten, vrolijke gesprekken en de zomerse sfeer.
Er is nog plek, maar wacht niet te lang! Wil je erbij zijn? Meld je dan snel aan voor de barbecue — zo maken we er samen weer een heerlijke avond van!
Aanmelden via: miekweemaes@hotmail.com
Criminaliteit is van alle tijden, ook ons dorp kent zo zijn verhalen.
Dit keer nemen we je mee naar een voorval dat ooit de gemoederen bezig hield: de diefstal van een fiets, en alles wat daaruit voortkwam.
Klik hier voor het verhaal.
Begin deze maand kregen we een voorwerp onder ogen waarvan de eigenaar zich afvroeg wat het precies was en waarvoor het gebruikt werd. We ontvingen één reactie met de opmerking dat het om een kantensteker zou gaan. Daar kunnen we ons in vinden, al valt op dat het voorwerp vrij groot is voor bijvoorbeeld het afsteken van gazonranden. Bovendien is het voorzien van een ring, die vermoedelijk ook een specifieke functie heeft.
Weet je waar
het voorwerp specifiek voor gebruikt werd stuur dan een berichtje naar: info@hengstdijk.eu
De wekelijkse nieuwsbrief met o.a aandacht voor het Midzomerfeest:
Op zaterdag 28 en zondag 29 juni is het weer Midzomerfeest t.b.v. het onderhoud van de Catharinakerk.
We beginnen op zaterdag om 9.00 uur met de kraampjesmarkt in de straten vanaf de kerk tot voorbij het dorpscentrum De Schuur. Er is weer van alles te koop: nieuwe en gebruikte spullen, curiosa, eigen creaties, vers fruit enz. In de grote zaal van het dorpscentrum is de snuffelmarkt met een grote hoeveelheid goede en bruikbare spullen voor aantrekkelijke prijzen.
Catharinakerk: maandag 23 juni 19.00 uur woord- en communieviering met als voorganger pastor R. Grossert.
Klik hier voor de volledige versie.
De spirea bloeit op volle kracht en steelt de show met haar sierlijke uitstraling. De kleine, pluizige bloemen vormen spitse, vertakte pluimen die als veren boven het blad uitsteken. Niet alleen vlinders en hommels komen massaal op deze plant af, maar ook opvallende bezoekers die je zelden op andere bloemen ziet. Zo zijn onder meer de wespenboktor, de bruine wants en vele andere insectensoorten gespot in deze kleurrijke drukte.
Toevallig lopen we de Catharinakerk in. De sfeer is er anders dan anders: twee mensen, die elkaar vrijdag het jawoord gaan geven, zijn zich er aan het voorbereiden op hun grote dag.
Het belooft niet alleen opwindend te worden voor Emy en Mickael, voor de kring om hen heen is het zeker net zo spannend.
De huwelijksplechtigheid begint vrijdag om 14.00 uur. We wensen jullie een heel mooie trouwdag.
In de laatste decennia zijn onze eetgewoonten drastisch veranderd. Gerechten waar we nog nooit van gehoord hadden zijn inmiddels populair geworden.
Een echte fan van sushi heeft zo’n 15 jaar geleden 18 juni als Internationale Sushi Dag uitgeroepen, dit om zijn lievelingskost te eren.
Van oudsher komt dit gerecht uit Japan waar vis werd geconserveerd in rijst. Dit ontwikkelde zich tot het gerecht dat we tegenwoordig als Sushi kennen.
Wij hebben er wel onze eigen draai aan gegeven. Door de beschikbare ingrediënten zijn er duidelijke verschillen tussen onze en de originele Japanse sushi.
Op de Oostdijk ontmoeten we Jody uit Kloosterzande. Hij is bezig met het opleiden van zijn duiven. Jonge duiven, vijf maanden oud. Ze zijn al met zijn allen vrijgelaten en nu moeten ze de weg terug alleen vinden. Veertig seconden na elkaar worden ze gelost. Het lijkt wel een tijdrit. De vleugels worden nog een keer nauwkeurig geïnspecteerd en dan wordt de laatste duif losgelaten.
We krijgen te horen hoe ze getraind worden en dat ze binnenkort voor het eerst naar Quievrain gaan om daar gelost te worden, zo’n honderd kilometer vliegen.
