Nieuws

05-05-2024 - 5 mei.

Het is vandaag Bevrijdingsdag, de nationale feestdag waarop we de bevrijding van Nederland in 1945 vieren.
Nederland staat op 5 mei ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. Hadden we gisteren het verhaal van Piet Collet over de oorlog, vandaag het verhaal van Bert Burggrave over de bevrijding van Hengstdijk.

Klik hier voor het verhaal van Bert.


05-05-2024 - Uitslag kaarten.

Van Eddy ontvingen we de uitslag van het kaarten:
Met 40 kaarters zat de zaal propjevol deze middag, vooral veel jokeraars maar ook 4 tafels om te bieden.
Het was een gezellige middag met een kakkefonie aan geluid in ieder geval.
Na 5 rondes kaarten rolde de volgende uitslag uit de bus:
Jokeren:
1e Renee
2e Yvonne
3e Janny
Bij het bieden spannend tot het einde en niemand won alle rondes dus ging het om de meeste gewonnen pluspunten met 4 bomen gewonnen:
1e Peter
2e Jack
3e Jef

Volgende kaarting is a.s. vrijdag voor de jokerclub van Francois om 19:30 uur


05-05-2024 - Uitslag duiven.

Van Erik ontvingen we de uitslag van de duiven:
De vlucht van vandaag is weer gespeeld, de winnaar is weer bekend.
Mark Bisschop ging er met de eerste prijs vandoor een dikke proficiat Mark.
Het koningschap is gewonnen door Mark Bisschop als koning en Gerard Vioen als prins. Beiden proficiat.
Donderdagavond inkorven voor Melun, de eerste Midfond vlucht.


Klik hier voor de uitslag.


04-05-2024 - 4 mei.

Op deze 4e mei, de dag van de Nationale Dodenherdenking, staan we stil bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Ook de inwoners van Hengstdijk hebben moeilijke tijden gekend tijdens de Tweede Wereldoorlog. De afgelopen week ontvingen we twee verhalen van Hengstdijkse inwoners over deze periode: een verhaal van Piet Collet en een verhaal van Bert Burggrave. Vandaag delen we het eerste verhaal van Piet Collet; het verhaal van Bert volgt morgen. We willen beide heren hartelijk bedanken voor hun bijdragen. Het is van groot belang om dergelijke verhalen te bewaren, zodat we nooit vergeten wat er destijds is gebeurd.

Klik hier voor het verhaal van Piet Collet


04-05-2024 - Tewerkstelling.

Vandaag besteden we aandacht aan de Tweede Wereldoorlog, die ook in Hengstdijk diepe sporen heeft nagelaten, zowel van vreugde als verdriet. Tijdens deze oorlog werden honderdduizenden Nederlanders gedwongen tewerkgesteld in Duitsland, een periode die bekendstaat als de Arbeitseinsatz (arbeidsinzet).
Ook inwoners van Hengstdijk werden gedeporteerd en tewerkgesteld in Duitsland. Aan het einde van de oorlog keerden sommigen van hen terug naar huis, maar helaas zijn naar schatting ongeveer 30.000 Nederlanders omgekomen. In de krantenbank vinden we twee advertenties (beide uit juni 1945) die duidelijk laten zien dat er voor de ene familie vreugde was bij de terugkeer van een geliefde, terwijl een andere familie rouw en verdriet doormaakte.


04-05-2024 - Niet netjes.

In het advertentieblad van deze week staat een artikel over de bevrijding van Hengstdijk. In dit artikel worden twee foto's gebruikt die duidelijk van onze website oude foto's komen. Dit is o.a te zien aan de bijgevoegde tekst.
Op de webpagina van het advertentieblad staat: het is niet toegestaan teksten, foto’s of enig onderdeel van deze website over te nemen of te verspreiden zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Terwijl ze zelf wel gewoon ergens anders foto's stelen, niet erg fatsoenlijk. We hebben ze een berichtje gestuurd en wachten hun reactie af.

Het artikel van het advertentieblad is te vinden via deze link.


03-05-2024 - Kaarten.

