Nieuws

17-01-2018 - Blubberen 4 Brett.

Van Patrica ontvingen we het volgende bericht:
"Ik had beloofd om wat te sturen als we weer wat te verkopen hebben. Nu de Blubberen 4 Brett pet voor 10 euro. Rugzakken en tasjes voor 5 euro."
We nemen aan dat deze spullen verkrijgbaar zijn op de boerderij bij Duco en Patricia.17-01-2018 - Ringzegels ?

Op het moment dat we de ringzegels in handen kregen dachten we: Uit grootmoeders tijd.
Zoeken op internet brengt ons aan het twijfelen. Worden de ringzegels nog steeds gebruikt? Kun je ze nog ergens inwisselen?
Wie kan ons helpen aan meer informatie over de ringzegels. We zijn benieuwd.
Reacties graag via info@hengstdijk.eu


16-01-2018 - Het karakter van de dijken.

De populieren op de dijken rond ons dorp geven een speciaal beeld. Toch verdwijnen ze door de jaren heen van de dijken. Op de Plattedijk, tussen d'Elft en de Koningsdijk staat er nog een rijtje. Ze laten je genieten van de polder. En geven de fietsers in de zomer hier en daar een beetje schaduw.
16-01-2018 - Die van Hengstdijk kom je overal tegen.

Iedere zondagochtend wordt er vanaf 10 uur gekaart in het Karrewiel op Vogelwaarde. Hier is de delegatie van Hengstdijk goed vertegenwoordigd. Behalve voor het spelletje komen de kaarters ook voor de ontspanning en het laatste nieuws. Of gewoon voor de koffie: daar wordt goed voor gezorgd.
15-01-2018 - Het ziet er grijs van.

In de Putting zitten momenteel erg veel brandganzen. Ze zitten voornamelijk in het natuurgebied, langs de Plattedijk en langs de Sint Josephstraat. Hier en daar aangevuld met wat meeuwen. Die zijn in tegenstelling tot de ganzen wat opvliegerig. De ganzen daar in tegen grazen in alle rust, in een compacte formatie. Ze gaan er nog even tegen aan.


15-01-2018 - Altijd prijs.

De polderjongens bouwen in hun home aan de Koningsdijk de carnavalswagen voor 2018. Met grote letters hebben ze hun doel vastgelegd: Altijd prijs.
Het wordt ongetwijfeld een mooie, kleurige wagen. Er is nog wel veel werk aan de winkel. Omdat er geen planning is, maken ze zich ook niet ongerust. Ze weten het zeker: hun carnavalswagen zal op tijd klaar zijn.


14-01-2018 - Spoedbericht, konijn vermist.

Twee kinderen van Hengstdijk kwamen zondagmiddag op bezoek bij de redactie: Er is een konijn vermist.
Het is een klein konijn en het heet pootje. Bruin van kleur en met roest achter de oren en flaporen. Ze staan een beetje scheef. Heb je het konijn gezien? Het kan teruggebracht worden bij Ilya. Ze woont in de oude school.
Oproep: kijk allen uit naar het konijn van Ilya. Bij voorbaat dank voor de medewerking.


14-01-2018 - Lopen, zwemmen of vliegen.

De ganzen in de Putting hebben de keuze uit drie mogelijkheden: lopen, zwemmen of vliegen. Op veel plekken maakt de diepte van het water het onmogelijk om te zwemmen. Dan wordt de keuze al kleiner. Vliegen om een ander plekje op te zoeken kan altijd. In grote aantallen zwerven ze op deze manier door de Putting en aangrenzende polders. Op zoek naar een lekker maaltje.


14-01-2018 - Carnaval.

Op 3 februari, carnaval op Hengstdijk, organiseert het Jagershuis een evenement.
"Na het grandioze kindercarnaval op Hengstdijk maken wij ons op voor de eerste editie van onze mega polonaise party . Niemand minder dan onze eigen Zeeuwse Jannie's zullen het Jagershuis uit haar voegen laten barsten met hun spetterend optreden .
Wij verwachten dat ze rond 20.30 het podium zullen betreden."