Het is noordenwind, toch zal de duif vandaag wel eerder thuis zijn dan Jody.
De foto van Isabella Krieckaart in het artikel over de familie van Buijten kregen we uit het archief van haar achterkleinkind.
Van Frank kregen we respons op dit artikel. Hij schrijft:
De foto van Isabella Krieckaert op uw site is een andere persoon. Zij was getrouwd met Josephus Verschueren. De foto van Isabelle Krieckaert getrouwd met Hermans heb ik bijgesloten. Zij is de derde van links.
Ze hebben destijds in de familie Krieckaart vast niet kunnen bedenken dat hun favoriete meisjesnaam Isabella meer dan anderhalve eeuw later nog voor verwarring zou zorgen.
Frank bedankt voor je foto en reactie.
In de Kievitstraat vind je een klein stukje magie: een sprookjesachtige plek waar kabouters de hoofdrol spelen. Een beetje zoals de Efteling, maar dan gewoon in de buurt—en helemaal gratis! Terwijl veel scholen dure schoolreizen organiseren,
kunnen kinderen hier genieten van een betoverende ervaring zonder kosten. Van nieuwsgierige kabouters tot vrolijke fantasiefiguren, deze bijzondere plek brengt verhalen tot leven en nodigt uit tot avontuur. Kom langs, ontdek het zelf, en laat je meevoeren door de magie!
Rosita bedankt.
Van Erik ontvingen we nog een uitslag van de duiven:
Hierbij zoals gisteren beloofd de uitslag van St. Vincent.
Het was een zware vlucht, maar altijd worden de prijzen verdeeld.
Op St. Vincent ging Frans Braem uit Clinge er met de winst vandoor en niet alleen in onze club, zijn duif was ook de snelste van Zeeland en de 3e snelste van heel Nederland tegen plus minus 10.000 duiven.
Een hele dikke proficiat Frans.
Klik hier voor de uitslag.
Elk jaar sieren bloeiende lelies de tuinen en bermen, een prachtig jaarlijks verschijnsel. Toch valt dit jaar iets op: de afwezigheid van het leliehaantje. Normaal gesproken duiken deze felrode kevertjes op zodra de lelies bijna volgroeid zijn, klaar om hun karakteristieke schade aan de bladeren aan te richten.
Het roept vragen op. Waar blijven ze dit jaar? Is er een specifieke oorzaak, zoals de weersomstandigheden? Of ligt het probleem breder, namelijk bij de algemene achteruitgang van insectensoorten?
Weersinvloeden lijken onwaarschijnlijk als verklaring. Volgens informatie op Google gedijen leliehaantjes juist goed bij milde winters en warme, droge zomers. Zou er dan een ander ecologisch mechanisme aan het werk zijn?
Wat dit betekent voor de lelies en onze biodiversiteit is een vraag die de komende tijd wellicht beantwoord zal worden. Voor nu blijft het een opvallend raadsel in de natuur van Hengstdijk.
Het was gisteren een stralende ochtend aan het water voor de viswedstrijd van HSV De Vogel. De eerste zonnestralen vielen op het rustige water terwijl deelnemers zich vroeg verzamelden met hengels, schepnetten en goede moed. Wij gingen al vroeg op pad om de sfeer vast te leggen — en dat bleek niet voor niets.
Al snel werden de eerste vissen boven gehaald, variërend van kleine tot indrukwekkende exemplaren zoals de fraaie vangst op de foto.
De uitslag:
1. Pascal Warrens met 9.750 gram
2. Frank van Hoyweghen met 6.790 gram
3. Alex Verhoeven met 5.140 gram
Klik hier voor de foto's.
Van Erik ontvingen we de uitslag van de duiven:
De eerste vlucht van dit weekend is vervlogen, de duiven konden om 7 uur deze morgen huiswaarts keren vanuit Pontoise.
Het was een beetje een raar vluchtverloop met soms grote tijdsverschillen tussen de duiven, waarschijnlijk door het onweer achtige weer wat ons momenteel parten speelt.
Maar zoals altijd worden de prijzen gewoon verdeeld en de eer om Pontoise te winnen, was voor Wim Kooreman, een dikke proficiat Wim.