Morgen, zaterdag 4 mei, wordt er weer gekaart in de Schuur.
De kaarting begint om 14.00 uur, jokeren en bieden.
Inleg €5,00, 1 op 2 prijs. De bar is natuurlijk ook open.


03-05-2024 - Cybercriminaliteit.

De gemeente Hulst houdt deze maand een informatiebijeenkomst voor senioren over cybercriminaliteit.
Tijdens deze bijeenkomst krijgt u als senior informatie over verschillende manieren van oplichting, zoals Whatsapp fraude, helpdeskfraude en phishing. We vertellen u hoe u deze manieren van oplichting herkent.
Deze bijeenkomst vindt plaats op woensdag 29 mei 2024 in de Binnendéur in Kloosterzande. De bijeenkomst start om 15.00 uur en eindigt om 16.30 uur. Inloop vanaf 14.30 uur.

Klik hier voor meer informatie op de website van de gemeente.


02-05-2024 - Ochtendwandeling.

Deze morgen was een traktatie voor de zintuigen, met het zachte weer en de ontwakende natuur die ons omringt. We begonnen onze wandeling om 5.45 uur, verwelkomd door een aangename warmte die een jas overbodig maakte.
De polder was levendig en vol energie; vogels vulden de lucht met hun melodieuze gezang en de kenmerkende roep van de koekoek echoot over het water van De Vogel. Tijdens onze tocht merkten we op dat in Karnemelkstraat, jonge aardappelplanten moedig door de grond breken, hun eerste groene blaadjes tonen aan de wereld. Aan de wieg stond een statige blauwe reiger geduldig te vissen. Elke dag biedt nieuwe wonderen voor wie bereid is te kijken.


02-05-2024 - Nieuwsbrief parochie.

In deze nieuwsbrief o.a. het volgende onderwerp: Toch nog grote verwarring over de toekomst van de kerken.
We spreken over hoe u de toekomst van uw eigen geloofsgemeenschap, van uw parochie ziet. Over hoe we de kerk in Zeeuws-Vlaanderen gereed kunnen maken voor wat er komt, de kerk een fundament geven voor onze kinderen en kleinkinderen.

Klik hier voor de nieuwsbrief.


01-05-2024 - Voorjaar.

Van Elize ontvingen we een prachtige foto van een eend met haar jongen die zich een weg baanden door het doolhof van groen. Het frisse lentegroen omringde hen terwijl ze nieuwsgierig de wereld om zich heen verkenden. De jonge eendjes, pluizig en vol leven, volgden hun moeder met opgewonden snavels en wiebelende staartjes. Het zachte licht dat door de bladeren viel, gaf het tafereel een warme gloed, en het geluid van hun pootjes op het pad vulde de lucht. Een waar voorjaarswonder!
Elize bedankt voor deze mooie foto.


01-05-2024 - Gigant.

Op een ochtendwandeling door de Karnemelkstraat werden we verrast door een ontmoeting met een uitzonderlijk grote rups die de weg overstak. We hebben snel een paar foto's genomen van het indrukwekkende dier en vervolgens opgezocht om welke soort het ging, aangezien we nog nooit zo’n exemplaar hadden gezien.
Het blijkt te gaan om de wilgenhoutrups, de grootste rups die in ons land voorkomt en wel 10 centimeter lang kan worden. Wie verwacht dat zo’n opvallend gekleurde en grote rups transformeert in een even prachtige vlinder, zal verrast zijn te ontdekken dat deze rups evolueert naar een nachtvlinder. Deze vlinder heeft een spanwijdte van 6-10 cm met vleugels die zich uitstrekken tot 7-10 cm.


30-04-2024 - De meertjes van Hengstdijk.