13-01-2018 - Grijs en grauw.

Het zijn slechte tijden voor de fotograaf, de buitenmensen en de zonnepanelen. Ze missen de zon. Bij de zonnepanelen is het statistisch aantoonbaar. Bij de buitenmensen wordt het gecompenseerd door vitamine D. En op de plaatjes van de fotograaf ligt het vast. Het is grijs en grauw.
13-01-2018 - Pauwhaan.

Een telefoontje vanaf de Westdijk, tussen Rummersdijk en het gemaal Campen, had het volgende verzoek: We zijn onze pauwhaan kwijt. Hij is vertrokken. Wie heeft hem gezien? Wie weet waar hij is gebleven? Graag werken we mee aan het terugvinden van deze prachtige haan. Zou hij op vrijersvoeten zijn of is er meer aan de hand? Antoine, we hopen, samen met de gans bij de regenput, dat de haan weer snel op het erf loopt.


12-01-2018 - Stichting Veldleeuwerik.

Op de Strooienstad, aan de Snisse kant van de dijk, staat bij de ingang van het erf van Frank een bord.
We lezen: Stichting Veldleeuwerik, Duurzaamheid Doorgrond.
Op de bijbehorende site staat de missie van deze stichting:
" Voor de wereld van morgen zijn we samen verantwoordelijk. Veldleeuwerik is een erkend en uniek kennisplatform van gepassioneerde professionals die werken aan de verduurzaming van de akkerbouw. In een continue dialoog ontwikkelen en delen wij nieuwe kennis, die we omzetten in praktische maatregelen voor verduurzaming van teelt en bedrijfsvoering. Zo realiseren wij toekomstbestendige bedrijven met een gezonde voedselproductie.
Goed rentmeesterschap vormt de leidraad bij alles wat we doen: Duurzaamheid Doorgrond."


12-01-2018 - Première videoclip.

Van Yvonne Jansen, kregen we het volgende bericht:
" Er is een mooie videoclip, "Ballet met de witte hengst", in Hengstdijk gemaakt die heel mooi zou zijn op de website van Hengstdijk bij Nieuws.

Het is een dans met een witte hengst en tevens een liefdes verhaal.
De liefde tussen man en paard en tussen man en vrouw.
Subtiel verbeeld in lichaamstaal ,in blikken naar elkaar en in het samenzijn op een van de mooiste dijken van Zeeuws Vlaanderen.
Deze dijk kleurt in het voorjaar wit van het weelderige fluitekruid.
De ijsvogel fiept zijn stem in de avondzon.
We hebben hier de mooiste foto's gemaakt die we maar konden bedenken.
De jonge valken bewonderd en het buizerd nest opgevolgd."


Klik hier voor de première van deze video op de website van EDEN.


11-01-2018 - KiddyKnuts.

Voor de leden van de KiddyKnuts was het een mooie middag. Er werd een lamp gemaakt van uit losse onderdelen. Echt iets waar je mee thuis kunt komen. De lamp werd versierd met kralen en foto's. Je krijgt echt een persoonlijk werkstuk. En nog erg nuttig ook. Met dank aan Irene voor de materiële bijdrage.


11-01-2018 - Aalscholver op de Guil.

Het was woensdag een grijze dag. Toch wil een aalscholver wel wat eten. En dat doet hij op de Guil. In de regen, nat was hij toch al.
Het voedsel van deze vogel bestaat uit levende vis, zoals voorn, baars, snoekbaars en paling. Een aalscholver eet dagelijks zeker 500 gram vis.10-01-2018 - Hengstdijk beweegt.

Iedere dinsdagmiddag na school, is er in het dorpscentrum de mogelijkheid voor de jeugd om mee te doen aan een initiatief van Hulst Beweegt. Dit keer werd er gevoetbald. En nog fanatiek ook. Tenminste door de jongens.
De meisjes hadden dinsdag andere prioriteiten.


