Diverse foto's met beschrijving


Drie vrienden

fotoHet verhaal van Rita Janssen - de Bruijn bij deze foto: Geweldig blij ben ik met deze foto. Nog nooit gezien en ja mijn vader is deze Frans de Bruijn. In 1938 was hij 21 jaar oud. Toen hij 16 jaar was is hij huzaar van boreel geworden in Deventer. Zodoende is hij hier terecht gekomen en gebleven. Hij heeft hier mijn moeder leren kennen en ze zijn in Deventer voor de wet getrouwd in 1945. In 1946 zijn ze voor de kerk getrouwd in Hengstdijk. Mijn moeder heeft toen enige tijd in Hulst gewoond en gewerkt bij een tandarts. Zij moest daar volgens mij op de kinderen passen en huishoudelijk werk doen. Haar naam was Annie Hietberg. Ze mocht niet op Hengstdijk wonen, want ze was nog niet katholiek, dat is ze toen in de tussentijd geworden. Mijn vader dacht altijd met veel liefde terug aan Hengstdijk. Ze zijn altijd in Deventer blijven wonen en hebben 2 kinderen gekregen. In 1948 is mijn broer Hans geboren en in 1954 ben ik [Rita] geboren. Mijn vader heeft best wel dingen vertelt over vroeger, maar het is gek, zolang iemand nog leeft let je niet zo goed op, wat er allemaal vertelt wordt, terwijl het nu ineens heel belangrijk voor mij is. Bij mijn vader thuis hadden ze vroeger 5 kinderen nl: Harrie, Sjors, Johan, Wies en Hijzelf Frans. Zijn moeder Leontine Claus is overleden toen mijn vader heel jong was en mijn vader is toen meegestuurd met een oom en tante naar Belgie. Daar heeft hij dus jaren gewoond. Later is zijn vader hertrouwd met ik dacht een zuster van de koster. Dit weet ik niet zeker, maar er was een relatie met de koster. Mijn vader kwam toen weer op Hengstdijk terecht. Dit speelde voor 1938. Ook wist hij altijd te vertellen, dat zijn broer Johan thuis plotseling was overleden aan een longontsteking. Zijn broer Harrie is nog enige jaren naar Amerika geweest en weer teruggekomen en getrouwd met Roos ? uit Axel. Zijn broer Sjors was bij de politie, ik geloof in Amersfoort. Wies is getrouwd met Dolf de Rijk en runde daar nog jaren een postkantoortje aan huis. Mijn opa was dus vroeger postbode op Hengstdijk. Dit is weer een stukje geschiedenis.

Jo en Re Bilterijst

fotoJo en Re Bilterijst op de motor net na de oorlog. De provinciale kentekens met de letter K zijn in 1951 vervangen door de kentekens, zoals we die nu kennen. Het betreft een TWN uit ongeveer 1935. TWN staat voor Triumph Werke Neurenberg.



Kerkstraat 1928

fotoFoto van de hoek Kerkstraat en Plevierstraat. In 1928 had de familie J.A.van Buijten er een café, annex rijwielherstelbedrijf. Van Angela van Buijten vernamen we dat haar vader er ooit twee garages bijgebouwd heeft voor het stallen van zijn auto. Jan Collet is er in 1946 komen wonen. Centraal op de foto August Mangnus met paard en wagen. Getrouwd met Pauline Boeijkens.


Echtpaar Guust Asselman en Elodie van Loij

fotoRond de jaarwisseling 2011-2012 kregen we van de familie Vonk een prachtige foto aangeleverd. Op de foto het echtpaar Guust Asselman en Elodie van Loij. Volgens de trouwakte van 17 april 1923 Augustinus Asselman en Eulidia Maria Ludovica van Loij. Het echtpaar heeft in Hengstdijk aan de Sint Josephstraat, Oostdijk, gewoond in een dijkhuis ter hoogte van het huidige nummer 11.


Louisa Bogaert en Eduardus Augustinus de Kort

fotoOp de foto van plus minus 31 juli 1920 zien we het bruidspaar Louisa Bogaert en Eduardus Augustinus de Kort bij de huwelijksplechtigheid in Hontenisse. Ward als 24-jarige veldarbeider en Louisa zonder beroep treden op deze dag wettelijk in het huwelijk.


De familie van Moorten

fotoFoto van Johan van Moorten uit Goes. Hij heeft de site gevonden door op zoek te zijn naar zijn familienaam. Deze naam komt voor in het stukje over Kampen. De familie van Moorten heeft van 1899 tot en met 1928 gewoond aan de Oostdijk, net buiten het dorp, in het witte dijkhuisje op het huidige adres Sint Josephstraat 13. Op bijgaande foto staat zijn vader August van Moorten midden achter op de foto. Naast zijn moeder Maria van Goethem.


Ravage Vogelfort, WOII

fotoAls je op TV de beelden van de bevrijding langs ziet komen moeten we erkennen dat we rondom Hengstdijk weinig schade hebben opgelopen in die periode.
Uit het archief van de familie Merk komt bijgaande foto. Genomen op het Vogelfort van de ravage die daar achterbleef na de bevrijding.


Bevrijding, WOII

fotoeen foto van eind september 1944. Poolse soldaten en enkele dorpsgenoten.
De foto is gemaakt tussen de Lindeboom en de boerderij van de familie Verbrugge.
De dames van links naar rechts: Annie en Berta van Stevendaal en Lenie en Marie Merk.

fotoVan Christian kregen we deze foto die waarschijnlijk dezelfde dag is genomen als de eerste: Dit is een foto van de bevrijding september 1944 door de Polen.
Helemaal rechts vooraan staat mijn opa Joost Maas en daarnaast mijn ma Annie Maas. Helemaal links tegen de boom Annie van Steevendaal.


Watersnood 1953

fotoOp bijgaande foto zien we Agnes Merk en Yvonne Hermans op Kampen. Ze nemen een kijkje bij de herstelwerkzaamheden na de watersnood van 1953.




Protest plaatjes herindeling gemeente.

foto fotoUit het tijdschrift ‘’Ons Zeeland’’ een geïllustreerd weekblad voor de provincie Zeeland, editie 27 april 1934, een paar foto’s aan van Hengstdijk vlak voor de herindeling en vorming van de gemeente Vogelwaarde.