De meertjes van Hengstdijk zijn een opmerkelijk fenomeen. Eerder hadden we al enkele foto’s van de plassen in de Putting, waarbij het verschil tussen dit jaar en vorig jaar duidelijk werd. Destijds stonden de plassen in mei al bijna droog.
Dit jaar is echter een heel ander verhaal: de twee grootste plassen hebben door de overvloedige regenval de omvang van kleine meertjes gekregen. Het ziet er prachtig uit en heeft ook voordelen voor de aanwezige fauna.
Toch rijst de vraag hoe lang deze meertjes zullen blijven voordat ze weer opdrogen. Want dat is toch wel een tekortkoming bij het aanleggen van het natuurgebied, te ondiepe plassen die meestal van mei tot oktober droog staan.


30-04-2024 - Hoornaar.

Het weer wordt beter en dat betekent dat er ook meer insecten tevoorschijn komen. Gisteren zagen we op de weg in de Reygerskreek een hoornaar zitten. We herkenden deze soort meteen, omdat we vorig jaar ook al Europese hoornaars in dit gebied hadden gezien. Het verschil tussen de Europese en Aziatische hoornaar is vooral te zien aan de kleur van hun kop. De Europese hoornaar heeft een bruine kop, terwijl de Aziatische hoornaar bijna een zwarte kop heeft.

Wist je trouwens dat er een nog grotere soort hoornaar bestaat? De Aziatische reuzenhoornaar komt momenteel alleen voor in het verre oosten. Deze indrukwekkende hoornaar kan bijna 5 centimeter groot worden en heeft een spanwijdte van meer dan 6 cm. Hoewel 5 centimeter misschien niet zo groot lijkt, is het toch twee keer zo groot als een normale wesp. Een steek van deze hoornaar kan zelfs levensgevaarlijk zijn. Gelukkig is het risico dat deze hoornaar naar Europa komt vrij klein, omdat ons droge en koude klimaat ervoor zorgt dat ze waarschijnlijk de winter niet zullen overleven.


29-04-2024 - Koningsdag.

Zoals in de afgelopen jaren werd in Hengstdijk Koningsdag weer begonnen met een gezamenlijk ontbijt in de Schuur. Het was weer een groot succes met veel deelnemers die genoten van de gezelligheid en het ontbijt met alles erop en eraan.
Een compliment voor de vrijwilligers van de dorpsraad en het Oranjecomité. Met dank aan Arco voor de foto's.

Klik hier voor enkele foto's.


29-04-2024 - Uitslag kaarten.

Van Eddy ontvingen we de uitslag van het kaarten van afgelopen vrijdag:
Het was een redelijk rustige kaartmiddag afgelopen vrijdag met 16 deelnemers.
De uitslag:
1 patricia
2 lon
3 jeanny
4 francine
5 veronique
6 ellen
7 ingrid
8 marleen


28-04-2024 - Oude tijden.

De Nederlandse overheid heeft een ambitieus doel gesteld om de CO₂-uitstoot drastisch te verminderen en zo de gevolgen van klimaatverandering te beperken. Volgens het Klimaatakkoord moet Nederland in 2050 een CO₂-vrij energiesysteem hebben. Dit betekent dat we vanaf dat moment niet meer op aardgas zullen koken of verwarmen. In plaats daarvan zullen we gebruikmaken van duurzame installaties.
Terugkijkend naar de jaren zestig en zeventig, was de situatie anders. Grotere steden waren al snel voorzien van aardgas, terwijl kleinere buurtschappen vaak pas later of helemaal niet werden aangesloten. Een interessant voorbeeld hiervan is de Pauluspolder, waar inwoners in maart 1973 (krantenartikel 7 maart) een actie begonnen om ook op het aardgasnet te worden aangesloten. Het succes van deze actie blijkt uit een artikel in de krant van 31 augustus 1973.


28-04-2024 - Uitslag duiven.

Van Erik ontvingen we de uitslag van de duiven:
De prijzen zijn weer verdeeld, onze gevleugelde vrienden werden om 9u30 gelost in Roye en vertrokken met de wind in de staart.
De Combinatie Erik en Marco Kint gingen er vandaag met de winst vandoor, mannen een dikke proficiat.
Volgende week staat de vlucht vanuit Pont. St. Maxence op het programma.


Klik hier voor de uitslag.


27-04-2024 - Koningsdag.

