terugblik op het schaatsen winter 2012

ijspret

Om te kunnen schaatsen ijs nodig. Schaatsen in Hengstdijk en omstreken is afhankelijk van natuurijs. Dus afhankelijk van vorst. De echte koude dagen met tempraturen in de buurt van de -10 en lager waren van 3 februari tot en met 12 februari.

Dinsdag 31 januari hadden de vogels bij het natuurgebied Vogel Zuid nabij Pauluspolder nog open water. Daarna was er ijs met een aantal windwakken op de verschillende locaties. 
Donderdag 2 februari net voor 15:00 uur waren het Hanneke en Rudolf Versol, die als eerste op de schaatsen stonden in de Putting. De bekende plek aan de Karnemelkstraat. Voorzichtigheid was hier nog geboden.

De min 10°C van de ochtend op vrijdag 3 februari maakt het voor de leerlingen van de brede school ’t Vogelnest mogelijk om de gymles te volgen op het ijs in de Putting. Met warme chocolademelk aan het eind van de les.

Daarna kwam die middag de sneeuw. Er werd een deken van een centimeter of 5 over het ijs gelegd. Deze sneeuw geeft prachtige plaatjes. Op de vroege zaterdagochtend van 4 februari moest het ijs in de Putting geveegd worden. De baantjes zijn klein en gaan met de vorm van de bevroren plas mee. In het zonnetje wordt het een prachtige drukke zaterdagmiddag in de Putting. 

Intussen is er bij de Vogel Zuid ook hard gewerkt. Er is een flinke baan geveegd. Voor de langeafstandsschaatsers zijn hier de eerste mogelijkheden om op natuurijs te oefenen.
Ook vanuit Kuitaart komen op de zaterdagavond de eerste berichten over het ijs. De dikte van het ijs is 7 centimeter, de eerste baan is geveegd en er kan geschaatst worden. De dikte van het ijs op de Vogel groei aan. Dinsdag 7 februari is het op de geveegde delen tussen de 8 en de 10 centimeter. Verder naar Hengstdijk wordt er gemeten om de baan uit te breiden.
De leerlingen van de brede school hebben op maandag en vrijdag in de putting nog gymles.

Veel andere bezoekers verlaten de kleine baan in de Putting en de 400 meter baan bij Pauluspolder en melden zich op de Vogel. Parkeren langs de Sint Josephstraat, het pad in en naar de “Baaiplek”, naar de Vogel.

Woensdag 8 februari is door vrijwilligers met sneeuwruimers op de Grote Vogel de ijsbaan verder uitgebreid tot ongeveer 900 meter!
En ook: een 250 meter baan, een 400 meter baan, 2 hockey velden, een veld voor kunstschaatsen en ruimte voor recreanten.