Nieuws

23-02-2019 - Voorbereiding.

Zoals gebruikelijk. Carnaval op Hengstdijk heeft een voorsprong. Het is een week eerder dan de rest. En dan heb je een streepje voor. Zaterdag de optocht. Van de school naar het dorpscentrum. Hier hebben de Polderjongens hard gewerkt om een en ander feestelijk aan te kleden.


23-02-2019 - Grootmoeders tijd: Geslacht, één varken.

In de jaren 50 van de vorige eeuw werd er bij veel gezinnen een varken gehouden. Ieder jaar werd er één geslacht. Joos Burgrave kwam wekelijks langs voor een verzekering. Van een oud slager uit onze regio kregen we een foto waar de hammen van het varken aan het plafond hangen om te drogen. Een alternatief voor de ‘kuip’. Weet jij nog hoe de slager toen te werk ging. We horen graag je verhaal. Tjarda, bedankt.22-02-2019 - Een vraagje.

Bij de familie Verbrugge hangt een prachtige afbeelding aan de muur. Het lijkt een boerderij aan de oever van de Vogel. Nu is de vraag: Waar heeft de kunstenaar deze afbeelding vastgelegd? Welk stukje van de Vogel zien we hier? Wie helpt ons verder met deze vraag.
Reacties graag via info@hengstdijk.eu22-02-2019 - Zomaar een plaatje.

Donderdag, rond zes uur ging de zon onder boven de Vogel. En dat gaf, komend vanaf Kuitaart een prachtig plaatje. Het was er eentje om even bij stil te staan en een paar minuten te genieten van het mooie Hengstdijk.

21-02-2019 - Carnaval.

Er wordt flink aandacht besteed aan het kindercarnaval in Hengstdijk. Langs de Hengstdijksestraat en langs de Vogelweg staan borden die niks te vragen overlaten. We wensen de deelnemers een fijne carnaval. Het belooft een mooie dag te worden.
21-02-2018 - Vliegschijven.

Vlak bij de school ligt een vliegschijf. Op het trottoir voor de vuilcontainers. Het is een rond wit vlak van ongeveer 40 cm doorsnee. Met een zwarte rand. Het is de voorbode van een serie luchtfoto's. De vliegschijven maken de verbinding tussen de foto's en de coördinaten op de grond. Voor het luchtfotobedrijf is het nu wachten op een mooie heldere dag. Dan zie je ze vliegen.


20-02-2019 - Gordijn.

Er zitten de laatste dagen veel ganzen in de Putting. Als ze van de ene plek, in grote getalen naar een andere plek vliegen lijkt het wel een gordijn. Met van die regelmatig, onregelmatige figuren. Een gordijn, wat open en dicht schuift met de beweging van de vleugels.
20-02-2019 - Welkomboerderij.

Gisteren heeft uw redacteur een kort bezoek gebracht aan de Oude Haven: de "Welkomboerderij" van de familie Verbrugge. Juist op dat moment nam Pleuni, zoals gewoonlijk, met de gasten de berichten op de site van Hengstdijk door.
Een van de gasten, zelf ooit duivenmelker, kijkt al uit naar het vliegseizoen van de duiven met de bijbehorende uitslagen.


19-02-2019 - Onderzoek.

Bijna 40 mensen hebben deelgenomen aan het gezondheidsonderzoek van Happy People, onderdeel van de gemeente Hulst. Een groep tevreden begeleiders keek terug op een succesvolle middag. De gestelde doelen werden in ruime mate gehaald. En veel inwoners van Hengstdijk weten nu hoe het met de bloeddruk staat.


19-02-2019 - Statiegeld en Brett.

Van Wouter ontvingen we het volgende bericht;
En tijdje geleden heeft op de site ( hengstdijk.eu ) gestaan dat er bij de Emte supermarkt in Kloosterzande een mogelijkheid was de opbrengst van je emballage bonnetje te doneren aan Blubberen 4 Brett De actie is nu klaar en het heeft een aardig bedrag opgeleverd namelijk € 403,74.
Iedereen die heeft meegedaan bedankt.


