Ansichtkaart 1906

fotoOp de oude foto van de Plevierstraat hebben we veel reacties gehad. In een aantal artikeltjes willen we ze graag de revue laten passeren. In de eerste reactie van Rob de Groot uit Amsterdam worden we attent gemaakt op de afwijkende schrijfwijze van Hengsdijk.
Hij schrijft: " Ik heb de oude foto aan mijn intussen 94-jarige moeder laten zien (Ze is bezig met haar laatste dagen). Zij woonde met haar familie in het huis/café/winkel dat stond op de plaats waar nu de dierenarts woont. Vanaf die plek blijkt de foto te zijn genomen. Gezien de nog onverharde weg – in haar jeugd lagen daar de zogenaamde kinderhoofdjes – zou de foto ruim vóór 1921 moeten zijn geschoten. Dus hij zou van begin 20ste eeuw kunnen zijn. Op de kaart staat overigens Hengsdijk i.p.v. Hengstdijk. Een drukfout ofwel werd jullie dorp toen zo genoemd. En dan zou het een aanwijzing kunnen zijn qua datering. Veel succes met de website. Kijk er elke dag wel even op.

Rob de Groot
Namens mijn moeder Angela de Groot- van Buijten"


fotoVan Danny van Vliembergen kregen we een tweetal reacties.
Deel 1: " Ik las dat jullie nog op zoek zijn naar een datering van de ansicht en de mensen die erop staan. Dat laatste weet ik niet, maar wat de datering aangaat kan ik melden dat de kaart is verzonden op 21 augustus 1906. En het is niet ondenkbaar dat er een glasnegatief voor is gebruikt dat toen al enkele jaren oud was. De meeste originelen van de foto's van Van Overbeeke zijn een paar jaar eerder al gemaakt. Het zal gezien de leeftijd van de foto, dus meer dan 109 jaar oud! niet meer meevallen om de personen te identificeren vrees ik."

In een tweede mail lezen we: " Ik heb hierbij ook een scan gevoegd die ik van de achterkant van het kaartje gemaakt heb. Helaas is er geen afzender op geschreven. De kaart is duidelijk afgestempeld op 21 augustus 1906 en voorzien van een zegel van slechts 1 cent, terwijl deze toch naar het buitenland (Antwerpen) is verzonden. De geadresseerde is het echtpaar Aug. van Putte - De Gronckel. Het gaat hier om Augustinus van Putte (geboren 4 augustus 1851 te St. Jansteen en overleden te Antwerpen 28 december 1919) en echtgenote Maria Prudentia De Gronckel, geboren op 12 augustus 1845 te Wachtebeke en overleden in Antwerpen op 27 mei 1929. De kaart is niet gepost in Hengstdijk, maar in Kuitaart, getuige het stempel." Onze aanvullende conclusie is de volgende: In Hengstdijk woonde op de boerderij bij "den jerdeneuvel" in 1906 Cammillus van Putte. Bij Zeeuwen gezocht lezen ontdekken we dat hij een jongere broer is van de geadresseerde. Ongetwijfeld is de familie van Putte uit de Klein Hengstdijkpolder de afzender van deze kaart.