Nieuws

23-10-2018 - Ploegen.

In de Putting, onder de rook van Hengstdijk. En dat geeft altijd weer mooie plaatjes. Van welke kant je het ook bekijkt. Dit jaar blinkt de grond iets minder. Het is nog steeds veel te droog.
Desondanks ziet het winterland er altijd mooi en opgeruimd uit.
23-10-2018 - Bloemen op het kerkhof.

Als 1 november dichterbij komt is het de moeite waard om een rondje over het kerkhof te doen. Dan komen de kleurige bloemen weer op de graven te staan. Samen vormen ze een moment van rust en stilte. Het is de moeite waard om even te kijken.

Klik hier voor enkele foto's.


22-10-2018 - Herfsthooi.

Vooraan in de Norbertijnenstraat staat een mooie lage struik. Met forse, helder gele bloemen. Het is “Herfsthooi”.
Hertshooi is een schitterende, vaste plant van ongeveer 30 cm, die het hele jaar kleur geeft. Het blad van Hypericum calycinum is puntvormig en groen. In de zomermaanden verschijnen er grote (tot wel 6 cm doorsnee!), gele bloemen met een overvloed aan meeldraden. Een prachtig contrast met het blad! Na de zomer, als de meeste bloemen verdwenen zijn, verschijnen er heel veel ronde rode besjes.


22-10-2018 - meer kippen.

Het arsenaal kippen in Hengstdijk breidt sterk uit. Aan de Zuiddijk, vlak bij de Lindeboom is een extra verkooppunt ingericht. Natuurlijk met verse scharreleieren.
Het stevige winkeltje met een duidelijke tekst duidt op een flinke stroom lekkere eitjes.
21-10-2018 - Te gast in Hengstdijk, twee hobbyisten.

Zaterdagmiddag waren er twee hobbyisten te gast bij Wim en Dority Muller aan de Margaretsedijk. Uit oost Brabant waren ze gekomen om de oude timmerfabriek van de familie Muller te bekijken. Specifiek ging het om de plek waar de Ruston motor ooit gestaan en gewerkt heeft. Een motor die ze gerestaureerd hebben. Het was voor de huidige eigenaren een beleving om op deze plek te zijn.

Klik hier voor meer info over de Ruston dieselmotor.


21-10-2018 - Karakteristiek plaatje.

Van bomen die er niet meer zijn kun je geen foto meer maken. De bomen aan de Sint Josephstraat zijn afgelopen vrijdag gerooid. Het was een groep bomen met karakter. Ze beïnvloedden de beeldvorming voor het oostelijke deel van Hengstdijk. Heb jij nog foto’s van deze bomen?
Laat het ons weten en mail ze naar info@hengstdijk.eu20-10-2018 - Een bewogen dag.

Een uitslaande brand in het Jagershuis. Angst bij de buren. Zwaailampen en sirenes.
Ramptoerisme in het centrum van Hengstdijk en op de website. De kantinedienst van de brandweer op de parking bij de school. Alles bij elkaar een bewogen dag. Van de bij ons beschikbare foto’s hebben we een selectie gemaakt.

Klik hier voor dit album.


20-10-2018 - KBO en Bingo.

Op woensdag komen de leden van de KBO met enige regelmaat naar het dorpscentrum voor het spelletje bingo. De prijzen worden hier zo eerlijk mogelijk verdeeld.
Afgelopen woensdag was er wel een hele speciale verdeling van de prijzen. Een groot aantal kwam in hoog tempo bij een deelnemer terecht. Toeval bestaat niet.19-10-2018 - Brand in 't Jagershuis.

Einde van een tijdperk. Het Jagershuis is vanochtend afgebrand. Veel brandweer en veel kijkers. Allemaal met verschillende gedachten. De sensatie van het moment. De herinneringen aan de gezelligheid in het verleden.


19-10-2018 - Kuisen.

Het is een gewoon Nederlands woord: kuisen. In opdracht van waterschap Scheldestromen worden momenteel de sloten in onze regio gekuist. Het is misschien een scheve vergelijking met de huisvouwen. Die doen de grote kuis in het vroege voorjaar. We vragen ons af waar dit verschil zijn oorsprong vindt.19-10-2018 - Andere tijden.

Het oogsten van de aardappelen en bieten verloopt dit jaar vlotjes en door de droogte is er weinig slik op de wegen. In 1974 was dit wel anders, het was in geen jaren zo nat geweest. De landbouwmachines konden het land niet op, omdat ze vast kwamen te zitten in de modder. Overal waren vrijwilligers, militairen en studenten aan het werk om met de hand de oogst binnen te halen. In 2010 publiceerden we een verhaal van Manuel Rouwendaal genaamd "De natte oogst van 1974".

Klik hier om het verhaal te lezen.


18-10-2018 - Werkzaamheden Vogelweg.

Op het kruispunt van Vogelweg en Plevierstraat werd gisteren onderzoek gedaan ten behoeve van de renovatie van het kruispunt. Meer specifiek werd gekeken naar de in het verleden gebruikte bouwmaterialen.
Helemaal uit Zoetermeer is een onderzoeker naar Hengstdijk gekomen om de werkzaamheden uit te voeren. En naar het schijnt is Hengstdijk met de navigatie makkelijk te vinden.