Zaterdagmiddag om 12 uur zijn de duiven in St. Vincent gelost voor een marathon vlucht met een gemiddelde afstand van 960km, deze duiven gaan vandaag het thuishok bereiken, dus morgen nog een uitslag.
Klik hier voor de uitslag.
Langs de Karnemelkstraat staan de aardappelen momenteel volop in bloei, hun witte bloemen wiegend in de zomerbries.
Het is een prachtig gezicht: een zee van bloeiende planten die zich uitstrekt naar de horizon, met de kerk van Hengstdijk statig op de achtergrond. Onder de heldere blauwe lucht vormt het landschap een schilderachtig tafereel dat de schoonheid van het Zeeuwse platteland perfect weergeeft.
Bij de
voorjaarsschoonmaak kwam een van onze trouwe lezers deze prachtige ansichtkaart
tegen. De foto is genomen vanuit het begin van de Karnemelkstraat.
Waarschijnlijk omstreeks 1956.
Klik hier voor het verhaal bij de ansichtkaart.
Ongeacht waar je bent of wat je doet, een verbinding met je afkomst blijf je voelen. Familiebanden en roots zijn er voor heel je leven.
Van Tilly en van Rob een nicht en neef van ‘onze’ Lies van Buijten, kregen we een aantal oude foto’s, waarop familieleden uit het verleden.
Aan de hand van deze oude foto’s en met hulp van Rob hebben we de familiegeschiedenis een beetje op een rijtje gezet.
Klik hier voor de foto's.
Kan de vlag uit of niet? Voor ruim 180.000 examenleerlingen was dit in Nederland donderdag de vraag. De spanning is er nu af. Niet voor ieder is het even gemakkelijk geweest. We weten het niet van alle kandidaten, toch zien we hier op Hengstdijk enkele vlaggen met schooltassen aan de gevel hangen.
Noa, Iliana, Cody, Twan en Gianni van Harte Gefeliciteerd.
Geslaagd? Laat je het ons even weten?
Van Eddy ontvingen we de uitslag van het kaarten:
Het warme weer en enkele kaartingen op andere plaatsen zorgden voor een zeer matige opkomst bij de kaarting van vrijdagmiddag. Er waren in totaal slechts 21 deelnemers, dat is ongeveer de helft van de normale opkomst.
Uitslag bieden:
1. Johan
2. Ad
3. Frans.
Bij het jokeren werden de prijzen als volgt verdeeld:
1. Tanja
2. Patricia
3. Yvonne
De volgende kaarting is aanstaande vrijdag 20 juni, ook bieden en jokeren. Aanvang 19.30 uur.
Daarna komt de midzomerkaarting eraan op zondagmiddag 29 juni, bieden en jokeren.
Door het aanbrengen van spouwmuur- en dakisolatie wordt het voor vleermuizen, zwaluwen en huismussen steeds lastiger om geschikte verblijfplaatsen te vinden. Om deze dieren toch een veilige plek te bieden, neemt de
gemeente Hulst maatregelen en zorgt voor alternatieve nest- en schuilplaatsen, zodat zij zich ongestoord kunnen blijven vestigen.
Klik hier voor meer informatie op de website van de gemeente.
De eerste rups van een koninginnenpage zien we dit seizoen op een dilleplant.
De vlinder zal op de sterke geur afgekomen zijn om hier haar eitjes te leggen. Deze rupsen zijn dol op dille en eten het groene loof van wortels.
We gaan hem goed verzorgen en in de gaten houden, hopen dat hij zich verpopt en uitgroeit tot een prachtige vlinder.
De wekelijkse nieuwsbrief met o.a het onderwerp "Gidsenwijding":
Afgelopen zaterdag 7 juni werd in Emmadorp de jaarlijkse traditionele gidsenwijding gehouden. Tijdens deze viering wijdt en zegent pastor Ralf Grossert de mensen die zich in het Verdronken Land van Saeftinghe en het Grenspark Groot Saeftinghe verdienstelijk maken, om hen te beschermen voor een behouden thuiskomst bij hun werkzaamheden.
Voor Hengstdijk zijn er geen bijzonderheden vermeld.
