De natte oogst van 1974

Door Manuel Rouwendaal

Aardappelen rooien in de ongelofelijk natte klei aan de boorden van de Vogel te Hengstdijk. Ondanks de technische vooruitgang in de aardappeloogst moeten wij toch vaststellen dat we het wel eens moeten afleggen tegen de natuur.
De machines konden het land niet meer in en de boer, laten we hem voor het gemak even P.A. Tat noemen, spande op zondag zijn paarden voor zijn oude rooier en toog met vrouwen en kinderen uit de omgeving het land in.

Veel regen of droogte in het najaar kan de boel flink verstoren. In beide gevallen kunnen de rooiers geen werk doen. In najaar van 1974 was het erg nat weer en lieten de landbouwmachines ons in de steek voor de aardappels. Bij de bieten ging het nog, zij het met heel veel moeite. Ook militairen werden ingeschakeld om de aardappels te rooien. Maar zij zijn eind november terug vertrokken. 
Aan de ene kant vanwege de slechte weersomstandigheden, aan de andere kant wegens de bijzonder slechte prijs van de aardappels. Het rooien door de militairen kostte meer dan de opbrengst ervan.

Klik op een kleine foto voor een grotere weergave