10-01-2018 - Sara op de Strooienstad.

Via de digitale Tamtam kregen we het bericht over het bezoek van Sara op de Strooienstad. Al van ver was het duidelijk waar de jarige het feest viert. Eerst twijfelden we of de wasdroger misschien kapot was. Nee, het gaat hier om een echte Sara die de was niet vuil buiten hangt. Elly, namens alle lezers van de site, hartelijk gefeliciteerd.


09-01-2018 - Die van Hengstdijk: Karel-Jan.

In de PZC ontdekken we de volgende aankondiging:
"Dinsdag 16 januari zal Nathalie de Visser samen met collega-archeoloog Karel-Jan Kerckhaert de resultaten presenteren van het onderzoek naar twee verdronken dorpen: Aendijcke nabij Zaamslag en Sint Janscapelle nabij Zandstraat hierbij werden ook resten uit de prehistorie gevonden. Stadhuis Terneuzen, aanvang 19.00 uur."
Klik hier voor het volledige artikel in de PZC.
Met dank aan Eddy.


09-01-2018 - DOL.

De dames van Bodygym D.O.L hebben afgelopen maandagavond hun activiteiten verlengd met een gezellige start van 2018. Een ze hebben de volgende oproep:
"We zouden graag nog meerdere leden op de gym willen krijgen om de sportieve / gezellige gymgroep nog te vergroten. Dames, kom daarom een aantal keren gratis meedoen. Graag zien we u op een maandagavond tussen 19.30 - 20.30 in de Schuur, en breng dan je sportschoenen maar mee."
We wensen de dames van DOL een succesvol 2018.

Klik hier voor de website van DOL.


08-01-2018 - Een jaar geleden.

Op 7 januari een jaar geleden lag er een klein beetje sneeuw. Op 8 januari was alles weer weg. Op de voertafel was er niet veel beweging. Een van de vaste klanten was wel aanwezig. Het is altijd leuk om te zien hoe actief ze zijn. Op hun vaste plekje in de tuinen van Hengstdijk.08-01-2018 - Groene container.

Van de ZRD hebben we een bericht ontvangen over de groene container.
" Het klopt dat de groene containers afgelopen vrijdag niet geleegd zijn. Deze worden vandaag alsnog geleegd.
Wij vertrouwen er op u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben."
Die gaat straks dus eerst naar buiten. Samen met het plastic.


07-01-2018 - In bad.

Vanaf de Sint Josephstraat zien we een ongewoon gebeuren in de Putting. Een aantal brandganzen neemt een bad. Met veel gespetter proberen ze het gehele lijf te wassen. Ze gaan zelfs op de kop in het water liggen. Zowel de onderkant als de bovenkant van de vleugels komen aan de beurt. Een mooi, ongebruikelijk gezicht.


07-01-2018 - Na een geslaagde dag.

Die van Hengstdijk kom je overal tegen. En als het wat later op de avond is kom je ze zelfs op Hengstdijk tegen. Na een geslaagd biljardtoernooi met mooie prijzen zien we ze in het Jagershuis. Voor een afsluitend broodje. En je kunt stellen, ze hadden "de hoge vogel geschoten".
06-01-2018 - Het uurwerk van de toren.

De klok in de toren van de Catharinakerk loopt weer. Een aantal dagen is het constant kwart voor negen geweest. De oorzaak van de stilstand was vocht. Gelukkig loopt het uurwerk weer. En nog wel precies op tijd. Compliment voor de techneuten die dit gefikst hebben.
06-01-2018 - Nieuwjaarsinloop.

Vrijdagavond was de jaarlijkse Nieuwjaarsinloop in het Dorpscentrum. Een gezellige, goed bezochte avond. Onder het genot van een hapje en een drankje werd er bijgepraat over het afgelopen jaar en vooruit gekeken naar 2018. In de terugblik was er een woord van dank voor Peter en Ria Colpaart. Vele jaren hebben ze de flyers voor Dorpsraad en Dorpscentrum rondgebracht. Ook van deze plek hartelijk dank. En compliment voor de organisatie van deze avond.

