Cheerio

Hengstdijk staat bekend om zijn lassersfabriek,
stokverf van Gabriel.
Spijkers van Krieckaert en paling van Merk,
Klompen van Fonske de Roos.
Om zijn grote beleefdheid De Vogel, Het Fort,
Veters van Bert Hamelink;
Hengstdijkse welvaren, die goeie ouwe klare,
Dat heerlijke nat van Van Ies.

Cheerio, cheerio, in Hengstdijk daar zingen ze zo.
Weg mee Van Hyfte en weg mee zijn wijf.
We komen er wel maar we zijn er nog niet.
En de jongens van De Kort en Colijn,
Die zijn er in het groot en in het klein,
Er zat vijf jaar de mot in maar nou komt er schot in,
want Hengstdijkers willen we zijn.

 
   
     
  De originele versie van het liedje werd in 1917 geschreven door Fred Godfrey (1880-1953, geboren als Llewelyn Williams in Wales). Hij schreef het liedje terwijl hij in de eerste wereldoorlog diende voor de Royal Naval Air Service. Onder de titel “Bless ‘em all” werd het lied vooral populair onder vliegeniers aan het einde van die ‘grote oorlog’. In de tweede wereldoorlog werd het nummer nieuw leven ingeblazen door James Lally en Frank Kerslake (onder hun pseudoniemen 'Jimmy Hughes' en 'Frank Lake'). De originele bladmuziek van “Bless ‘em all” met als neventitel “The service song” werd geschreven door de zanger en acteur George Formby. Later werd het lied door verscheidene artiesten opgenomen, waaronder Vera Lynn, Bing Crosby en Max Bygraves. Het liedje is gebruikt in vele films en wereldwijd met alternatieve teksten in vele variaties nagezongen.  
     
  In Nederland werd dit wijsje populair door Willy Vervoort (1905-1964). De man van het blije levenslied, humorist en conferencier, werd op 13 oktober 1905 in Den Haag geboren.
Toen hij 25 jaar oud was ging hij naar België als liedjeszanger met gitaar. In de Folies Bergères van Brussel werd hij aangenomen als koorzanger en figurant, maar al gauw kreeg hij ook kleine rolletjes toebedeeld. Hem werd de kans geboden om voor de Belgische radio op te treden en hij was artistiek leider van een Antwerps variététheater. Na de Tweede Wereldoorlog keerde Vervoort terug naar Rotterdam.
Eén van zijn succesnummers dat op de grammofoonplaat verscheen was ‘Cheerio’.
 
  **********************************************************