Nieuws

20-03-2018 - Blubberen voor Brett.

Op zaterdag 14 april wordt het Schuurfeest 2018 ten bate van Blubberen voor Brett georganiseerd. Oftewel ten bate van het Duchenne Parent Project. De locatie is zoals gebruikelijk op de Zuiddijk bij de Oude Stoof.
Vanaf 21 uur is DJ Arnout de aanjager van het feest.
We wensen de organisatie een fantastische avond toe.20-03-2018 - Alphons van Buijten.

Van Rob de Groot kregen we een leuke aanvulling op het bericht over de koster.
" In het berichtje over het weekloon van koster Piet Geensen wordt ook de naam van mijn grootvader Alphons van Buijten genoemd, Voor 3,- per week speelde hij elke dag tijdens de schoolmis en in de zondagse hoogmis. Met dat bedrag kon je in die tijd veel meer doen dan tegenwoordig. Maar wij klagen veel meer. Wel leuk om deze informatie te lezen."
Rob, leuke aanvulling en bedankt voor de foto van je grootvader.


19-03-2018 - Verkiezing gemeenteraad.

Hoe was het 4 jaar geleden? We hebben de uitslag opgezocht. Deze was toen:
lijst 1 Algemeen Belang Groot Hulst met 122 stemmen
lijst 2 Groot Hontenisse met 79 stemmen
lijst 3 PvdA met 23 stemmen
lijst 4 CDA met 25 stemmen
lijst 5 Progressief Hulst met 15 stemmen
lijst 6 VVD met 10 stemmen
lijst 7 SP met 33 stemmen
lijst 8 Hulst Anders met 12 stemmen


19-03-2018 - Vergelijken.

Een echte vergelijking in de natuur met een jaar geleden is moeilijk. Dat blijkt wel als je naar de foto's kijkt van de paasbloemen langs de kant van de Sint Josephstraat. Tegenover huisnummer 17 staan de bloemen gewoon in het wild. Vorig jaar waren het uitbundige bloeiers. Nu is er slecht een enkele bloem. Naar het schijnt hebben ze hun beste tijd al gehad. Loopt de natuur nu voor op vorig jaar of achter?


18-03-2018 - Bebouwde kom.

Als je via de Karnemelkstraat het dorp verlaat kom je bij het bord met de betekenis: einde bebouwde kom. Precies tot daar zijn de knotwilgen door de gemeente gesnoeid. Buiten de bebouwde kom is het aan het Waterschap. Die hebben duidelijk een ander moment gekozen. De vogeltjes en insecten kunnen hoppen. Ze kunnen kiezen, net als van de kaart in een restaurant.18-03-2018 - Piet Geensen, koster.

In het documentje via de familie van den Bosch bij ons gekomen lezen we het volgende over Piet Geensen.
"Op 10 juni 1928 vraagt koster Willem Staes ontslag en wordt Piet Geensen koster voor f. 4,- per week. Alphons van Buyten wordt organist voor f. 3,- per week."
Op 47-jarige leeftijd was dat vast werk voor Piet. En dat voor een periode van bijna 50 jaar.17-03-2018 - Zonsopkomst Plattedijk.

Op het wereld wijde web kwamen we een foto tegen van de Plattedijk. Echt een fantastische foto. Een zonsopkomst met enkele karakteristieke bomen op de voorgrond. Met toestemming van de fotograaf kunnen we deze met onze lezers delen.
Brenda, bedankt.17-03-2018 - Bericht van juf Petra.

We ontvingen een bericht van juf Petra over de aanvullingen op de website van 't Vogelnest.
"Er zijn weer drie nieuwe onderwerpen op onze website: In de krant, de Voorleeswedstrijd, de Boomfeestdag. En een heleboel foto's van de Boomfeestdag in het fotoalbum."

Klik hier voor meer informatie op de website van 't Vogelnest.


16-03-2018 - Paasblommen.

Precies een jaar geleden hebben we bijgaande foto gemaakt. We gaan straks even kijken of we op dezelfde plek deze foto nog een keer kunnen maken. Het geeft een signaal of het ritme van de natuur meeloopt met de kalender.
16-03-2018 - Aanvulling traporgel.

Van Rob de Groot kregen we een mooie aanvulling op het artikel van gisteren:
"Tegenwoordig kun je je teksten, foto's en tekeningen afdrukken via printers, kopieerapparaten, offsetmachines, enz. Maar als de stroom uitvalt, heb je meer aan een stencilapparaat, dat je met de hand kunt bedienen. Zo is het ook met (kerk)orgels, keyboards, synthesizers, enz. Daarop kun je als de stroom uitvalt wel je vingers lenig houden, maar veel geluid zal dat niet geven, Dan heb je dus meer aan een harmonium. Bij mijn moeder, Angela van Buyten, stond vroeger thuis ook een harmonium. Daarop speelden haar vader en haar oudste broer om de partijen voor de zondagse hoogmis en de door-de-weekse schoolmissen te oefenen. En om de zussen te begeleiden, als die op de winteravonden rond de kachel het hoogste lied zongen. Of harmoniums nog worden gemaakt, weet ik niet."
Rob, bedankt.


15-03-2018 - Uit Grootmoederstijd: Traporgel.