Klik hier voor de volledige versie.
Enkele weken geleden bracht Saskia, een kleindochter van Angela van Buijten een bezoek aan Hengstdijk.
Van dit bezoek heeft ze een verslag gemaakt: Mijn oma, Angela van Buijten, was een hele bijzondere vrouw. Ik kwam als klein meisje erg graag bij haar. Ik mocht vaak bij haar logeren.
Klik hier voor het volledige verhaal.
Een ingezonden verhaal over de straatverlichting in Hengstdijk:
Het is nu meer dan vanzelfsprekend dat de straten tijdens de avond en nacht goed verlicht zijn.
Maar in de eerste helft van de vorige eeuw was dat lang niet overal het geval.
Klik hier voor het verhaal.
Van Rosita ontvingen we een foto van een kolibrievlinder. Een vlinder die je niet echt vaak tegenkomt.
Op google lezen we
: Hoewel veel mensen de kolibrievlinder nog nooit eerder zagen, is het geen zeldzaamheid in Nederland. Het is een vlinder die in wisselende aantallen in het hele land kan worden waargenomen; 100 tot 200 waarnemingen per jaar is normaal, maar in warme zomers zijn het er soms vele duizenden.
Met zijn lange tong haalt de vlinder die uit een waaier van inheemse planten en tuinplanten
De nummers 2 tot en met 10 staan al even leeg, nu worden de zonnepanelen zorgvuldig van de huizen in de Kievitstraat ontmanteld.
De monteurs vertellen dat deze panelen een tweede leven krijgen. Over de rest van de woningen weten ze niks te vertellen, ze hebben alleen de verantwoordelijkheid gekregen voor de zonnepanelen.
Wij zijn nog steeds benieuwd of de huizen zelf ook een tweede leven krijgen.
Van een wielerliefhebber ontvingen we de volgende reactie op het beëindigen van het Wielercomité Hengstdijk:
Toen ik het bericht over het einde van het wielercomité Hengstdijk las werd ik overvallen door een gevoel van weemoed. Zeer begrijpelijk dat het comité de stekker eruit trekt als degenen waarom het gaat verstek laten gaan. Dan is de motivatie om door te gaan vanzelfsprekend snel om zeep gebracht.
Maar wel heel jammer dat een zo mooie traditie, met een ontzettend rijke historie nu ter ziele gaat.
Rest slechts het comité alleen maar hartelijke te bedanken voor alle inspanningen die zijn verricht in de voorbije jaren. En voor de echte wielerliefhebbers resteert alleen maar teleurstelling.
Van Eddy ontvingen het bericht dat er een einde komt aan het Wielercomité Hengstdijk.
Meer dan 75 jaar lang werd in de polders rond Vogelwaarde de Ronde van Hengsdijk gehouden.
Een tradite die dus helaas verloren gaat.
Klik hier voor het persbericht.
In Nederland komen veel libellen voor, wel zo’n 65 soorten. Door klimaatverandering, verdwijnen van natuur en watervervuiling staan veel soorten onder druk.
Om te weten hoe het met de libelle gaat, worden ze komend weekend, van vrijdag 13 juni tot en met zondag 15 juni, geteld. Het belooft mooi weer te worden, dus mocht je een kwartiertje buiten zitten, tel dan even mee. Op de site van de vlinderstichting staat hoe er geteld moet worden en mocht je er niet één zien dan is ‘nul’ ook een telling.
Klik hier voor de uitleg over de telling.
Van Erik ontvingen we de uitslag van de vlucht Bordeaux:
Zoals gezegd zouden we maandag de duiven vanuit Bordeaux kunnen verwachten en
ze begonnen gisterenmorgen cq eigenlijk nacht al vroeg te vallen.
De overwinnende duif in ons inkorfcentrum viel om 4u55 deze ochtend en was van Angelo vd Veeken, een dikke proficiat Angelo.
Komend weekend staan St. Vincent en Gien op het programma.
Klik hier voor de uitslag.
Op Pinksterzondag stond de kinderkerk in het teken van de Geest. De H. Catharinakerk op Hengstdijk was gevuld met 22 kinderen onder begeleiding van vaders, moeders en oma’s en opa’s.
