Vierdaagse 2011

De Training en voorbereiding

Het lopen van een meerdaagse wandeltocht, zoals de vierdaagse, vereist de nodige voorbereiding en training. Juliska en Petra bereiden zich dan ook goed voor. Dit blijkt wel uit Juliska’s verhaal over hun training: Onze training is niet altijd gezamelijk, het is erg moeilijk te plannen met allebei een baan en 2 kindjes! Dus komt het vaak voor dat we alleen de rugtas omdoen en zelf 20 kilometer gaan wandelen.
Tot nu toe, eind mei, hebben we er zo'n 230 kilometer op zitten. En lopen we nu afstanden van maximaal 35 kilometer.
We hebben samen ook deelgenomen aan een wandeltocht in Breskens. De route ging door de polders en door de duinen. Dat ging uitstekend en het was ook wel leuk om tussen die echte fanatiekelingen te lopen die ook het Pietenpad wandelen en dergelijke.
Een week later hebben we de Sint Jansloop in Sint Jansteen gelopen. Die ging helemaal door de Klingsebossen, wat weer onverhard was. Maar wel lekker in de bossen.
Over het algemeen hebben we geen last van blaren, natuurlijk wel de bijkomende kleine kwaaltjes als spierpijn en vermoeidheid. We nemen na ongeveer 12 kilometer altijd een rustpauze.

Ik zelf ga nog de 2 daagse in Amersfoort lopen op 24 en 25 juni, twee dagen 40 kilometer. Dit zal voor mij de grote test zijn of ik het ga redden. Maar daar heb ik alle vertrouwen in. Natuurlijk hopen wij wel op een groot onthaal in Nijmegen.. ! 

Ook Petra heeft nog enkele trainingen die ze zonder Juliska loopt, zoals b.v op zaterdag 4 juni:
Die dag zal ik, samen met Annelies Scheele (ook afkomstig van Hengstdijk maar helaas op vakantie tijdens de vierdaagse) de Reynaertroute lopen (30km). De bedoeling is om 10.00 uur in Hulst te vertrekken. Weer een hele uitdaging want ze geven hoge temperaturen af. Bij deze tocht zullen de flesjes water, zonnebrandcrème en een pet hard nodig zijn.

11 juni: 36ste Ronde van de Voorkempen, een verslag van Petra.

Wat een geweldig gevoel geeft het als je gewoon 42 km kunt lopen! Wel is waar met een tweetal kleine blaartjes, maar de benen bleven heel goed. De tocht begon vanochtend om 7.30 uur bij Fort Merksem. We moesten over de gekste, smalste paadjes door bossen, vlaktes, tuinen en grasvelden.
Menig slootje werd getrotseerd met een mooie sprong en verschillende meren schuilden op tussen de bossen, struiken en brandnetels (auw). Maar ook villawijken en achterbuurtflatjes deden de route aan.
Voordat de tocht begon konden we zien op hoeveel kilometer iedere rust zat, wat erg prettig lopen was. Zo liep je voor je gevoel geen 42 km maar telkens kortere stukken van 6 tot 10 km. Onderweg hebben we 4 x een korte pauze gehad.

10 juni: Verloop training, een verslag van Petra.

Het einde van de trainingen is in zicht. De laatste 2 weken staan in het teken van kortere tochten, meerdere dagen na elkaar, met zondag als uitzondering, nog de ultieme uitdaging van 42 km. Deze tocht zal vertrekken vanuit Merksem: 36ste Ronde van de Voorkempen. Deze zal ik weer lopen met Annelies.
Ik kijk enorm uit naar Nijmegen. Langs de ene kant heb ik er veel zin in, langs de andere kant voel ik wel enige spanningen. Het is uiteindelijk toch maar afwachten of het voldoende training was en hoe de voetjes het houden! (volgens de pedicure doen ze het momenteel heel goed).
Gelukkig zijn er veel mensen die met ons meeleven en ons aanmoedigen! Iedereen heeft ook wel een eigen advies, maar men is het over het algemeen wel over eens dat het een gezellige tijd moet worden.