Vandaag vieren we Koningsdag, een feestelijke traditie sinds 2014, ter ere van de verjaardag van koning Willem-Alexander. Ook in Hengstdijk wordt deze bijzondere dag gevierd met een gezamenlijk ontbijt in het hart van het dorp.
Een gezonde en smakelijke maaltijd staat klaar voor alle deelnemers. Laten we samen genieten van deze feestelijke ochtend!
Hoewel het weer vandaag waarschijnlijk niet stralend zal zijn, zijn er gelukkig ook droge periodes. Laten we ons niet door de wolken laten tegenhouden en er een gezellige Koningsdag van maken.
Namens ons team wensen we iedereen in Hengstdijk een fijne Koningsdag toe!


27-04-2024 - Update van Miriam.

Van Miriam ontvingen we twee pastelkrijttekeningen voor op haar website. Teken met het uiteinde van de pastel, zoals een potlood voor lijnen. Leun zwaar voor dikkere en donkerdere lijnen, leun zachtjes voor smallere details met minder diepte . Door de lange rand van de pastel te gebruiken, kun je heel snel grote oppervlakken bedekken, perfect om te blenden!

Klik hier voor de website van Miriam.


26-04-2024 - Voorjaar.

Het voorjaar, een tijd waarin de meeste vogels druk bezig zijn met het bouwen van hun nesten of het zoeken naar een geschikte nestplaats. Ze zijn er maar druk mee, en het is prachtig om dit schouwspel te aanschouwen en vast te leggen op foto. Op de afbeeldingen bij dit artikel zien we een nieuwsgierig pimpelmeesje en een waakzame winterkoning die hun nestkastje verlaten. Eerst nemen ze voorzichtig een kijkje om te zien of de omgeving veilig is voordat ze hun vleugels uitslaan


26-04-2024 - Onzichtbare woorden.

Iedereen kent het wel: de grote hoeveelheid informatie op supermarktproducten. Het is geen eenvoudige taak om al die tekst op een klein product te krijgen, en de letters zijn vaak zo klein dat ze bijna onleesbaar zijn. Sommigen zullen zeggen dat je een bril nodig hebt, maar de meeste mensen hebben toch problemen met deze kleine letters. Wij hebben een kort verhaaltje over deze kleine letters: De oudere dame, met haar bril op het puntje van haar neus, houdt een potje jam omhoog. Ze fronst terwijl ze de tekst probeert te lezen. “Is dit nu abrikozenjam of een geheime formule voor eeuwige jeugd?” mompelt ze.

Klik hier voor het verhaal.


25-04-2024 - Nieuwsbrief parochie.

In deze nieuwsbrief o.a. aandacht voor de vernieuwde website:
Het parochiebestuur vond dat het twaalf jaar na de fusie van 13 parochies tot 1 parochie tijd werd voor een andere opzet van de website. Ook de huisstijl werd in een nieuw, fris jasje gestoken. De vernieuwde website is gemakkelijker ‘up to date’ te houden zodat u de juiste informatie steeds snel kunt vinden.
Voor Hengstdijk zijn er geen bijznderheden te vermelden.

Klik hier voor de nieuwsbrief.


24-04-2024 - Bejaardenschieting.