Klik hier voor de foto's van deze avond.


05-01-2018 - De Plevierstraat van vroeger.

Met enige regelmaat komen er leuke foto's te voorschijn. Dit keer een foto van voor de oorlog, We zien het huis in de Plevierstraat waar toen en nu de familie de Roos woont. Met reclame borden voor de kruidenierszaak die daar toen gevestigd was. Een prachtig beeld van die tijd.
Bedankt Piet.05-01-2018 - Uitslag kaarten.

Iedere donderdag wordt er gejokerd in het Jagershuis. Na een strijd van ongeveer 3 uur worden de punten geteld en zijn de prijswinnaars bekend.
Deze week noteren we:
1. Fons Duerinck met plus 228 punten, een monsterscore,
2. Marleen van Stevendaal met plus 51 punten
3. Lia Stoutjeshamer met plus 35 punten


04-01-2018 - Volle sloten.

In het landbouwgedeelte van de Putting staan de sloten, ondanks de vele regen niet echt vol. Op Perkpolder is dat anders. De Schelde staat wel vol. Op een dag als gisteren zou bij de verkeersinformatie deze zin zeker vermeld zijn: "Het veer Kruiningen Perkpolder is vanwege de hoge waterstand uit de vaart genomen."


04-01-2018 - Afvalinzameling.

Op de website van de Zeeuwse ReinigingsDienst (ZRD) wordt duidelijk aangegeven wanneer en welke soort afval wordt opgehaald.
Ga naar https://www.zrd.nl/. Vul bij afvalkalender postcode en huisnummer in en na het klikken op "Bekijken" wordt een overzicht getoond. Handig en gebruiksvriendelijk. De link is ook te vinden op onze informatiepagina, rubriek diversen.


03-01-2018 - Terwijl wij sliepen.

Van Steven Jansen, van de brandweer kregen we het volgende nieuwsitem.
" Vandaag om 05.12 wilde een inwoner uit de Reygerskreek de kreek verlaten om naar zijn werk te gaan. Dit kon niet vanwege een omgewaaide boom bij de toegangsweg tot de kreek. Door de alarmcentrale is de hulp ingeroepen van brandweer Vogelwaarde deze hebben de boom in stukken gezaagd zodat de toegangsweg weer bereikbaar is."
Bedankt brandweer, bedankt Steven.


03-01-2018 - Sollicitant.

In de reeks schoolmeesters hebben we dit keer een sollicitant op een vacature in Hengstdijk.
" Van Marinus Steenaert is weinig bekend. Sollicitant in Hengstdijk in 1670. Hij was toen schoolmeester in Kieldrecht. In het gereformeerd ondertrouwboek van Hulst vinden we een Marinus Steenaert afkomstig uit Aardenburg en Maijken Pauws als bruid. Vermoedelijk is dit de Marinus die solliciteerde te Hengstdijk."

Klik hier voor de gegevens van Marinus Steenaert.


02-01-2018 - Nieuwjaarsinloop.

Graag herinneren we onze lezers eraan dat de Nieuwjaarsinloop 2018 in het Dorpscentrum gepland is op vrijdag 5 januari aanstaande. Vanaf half 8 is iedereen die een band heeft met Hengstdijk van harte welkom. Dorpsraad en bestuur van het dorpscentrum toosten met u op 2018.

Klik hier voor de flyer.


02-01-2018 - Hoogerheide.

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar in de bus naar de WB veldrijden op 28 januari in Hoogerheide.
" We vertrekken die dag om 9.00 uur per luxe touringcar richting Hoogerheide. Na een hele dag veldrijden te hebben gezien keren we om 17.30 uur vanuit Hoogerheide weer huiswaarts.
Kosten voor bus/entree € 25,00.
Opgeven kan bij Johnny de Kort: angio@zeelandnet.nl of via gsm 0624621058."