18-02-2019 - Makelaar.

Een makelaar bemiddelt in woonruimte. In dit geval zijn er twee woningen voor jonge gezinnen in de aanbieding. Instapklaar, met een fleurige tuin. Gezien bij Kampen.


18-02-2019 - Info van ’t Vogelnest.

Van juf petra ontvingen we uitgebreide informatie van ’t Vogelnest. “Op vrijdag 1 maart worden alle kinderen om 13.00u verkleed op school verwacht. Kinderen die overblijven mogen zich tussen de middag verkleden. Hierbij is hulp aanwezig. Ook dit jaar zal er gedanst worden en zijn er spelletjes.”

Klik hier voor de volledige nieuwsbrief.17-02-2019 - Kaarten in "de Schuur".

De meeste deelnemer kwamen op de fiets. Het was er weer voor.

De uitslag van deze eerste wedstrijd:
Bieden:
1: Kees Wiemes
2: Jos de Kort
3: Rinus Michielsen
4: Johnny de Kort

Jokeren:
1: Corry Snoeys
2: Irene de Nijs
3: Marleen van Stevendaal

Volgende kaarting op zaterdag 9 maart om 14 uur!
Met een compliment voor organisator Eddy.


17-02-2019 - Kindercarnaval Hengstdijk.

Van de Polderjongens ontvingen we het volgende bericht:
Volgende week zaterdag is het weer zover! Kindercarnaval Hengstdijk.
Zoals gebruikelijk zal er een optocht vertrekken om 14:00 vanaf basisschool ’t Vogelnest.
Inschrijven kan in de school vanaf 13:30.

Aansluitend zal er een groot limonade bal zijn in dorpscentrum ‘de Schuur’.
Ivm het 44 jarig jubileum van mede-organisator CS de Polderjongens wordt er dit jaar flink uitgepakt.
Zo is Kids DJ BEE (Patrick Roelands) weer terug van weggeweest en is er een optreden van de BIBA BOERDERIJ (bekend van televisie).
Geheel volgens traditie krijgen alle aanwezige kinderen een beker drinken en een lekkere traktatie.

Wij hopen er weer een prachtige dag voor de kinderen van te maken!


16-02-2019 - Vogelweg.

De reconstructie van de Vogelweg in Hengstdijk zorgt voor tweespalt in het dagelijks bestuur van waterschap Scheldestromen. Verantwoordelijk bestuurder Rian de Feijter (Waterschapspartij Zeeuws-Vlaanderen) voelt zich ‘beschadigd’ door de kwestie.

Klik hier voor het verslag in de PZC.


16-02-2019 - Kaarten met Omroep Zeeland.

Vrijdagochtend kreeg Eddy de kans om op Omroep Zeeland de kaarting aan te kondigen. Elsa was vol belangstelling naar alle nieuws van het dorp.
Het kaarten wordt mede mogelijk gemaakt door “Happy People” van de gemeente Hulst.
Inloop vanaf 13 uur.

Klik hier voor het geluidsfragment van Omroep Zeeland.


15-02-2019 - Rietgors.

Na onze oproep over de onbekende vogel hebben we van meerdere kanten reacties gekregen. Enkele kwamen via twitter binnen. De meeste antwoorden waren een slag in de lucht. Met “Puttingmus” als topper. Van twee kanten kwam een antwoord wat de spijker op de kop slaat: een rietgors.
In het bijzonder dank aan Sander Bijsterbosch uit Lunteren.15-02-2019 - Katjes van de hazelnoot.

In de voorjaarzon hebben de katjes van de hazelnoot een goudgele uitstraling. Ze zijn er ruim voor de bladeren en maken gebruik van de wind om de bestuiving te doen plaatsvinden. Een mooi onderdeel van de natuur.