Vroeger, en eigenlijk nog niet zo lang geleden, werd een boogschietwedstrijd vaak beschreven als bejaardenschieting. Bijvoorbeeld in een artikel in de krant met de melding dat er een bejaardenschieting is of de uitslag daarvan. Wij hebben, samen met de Co-pilot, eens even gezocht naar de oorsprong van dit toch wel vreemde woord voor een boogschietwedstrijd:
De Oorsprong van Bejaardenschieting:
In de tijd dat boogschieten nog een alledaagse vaardigheid was, werden er in dorpen en steden regelmatig schietwedstrijden georganiseerd. Deze wedstrijden waren niet alleen bedoeld voor jonge, sterke mannen, maar ook voor de ouderen in de gemeenschap. Het was een manier om de vaardigheden van de ouderen te eren en hen te betrekken bij sociale evenementen.
De term "bejaardenschieting" ontstond waarschijnlijk als een knipoog naar de leeftijd van de deelnemers. Het was een manier om respect te tonen voor de oudere generatie en tegelijkertijd een vleugje humor toe te voegen. Deelnemers aan de bejaardenschieting waren vaak ervaren boogschutters die hun hele leven hadden geoefend. Ze hadden de kunst van het boogschieten tot in de puntjes onder de knie.
Hoewel de naam misschien een beetje ondeugend lijkt, was het nooit bedoeld als negatieve connotatie. Integendeel, het benadrukte juist de wijsheid en ervaring van de ouderen. De bejaardenschieting was een eerbetoon aan hun vaardigheden en een manier om de gemeenschap samen te brengen.
In de loop der jaren is de traditie blijven bestaan, zelfs toen boogschieten minder gebruikelijk werd als dagelijkse vaardigheid. Tegenwoordig wordt de bejaardenschieting vaak georganiseerd als een folkloristisch evenement, waarbij jong en oud samenkomen om te schieten op kleine doelen, zoals pluimpjes of houten vogels.
Dus de volgende keer dat je de term "bejaardenschieting" hoort, denk dan aan de rijke geschiedenis en de gemeenschapszin die ermee gepaard gaat. Het is meer dan alleen een naam; het is een eerbetoon aan de ouderen en hun vaardigheden.


24-04-2024 - Piepers.

Langs de Karnemelkstraat in Hengstdijk is er weer bedrijvigheid te bespeuren. Gisteren zijn er op het tweede perceel langs deze straat aardappelen gepoot, een teken dat het plantseizoen in volle gang is. Het weer was de boeren gunstig gezind; een stralend zonnetje en redelijke blauwe luchten met lichte bewolking sierden de hemel, wat het werk aangenaam maakte. Als we de buienradar mogen geloven, wordt het weer vandaag wel anders. Er worden diverse regenbuien verwacht. Maar zoals altijd zijn onze boeren voorbereid op alle weersomstandigheden en zullen ze doorgaan met hun onvermoeibare werk om ervoor te zorgen dat Hengstdijk's aardappeloogst dit jaar weer succesvol zal zijn.


23-04-2024 - Wit.

In het voorjaar is de tuin een toonbeeld van kleur, met name dankzij de tulpen en krokussen die zorgen voor een levendig palet bij de start van het seizoen. Kort daarna beginnen ook diverse struiken te bloeien, waarbij opvalt dat vele witte bloesems hebben. Dit wit creëert samen met het groene bladerdek een prachtig contrast en geeft de tuin een geheel ander aanzicht. Wie zou er niet willen ontspannen op het bankje in deze tuin om te genieten van al dit moois? Wij in ieder geval wel.


23-04-2024 - Egeltjes.

In de "meestal" rustige groene omgeving van de Reygerskreek, hebben drie schattige egeltjes zich een weg gebaand door het gras, een zeldzaam en vertederend gezicht dat de lokale natuur op zijn best toont. De egels bevinden zich tussen het hoge groene gras. De textuur van hun stekels is duidelijk zichtbaar, en ze lijken gezond en goed verzorgd. Wij dachten in eerste instantie dat het jongen waren, maar volgens Google zijn er pas jonge egeltjes vanaf juni. (Met dank aan de inzender van de foto's.)


22-04-2024 - Eindelijk.

Na maanden van beperkte toegankelijkheid door werkzaamheden aan de landbouwweg rond Rapenbrug, is er goed nieuws voor de inwoners van Hengstdijk. Volgens de gemeentewebsite zal de rotonde bij de Provinciale weg naar verwachting aanstaande vrijdag in de late namiddag weer opengaan voor verkeer. Dit betekent dat we vanaf het weekend weer rechtstreeks naar onze bestemming kunnen rijden, zonder omwegen te hoeven nemen.
Laten we hopen dat alles volgens plan verloopt en dat we binnenkort weer vlot gebruik kunnen maken van deze belangrijke verkeersroute.


22-04-2024 - Uniek.