18-10-2018 - Badminton.

Van Yvonne kregen we een mail over de planning van de badminton:
Op de website van onze badmintonclub staat vermeld dat we ook op donderdagavond spelen. Maar met ingang van het nieuwe seizoen, spelen we voorlopig enkel nog op de dinsdagavond. Zou dit aangepast kunnen worden?
Ja natuurlijk passen we dat aan. Nieuwe leden altijd welkom.

Klik hier voor de verenigingspagina van de badminton.


17-10-2018 - Uitzicht.

Aan de rand van de (kleine) Putting zien we een landhuis. Het zou zo op de Utrechtse Heuvelrug kunnen staan. 100 jaar geleden was dit de woning van de dominee. Nu bewoond door de familie Collot d'Escury.
Ze kijken diagonaal over de Putting naan Hengstdijk.
17-10-2018 - Cultuurhistorie.

Van Karel-Jan kregen we een verzoek betreffende foto’s op de site.
Het gaat om een foto die we gebruikt hebben bij zijn artikel over de oude pastorie. Hij schrijft momenteel een verhaal voor een landelijk blad over cultuurhistorie. Met Hengstdijk als onderwerp.

Klik hier voor het artikel wat Karel-Jan eerder voor de site geschreven heeft.


16-10-2018 - Ondergaande zon.

Maandagavond is de zon ondergegaan in het verlengde van de Plattedijk. Vanaf de Hulsterweg, vlak bij de benzinepomp, kregen we de kans deze prachtige Plattedijk vast te leggen.
Links de Grote Putting, rechts de Kleine Putting.
16-10-2018 - Bloemschikken.

Maandagavond was er bloemschikken in het Dorpcentrum. Het thema was samenbrengen. De bloemstukjes lijken dan ook op de “van Brienenoordbrug”. Met een beetje fantasie is het net echt.

Klik hier voor het album van deze maandagavond.15-10-2018 - Vriesganzen.

De vriesganzen zijn er weer. Vriesganzen, een verzamelnaam voor enkele soorten die met regelmaat in onze regio voorkomen. Zowel op de Vogel als in de Putting zie je ze genieten van een mooie zondagmiddag. Opvallend zijn de brandganzen. Zijn dit al de ganzen uit het noorden of nog de overzomerende ganzen?15-10-2018 - Rietdekker.

Bij de firma de Nijs, dorpsgenoot en sponsor van de site, is onlangs een rietdekker aan de slag geweest. Een vakman die een woning aan de Zoutestraat in Hulst heeft voorzien van een authentiek rieten dak. Een staaltje vakmanschap uit grootmoeders tijd.


14-10-2018 - Overstekende koeien.

Zaterdagmiddag lag het wegverkeer op de Zuiddijk vlak bij de Lindeboom even stil. Er passeerde een kudde koeien. Onderweg naar de melkstal. Zonder verdere aanwijzingen wisten de koeien feilloos hun weg te vinden. Een mooi beeld met een rust die je alleen op het platteland vindt.


14-10-2018 - Grote zilverreiger.

In de Putting zien we de laatste dagen meerdere grote zilverreigers. Ze stappen in alle rust over het gras. Je vraagt je af wat ze vinden om te eten. Toch zijn ze er iedere dag. Het moet dus wel lekker zijn. Om honger te lijden komen ze echt niet terug.
13-10-2018 - Oversteekplaats Vogelweg.

Op veler verzoek heeft het Waterschap flink gesnoeid bij de oversteekplaats op het Vogelfort. Met twee grote plussen. Allereerst is het uitzicht bij het oversteken veel verbeterd. En daardoor veiliger geworden. Vervolgens is het kijken over de Vogel weer mogelijk. Het was jammer dat deze twee dingen zo verborgen waren. Tip: blijf voorzichtig bij het oversteken.


13-10-2018 - Die van Hengstdijk.

Je komt ze overal tegen die van Hengstdijk. Dit keer was er een verzameling in Heinkenszand. Karel-Jan gaf daar een gastles archeologie aan groep 7 van de Jan van Schengenschool. De school van directeur Fons Schelfhout, ooit hoofd in Hengstdijk. En in de klas een leerling die een opa heeft in Hengstdijk. Met dank aan de mama voor de foto. De les was in het kader van de Nationale Archeologie dagen.
Vandaag, zaterdag is Karel-Jan in Colijnsplaat waar hij een en ander vertelt. Meer info vind je in de PZC.


12-10-2018 - Buurbemiddeling.

Tijdens de laatste jaarvergadering van de dorpsraad is er een korte lezing geweest over de buurtbemiddeling.
De bijbehorende folder hebben we in digitale vorm beschikbaar gekregen.

Klik hier voor deze folder.12-10-2018 - Dorpscentrum.

Donderdagavond is de eerste werkbespreking gehouden in het kader van de “herinrichting recreatieruimte de Schuur”.
Samen met Djan van DMMI ( Djan Maatwerk Meubels Interieur) Is er gepast en gemeten. Dit alles mede mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds.