Angelina Maria de Smet

Geboren op 3 mei 1891 te Hontenisse als dochter van Augustus de Smet en Catharina van Eerdenburgh. Overleden in Oudenbosch op 7 juli 1959.

Onderwijzeres te Hengstdijk van 1 februari 1912 tot 15 februari 1915.

Aanstelling

Vanuit een baan in Venlo solliciteert mejuffrouw de Smet naar de vacante functie van onderwijzeres aan de lagere school te Hengstdijk.
Op de voordracht staan behalve Angelina Maria de Smet op 2 ook onderwijzer van der Veeken uit Leur op 1 en Angela Mathilda Keiser uit Heikenszand op 3. Deze laatste is de dochter van voormalig hoofdonderwijzer Petrus Hendrikus Keiser te Pauluspolder.
Angelina wordt benoemd per 1 februari 1912. Dit voor een jaarwedde van 500 gulden. De benoeming is gedateerd op 27 december 1911.

Ontslag

Op 20 november 1914 schrijft A.M. de Smet het volgende:
“Wegens mijne benoeming als onderwijzeres met verplichte hoofdacte te Boschkapelle, verzoek ik U beleefd om ontslag uit de betrekking van onderwijzeres aan Uwe school met ingang 1 januari 1915. Daarbij betuig ik U mijn hartelijken dank voor het genoten vertrouwen."

Daarna volgt vanuit de gemeente Hengstdijk een "akte van eervol ontslag" met ingang van 15 februari 1915.

Van Angelina Maria de Smet ontbreekt op Internet en bij "Zeeuwen gezocht" ieder verder spoor. Aanvullingen van onze lezers zijn natuurlijk altijd welkom.

Vervolg

Angelina de Smet deed op 14 maart 1920 haar intrede in het klooster de congregatie der Penitenten de recollectinen van Etten waar ze op 29 juni 1922 haar professie deed. Ze ging verder door het leven als zuster Ida.

De congregatie van deze Franciscanessen van Etten werd in 1820 gesticht in Etten (provincie Noord-Brabant) door enkele Franciscanessen van Dongen, waaronder Maria Raaijmakers (1781-1867). Zij was door haar overste naar Etten gestuurd met de opdracht daar een zelfstandige congregatie te stichten, omdat Dongen het door de regering gestelde maximum van twintig leden zou gaan overschrijden.

De taken en activiteiten van de kloosterorde waren:

  • Onderwijs (hieronder ook kweekscholen)
  • Gezondheidszorg
  • Opleiding van zendingswerkers en missionarissen
  • Uitzending van zendingswerkers en missionarissen

Het complex van deze congregatie was in 1950 uitgegroeid tot een compleet dorp waarin meer dan tweehonderd zusters en driehonderd kostschoolmeisjes woonden. Er was toen, naast een vooropleiding, een M(iddelbare)M(eisjes)S(chool), een opleiding tot kleuterleidster en een kweekschool voor onderwijzeressen. Na 1980 wordt het grootste deel van de kostschool gesloopt. Na het afstoten van de kostschoolactiviteiten wordt het "Instituut St. Joseph" omgedoopt tot "klooster 't Withof".