Een van de charmante en markante plekken in de omgeving van Hengstdijk is ongetwijfeld de Karnemelkstraat, met haar karakteristieke knotwilgen. Deze bomen staan als schilderachtige wegwijzers langs de weg en maken het eenvoudig om het verloop en de richting van de weg te volgen.
Nu het voorjaar aanbreekt, krijgen deze wilgen langzaam weer hun groene kleur terug, waardoor ze nog meer opvallen in het landschap. Dit contrasteert sterk met hoe ze er in het najaar en de winter uitzagen - toen leken ze bijna mishandeld door onzorgvuldig snoeiwerk. Het is werkelijk een uniek stukje natuur dat behouden en beschermd moet worden. Elk jaar verdwijnt er wel een boom, maar een Karnemelkstraat zonder deze kenmerkende wilgen zou beslist veel van haar charme verliezen.


21-04-2024 - Informatie borden.

In en rond Hengstdijk zijn op diverse plaatsen borden te vinden met informatie en wetenswaardigheden. Helaas zijn deze borden al wat ouder en hierdoor overgroeid met struikgewas, of is de tekst onleesbaar geworden. Van de familie Brökling ontvingen we het volgende bericht: Mede door Bruggeman Tuinen is in de haag bij Wild en Slagerswerk Brökling het bord van de Oude Stoof na ca. 10 jaar weer vrijgemaakt en leesbaar. Het bord geeft de geschiedenis weer van de meekrap.
Een mooi initiatief, zeker nu het zomerseizoen weer aanbreekt en de borden voor toeristen die een fietstocht houden, interessante informatie bevatten.
(Meekrap is een plant, uit de wortel werd de rode kleurstof alizarine gewonnen. Die werd gebruikt voor het verven van wol, katoen.)


21-04-2024 - Uitslag duiven.

Van Erik ontvingen we de uitslag van de duiven:
Hierbij de uitslag van de eerste Vitessevlucht vanuit Niergnies, duiven hadden serieuze kopwind met af en toe een bui tussendoor.
Paul ‘dHondt ging er met de winst vandoor, proficiat Paul en Regule.
Volgende week gaan we naar Roye met de duiven, hopelijk gaat de temperatuur dan ook wat naar boven.


Klik hier voor de uitslag.


20-04-2024 - Kleurrijke geveldecoraties.

Aan het einde van de 19e eeuw ontstond er een groeiende belangstelling voor kleurrijke en gedetailleerde versieringen op gevels, vooral binnen de Jugendstil-beweging. Dankzij nieuwe steenovens en verbeterde technieken konden kort na 1900 talloze decoraties op bakstenen worden aangebracht, zowel seriematig als op maat.
Een van de opvallende decoratieve elementen die in die tijd werden gebruikt, was de bricorna-steen. Deze verblendsteen was versierd met kleurrijke, vaak geometrische patronen. Een verblendsteen is een holle, harde baksteen met scherpe randen en perforaties, en heeft een lage wateropname.
In Hengstdijk verrezen kort na 1905 aan de Kerkstraat twee eenlaags middenganghuizen, elk voorzien van tegelversieringen en het gebruik van bricorna-stenen. Bij Kerkstraat 3 werden de groene varianten toegepast, terwijl Kerkstraat 5 de bruine variant kreeg. Ook de historische boerderij 'Oude Stoof' (Zuiddijk 12), die dateert uit 1902, is rijkelijk versierd met tegels boven de vensters en in de daklijst. (Bron: dbnl.org).


20-04-2024 - Uitslag kaarten.

Van Eddy ontvingen we de uitslag van het kaarten:
Ondanks dat er op vrijdag werd gekaart in plaats van zaterdag was het toch gezellig druk met de echte kaarters. Dat is altijd leuk, ieder kent ieder en dan krijg je een hartstikke gezelllige middag samen.
Uitslag jokeren:
1e Patricia
2e Marlou
3e Arnold
Bij het bieden bleef het spannend tot het laatste boom.
Uitslag bieden:
1e Albert
2e Eddy
3e Rinus.