Katrien vertelde het verhaal Kikker in de wind. Het thema ‘de Geest maakt ons dapper’ was perfect getroffen. De kerk vol leven, kinderen maakten zelf muziek en er werd luidkeels meegezongen, de Geest was hier duidelijk aanwezig.
Creativiteit kwam tot uiting in het maken van een duif, het resultaat waren prachtige knutselwerkjes.
Klik hier voor het fotoalbum.
De Volksmuziekgroep Ambras bestaat 44 jaar. Voor amateurcineast Leen Muller reden om er een film over te maken. Die ging zaterdag in première in Den Dullaert in Hulst.
In de film zien we onder andere Jos die vertelt hoe de streekliedjes voor verbinding zorgen en hoe het allemaal is begonnen.
Dat de groep al 44 jaar deze liedjes voor de vergetelheid behoedt wilde de wethouder van cultuur Luc Mangnus wel waarderen. Daarom kwam hij aan het eind van de avond binnenvallen en gaf de leden van Ambras een Pluimpagadder cadeau.
Van Erik ontvingen we de uitslag van de duiven:
Het weer was wederom de spelbreker dit weekend en zo konden pas vandaag op een fatsoenlijke manier duiven worden gelost.
Om 8uur konden de duiven in Vivonne vertrekken, met als winnaar Junior van Beveren.
Om 8u30 werd het startschot gegeven in Pont. St. Maxence, hierop ging de winst naar Achiel Mattens.
Beiden een dikke proficiat.
Gisterenmiddag om 13uur zijn de duiven in Bordeaux gelost, deze zijn nog onderweg en zullen misschien vannacht nog vallen, maar anders zeker morgen ochtend in alle vroegte, de uitslag hiervan zien jullie morgen verschijnen.
Klik hier voor de uitslagen.
Van Miriam ontvingen we weer een schilderij voor op haar website. Samen met de twee eerdere schilderijen die werden toegevoegd, vormt dit een prachtig drieluik van drie schilderijen in het formaat 70 x 90 centimeter. Dit nieuwste werk toont een kleurrijke scène waarin een persoon met donkere haren en warme rode huidtinten een bord met fruit vasthoudt. De achtergrond is gevuld met abstracte bomen in levendige tinten geel, oranje en rood, terwijl de voorgrond een frisse groene basis biedt. De expressieve stijl en het gedurfde kleurgebruik maken dit schilderij een echte blikvanger, perfect passend bij de eerdere werken in de serie.
Alle drie de werken zijn te vinden onderaan op
deze pagina.
Van Eddy ontvingen we de uitslag van het kaarten van afgelopen vrijdag:
In totaal waren er 34 kaarters waarvan er 29 gingen voor het jokeren en 5 voor het bieden. Zoals meestal was het weer een spannende strijd tot het einde.
Uitslag Jokeren:
1. Marieloise
2. Monique
3. Christel
Uitslag bieden:
1. Jozef
2. Gunther
Aan de arm van vader Hans liep Veerle in een beeldschone jurk richting altaar, waar Dimitri op haar wachtte. De voorganger tijdens huwelijksplechtigheid, Harry Lommers, was voor deze gelegenheid uit Breda gekomen. Een huwelijksdienst waarin alles draaide om de liefde tussen bruid en bruidegom.
Een schitterende viering waarin ceremoniemeester Kimberly de spannende taak had om te zorgen dat deze trouwdag perfect verliep.
We wensen het bruidspaar veel liefde en geluk toe in het Belgische Brasschaat.
Klik hier voor enkele foto's.
Speciaal voor het muzikaal opluisteren van de bruiloft was vrijdag Strings & Sings vanuit Antwerpen afgereisd.
We treffen hen al in de ochtend, ze willen graag het repertoire nog even doorspelen.
Alleen het klassieke strijkkwartet, de Strings, zijn naar Hengstdijk gekomen, de Sings zullen zich er tijdens het feest in de avond bij voegen.
Ze vertellen dat ze sinds coronatijd bij elkaar gekomen zijn.
Zonder bijkomende geluidsversterking vullen ze met hun twee violen, altviool en cello de H. Catharinakerk met hun klassieke muziek.
Klik hier voor hun website.