5 juni: Trainingstocht Juliska.

Juliska had op 5 juni weer een trainingstocht, na een weekend op de camping besloot ze een gedeelte van de thuisreis lopend af te leggen.
Haar verslag:
Vandaag heb ik 32km gelopen, helaas in mn eentje we hebben een lang weekend met ons gezin op de camping gestaan in Nieuwvliet Bad. Het leek mij wel handig om mijn wandel spullen mee te nemen en zondag ochtend om 07.00u alvast terug te gaan lopen....
Na 14 km even een bakkie koffie gedaan in een plaatselijke kroeg in Schoondijke, de mannen keken erg vreemd op toen ik met mn rugtasje binnenstapte. Met de woorden van: hoe heet je? (want mijn achternaam staat op mn bloes) Beantwoorde ik Albers, en jij? Kreeg ik een bak koffie, heerlijk toch?!
Vrolijk verder gestapt en toch ook al wat pijntjes kwamen de kop op steken, de achterkant van mijn schoen, aan de binnenkant is een stukje voering los op mn hak, dus daar wat wrijving. Mijn route ging verder, (na meerdere keren de weg vragen aan een aantal fietsers die wel een kaart bij zich hadden) kwam ik dan aan in Driewegen, ja dat is dorp.... Met wel een cafe, dus daar mijn pitstop gehouden voor een bak oploskoffie en een plaspauze. Maar goed erg vriendelijke mensen!! Wat was het saai, ook geen muziek bij me! En ook het prachtige polderlandschap van graan en vlas had ik ook wel weer even gehad. Gelukkig kwam er een man naast me fietsen die een gezellig babbeltje maakte, waar over? Geen idee meer, maar daar krijgt de mens moed van!! In Biervliet snel de middenweg op, en hopen dat manlief met kids nu toch wel een beetje op de route waren deze kanten op... Ja hoor na 32 km kon ik instappen en had ik het wel weer even gehad met mezelf en mn eigen gedachten!
Op naar de 40km !
Liefhebbers die een km of 15 mee willen lopen a.s vrijdag 10 juni ?

Klik hier voor een kaartje met de gelopen route. 

4 juni: Petra's verslag van de Reynaertroute.

Vandaag was het, zoals verwacht, een enorme uitdaging. Om 10.00 uur vertrokken in Hulst om zo door de Clingse bossen, richting Nieuw Namen, terug naar Clinge, richting de Zandstraat, Schuddenbeurs, zo naar Lamswaarde en weer terug naar Hulst te lopen. Onderweg hadden we twee stempel / rustplaatsen. Om de twee uur was het de noodzaak om ons goed in te smeren tegen de zon. Onderweg waren de sproeiers van de collega-boeren een verademing! Wat was het enorm warm…. Gelukkig hadden we veel drinken, zoute drop en chips meegenomen.
Toch tijdens de laatste kilometers zakte mijn bloeddruk flink naar beneden waardoor ik genoodzaakt was om wat meer rustpauzes te nemen. Maar ook dan kom je er op een gegeven moment!! Om 17.00 uur waren we over de finishlijn waar we een vaantje als aandenken kregen. Door de warme voeten heb ik nu echter wel wat last van blaren, waarvan ik eerder niet van mocht klagen maar die genezen ook wel weer. Op naar de volgende tocht!!

Voorbereiding

Het wandelen van een meerdaagse wandelprestatietocht zoals de Vierdaagse vereist een goede voorbereiding en training. Het is verstandig deze systematisch op te bouwen zodat het lichaam aan deze inspanningen kan wennen. Dit voorkomt blessures en teleurstellingen en wandelt een stuk plezieriger.

Routes

Varieer bij het lopen van trainingstochten. Kies eens voor een andere omgeving, wissel verharde en onverharde wegen af, kies afwisselend voor vlakke en heuvelachtige omgeving. Slingerende wegen bieden ook afwisseling, aan lange rechte stukken lijkt soms geen einde te komen.