Volgende kaarting is het weer jokeren op vrijdagavond om 19:30 uur
De week daarop is het weer kaarting, bieden en jokeren, op zaterdagmiddag om 14 uur


19-04-2024 - Kaarten.

Deze middag, op vrijdag 19 april, staat er weer een gezellige kaartmiddag op het programma in het dorpscentrum. Zowel liefhebbers van bieden als jokeren zijn van harte welkom. De kaartspellen beginnen om 14.00 uur, maar het dorpscentrum opent al om 13.00 uur zijn deuren.
Voor alle kaartfanaten is dit de perfecte gelegenheid om de regenachtige dag door te brengen. De buienradar voorspelt namelijk veel regen, dus waarom niet lekker binnen zitten en een kaartje leggen? Een warme kop koffie of thee erbij en de tijd vliegt voorbij. Tot straks in het dorpscentrum!


19-04-2024 - Paarden.

In 1905 kampten de werkpaarden in Hengstdijk met problemen. Ze stierven onverwachts of werden ziek. Aanvankelijk denk je dan aan een besmettelijke ziekte. Maar uit een artikel in de krantenbank (9 decemebr 1905) blijkt dat de oorzaak eerder wordt toegeschreven aan het zware werk tijdens de bietencampagne.
Of dat jaar een uitzonderlijk goed jaar was voor de bietenteelt, wat de paarden extra werk bezorgde, is niet bekend. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat de paarden verwaarloosd werden, aangezien de meeste landbouwers goed voor hun vee zorgen, vooral omdat hun inkomen ervan afhankelijk is. Al met al blijft het een raadsel.


18-04-2024 - Saharazand.

Op 6 april kregen we in Nederland te maken met Saharazand. Een stofwolk afkomstig van de Sahara werd meegevoerd met warme, droge lucht vanaf het Iberisch Schiereiland. Dit fenomeen, ook wel bekend als de "Spaanse Pluim," zorgde voor warm weer in Noordwest-Europa. Op die dag werden temperaturen van 20 tot 25 graden voorspeld, met een aanwezig zonnetje en af en toe wat sluierbewolking. Het Saharazand kan echter roet in het eten gooien, aangezien het een deel van de zonnestralen kan tegenhouden en de temperatuur kan beïnvloeden. Ook kan het rendement van zonnepanelen verminderen en een laagje stof op auto's achterlaten. Maar er is ook een positieve kant: Saharazand kan zorgen voor een extra kleurrijke zonsondergang. Het zand geeft een rood-roze gloed aan de lucht wanneer de zon laag staat. In combinatie met hoge wolkenvelden levert dit schitterende plaatjes op.


18-04-2024 - Nieuwsbrief parochie.

In deze nieuwsbrief o.a. aandacht voor de dodenherdenking op 4 mei:
Op zaterdag 4 mei vindt de Nationale Dodenherdenking plaats. Om 20.00 uur nemen we twee minuten stilte in acht. Tijdens Dodenherdenking staan we stil bij de vele slachtoffers die zijn gevallen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig staan we op deze bijzondere dag ook stil bij alle slachtoffers van andere oorlogen en conflicten, waar ook ter wereld.
Catharinakerk: maandag 22 april 19.00 uur: woord- en communieviering verzorgd door de werkgroep.

Klik hier voor de nieuwsbrief.


17-04-2024 - Uit het "rijke" roomse leven.

Af en toe bereikt ons een bijzonder verhaal. Deze week ontvingen we een waar gebeurd verhaal dat ons een glimlach bezorgde. Het speelt zich af in een tijd waarin we nog diep ontzag hadden voor de kerk, de geestelijken en de normen en waarden die ons van jongs af aan werden ingeprent.
"Fouten" maken was een bron van zorgen, en dat geldt ook voor het verhaal dat we nu met jullie delen.
Een stukje uit het verhaal: Onmiddellijk realiseerde hij zich dat hij iets heel ergs had gedaan en ging met bezwaard gemoed huiswaarts. Eigenlijk was het zonder meer een doodzonde.
Met dank aan de inzender.

Klik hier voor het volledige verhaal.