14-02-2019 - Voor de lens.

Wie helpt ons uit de brand. Woensdagmiddag hadden we twee kleine vogeltjes voor de lens. Midden in de Putting. We zijn heel benieuwd wat we gezien hebben. Graag een reactie van de echte vogelkenner via info@hengstdijk.eu
14-02-2019 - Valentijn.

In de polder lijkt het ook Valentijn. Veel van de vogels hebben hun partner voor het voorjaar al opgezocht. Twee aan twee wachten ze op het echte voorjaar. Voor de vrijgezellen is er nog veel aanbod. Grote groepen ganzen hebben hun keuze nog lang niet gemaakt.


13-02-2019 - Groei en bloei en onkruid.

Van Groei en Bloei kregen we een persbericht met de volgende aankondiging: “Bijgaand ontvangt u een persbericht over de lezing die Groei en Bloei op 7 maart in samenwerking met Velt organiseert. Kunt u aandacht aan onze lezing geven in uw uitgave?”

Klik hier voor de volledige tekst van het bericht.


13-02-2019 - Luchtfoto.

Vandaag hebben we een luchtfoto uit de reeks 1936. Op de foto zien we “den Jerden Euvel” en een stukje van de Koningsdijk. Vooral de kruispunten zagen er toen anders uit. Bij de Lindeboom hebben we nu nog een dergelijke situatie. De ruilverkaveling van 1960 heeft dit patroon veranderd.
12-02-2019 - Activiteiten Dorpscentrum.

Via de site proberen we jullie zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de activiteiten in het Dorpscentrum.

Een korte samenvatting:
- Maandagavond was het bijkletsen gezellig.
- Komende vrijdag, 15 februari, is de bar open voor alle belangstellenden.
- Zaterdag 16 februari wordt er gekaart. Met steun van Happy People. Zie de flyer
- Komende kaartingen worden aangekondigd op de site.
- Maandagmiddag 18 februari de gezondheidstest in het dorpscentrum uitgevoerd door Hulst voor elkaar.
- Maandagavond gezellig bijkletsen.

Ideeën en voorstellen zijn altijd welkom via deschuur@zeelandnet.nl


12-02-2019 - Bouwen.

De eksters hebben de bouwwerkzaamheden van het naderende voorjaar opgepakt. Hoog in de bomen, tussen een dicht opeen gegroeide takken maken ze een nest. Bij het slepen met de bouwmaterialen hebben ze nog wel een probleem met lengte en breedte hiervan. Ze beseffen niet dat iets wat past in de lengte niet altijd in de breedte gebruikt kan worden.11-02-2019 - Bericht van BENU apotheek Kloosterzande.

BENU apotheek Kloosterzande gaat verbouwen. Vanaf maandag 11 februari bent u welkom in de tijdelijke apotheek aan de achterkant van de apotheek. Te bereiken via het steegje achter bloemenhuis Elise. Pijltjes en borden zullen de tijdelijke apotheek aanduiden. Wij willen u vragen niet met de auto in het steegje te rijden en niet te parkeren aan de achterkant van de apotheek i.v.m. overlast voor onze buren. U dient te parkeren op het Marijkeplein.


11-02-2019 - Stichting Ambulance Wens.

Via een twitterbericht kwamen we op het spoor van een bezoek aan Hengstdijk via de Stichting Ambulance Wens.
Een inwoner uit den Helder bezoekt als laatste wens zijn neef in Hengstdijk. Een verblijf van twee dagen met een pilsje, veel frisse lucht en shoarma. Compliment voor deze stichting. Beleefd aanbevolen.
“Stichting Ambulance Wens Nederland is een groep van 270 medisch geschoolde vrijwilligers die dagelijks gratis laatste wensen vervullen van immobiele (mensen die afhankelijk zijn van ambulancevervoer) terminale patiënten met behulp van speciaal daarvoor ontwikkelde ambulances.”

Klik hier voor hun website.