Uit de PZC van 1972

Hengstdijk, een oase van rust

r

In 1972 waren onderstaande voorzieningen aanwezig in Hengstdijk:

  • Drie café's
  • Vier kruideniers
  • Eén benzinepomp
  • Twee scholen ( kleuter en lagere school)
  • Een gymlokaal
  • Een postkantoor


Vier mannen zitten in cafè Eug. de Kort aan de Kerkstraat te Hengstdijk een kaartje te leggen. Mevrouw J. de Kort- van Damme staat achter de tap. Ze moet wel, want haar man kaart ook.

Hengstdijk is voor mevrouw de Kort een oase van rust. "Alles gaat hier dag in dag uit op zijn gemakje zijn gangetje. Je moet niet naar elders om iets te kopen, want je kunt hier alles krijgen. Kijk, en dat snap ik nou niet. We hebben een grote camping, De Vogel, naast de deur, maar dat je er profijt van hebt kan ik niet zeggen. Terwijl er toch minstens tachtig caravans staan."

Eén van de vier kaarters is het raadslid Schelfhout, schoolmeester in Hengstdijk. Hij wil niet van zijn spel afgeleid worden. Geef 'm eens ongelijk, want het is per slot van rekening zondag en door de week moet de heer Schelfhout zich al vaak genoeg in de gemeentelijke politiek van Hontenisse verdiepen.

Zijn buurman is P.F. de Waal uit Boschkapelle, werkzaam als precisiemonteur op de sociale werkplaats in Hulst. Hij mag dan in Boschkapelle wonen maar Hengstdijk is zijn pleisterplaats voor vertier. "Ik kom hier praktisch altijd, zaterdag en zondag zeker. Hier voel ik me veel meer onder de mensen en dat verschaft mij plezier. Ik zit ook in de rally- en wielerclub van Hengstdijk. Ik heb op Hengstdijk gewoon meer contacten dan op Boschkapelle en daarom ben ik graag hier".

Naast het cafè Eug. de Kort staat de kerk van Hengstdijk, een prachtig gebouw met een forse toren. Via een zijstraatje van de Kerkstraat komt men op een groot gazon uit, dat omringd wordt door nieuwbouwwoningen. Aan de weg langs De Vogel, in de richting van Terhole, ligt het plaatselijke postkantoortje.


Mevrouw de Kort- van Damme schenkt een nieuwe borrel voor het kaartende viertal in. Van links naar rechts: de heer de Kort, de heer de Waal, mevrouw de Kort- van Damme, de heer Schelfhout. (foto PZC)Rondom een gazon staan nieuwbouwwoningen. (foto PZC)


Realisatie Willem, hengstdijk.eu. © PZC 1972