In een woonkamer ergens op Hengstdijk ontdekken we een traporgel, of te wel harmonium.
Op Wikipedia vinden we uitleg over de werking:
"Het geluid wordt geproduceerd doordat lucht uit de balg langs metalen tongetjes geleid wordt (drukwind = bovendruk), of door een balg langs dergelijke tongetjes gezogen wordt (zuigwind = onderdruk). De luchttoevoer wordt in gang gezet bij het indrukken van een toets op een klavier.
De balg wordt gewoonlijk voorzien van lucht door een tweetal pedalen. De drukwind kan ook worden opgewekt door een elektrische windpomp. Veelal zijn net als bij een orgel registers aanwezig waarmee de lucht naar verschillende groepen van tongetjes geleid kan worden, ten behoeve van de klankkleur en het volume. Harmoniums kunnen meerdere manualen en registers bevatten."
Wie kan meer vertellen over deze muziekinstrumenten?


15-03-2018 - KiddyKnuts.

In het dorpscentrum wordt met regelmaat hard gewerkt door de leden van de KiddyKnuts. Woensdagmiddag was het zover. Natuurlijk werd er aan een paasversiering gewerkt. Bijna alle knutselwerkjes volgen hetzelfde proces: knippen plakken en drogen. De meeste creativiteit zit in het knippen. En uiteindelijk heb je dan een leuke versiering waar de kinderen mee thuis kunnen komen.

Klik hier voor enkele foto's van deze middag.


14-03-2018 - Veel water.

Afgelopen weekend heeft het veel geregend. Het meeste is gevallen terwijl wij sliepen. Als je in de polder even rondkijkt zie je wel het bewijs. Hier en daar is een boer een "veur" aan het maken. Om het water af te voeren. De Vogel loopt een beetje over. Dat is vooral goed te zien aan de Vogeldijk Daar is de Vogel buiten zijn oevers getreden. Het natuurgebied "Vogel-Zuid" Heeft ook zijn deel gehad. Voor de eerste keer deze winter loopt het daar over.


14-03-2018 - Meetapparatuur.

Zoals eerder gemeld staat er bij het kruispunt Vogelweg met de Plevierstraat een instrument opgesteld. Er is nu duidelijkheid over het doel. Het is een instrument voor het meten van aantallen voertuigen in diverse klassen en voor het meten van de snelheid. Zonder dat daar bekeuringen achteraan komen. Het instrument blijft ongeveer 14 dagen staan. De resultaten worden na analyse door het waterschap bekend gemaakt.


13-03-2018 - Twee drielingen.

Bij de schapen van Annemiek in de Sint Josephstraat zijn twee drielingen geboren. De schapen zijn van het ras "Ryeland". Een rustig ras met gemiddeld 1.5 lammetje per worp. Dan zijn de drielingen wel heel erg speciaal. Als we een paar weken verder zijn en de zon wat meer schijnt, lopen de lammetjes zeker in de wei. En dat is altijd een mooi gezicht. Annemiek, gefeliciteerd.


13-03-2018 - Boekenweek.

Dit jaar is de Boekenweek van 10 tot en met 18 maart. Een goed moment om de mini bibliotheek in het dorpscentrum onder de aandacht te brengen. Er is geen boekenweekgeschenk. Toch is het de moeite waard om eens langs te gaan. Veel dorpsgenoten maken al gebruik van de mogelijkheid om af en toe een boek op te halen en dit na enige tijd om te ruilen. Mochten er tips of vragen zijn kan dat altijd via: deschuur@zeelandnet.nl .
Je kunt de bib bezoeken tijdens de uren dat er gebruik gemaakt wordt van het gebouw.


12-03-2018 - Voorjaarsmarkt.

Afgelopen zondagmiddag was er in de Plaza van camping de Vogel een voorjaarsmarkt. Met een grote diversiteit aan spulletjes bieden ongeveer 25 standhouders hun waar aan. En natuurlijk is er voor de vele bezoekers ook koffie en thee. Kortom een gezellige drukke middag op de Vogel.

Klik hier voor een album met foto's van deze middag.


12-03-2018 - Een vraag voor grootvader.

Via een actieve dorpsgenoot kwam er gisteren een vraag binnen in de categorie "Grootmoeder". Het is meer voor grootvader stellen we na het lezen van de vraag vast. Een voorwerp gevonden bij een transportbedrijf aan de overkant. Wie helpt ons met de vraag: Wat zou dit kunnen zijn vragen we ons af op de verjaardag? Wie geeft een oplossing voor deze vraag?
Alle info welkom via info@hengstdijk.eu


11-03-2018 - Winter van 1929.

Uit de aantekeningen van Piet van den Bosch:
"De winter van 1929 was bar en boos. De sneeuw op de Vogel werd geruimd door paard en mollenslede. Op 26 februari reed er nog een automobiel over de Vogel. De kinderen werden tussen de middag onthaald op erwtensoep bij Joos de Waal en Marie de Kock. Zij genoten iedere dag van het zoo weldadig warme en verwarmde voedsel, aldus de pastoor."


11-03-2018 - Kastje.

Bij het kruispunt van Vogelweg met Plevierstraat is een klein zwart kastje geplaatst. Het is duidelijk een tijdelijke situatie. Met enkele stellingpijpen is een stevige constructie gemaakt. Wie weet wat het doel is van deze opstelling? Meten van aantallen? Meten van snelheid? Graag reacties via info@hengstdijk.eu10-03-2018 - Details.

Uit het fotoarchief van de site hebben we een paar details uit de natuur bij elkaar gezocht. Het is om iedereen er aan te herinneren dat de lente voor de deur staat. Daarna komen we het hele jaar door de details tegen die ons door de seizoenen voeren. Mocht je een leuke foto hebben die dit rijtje kan aanvullen dan is die foto altijd welkom op info@hengstdijk.eu


10-03-2018 - Piet Geensen.

In de aantekeningen van Piet van den Bosch vinden we een paar regels over Piet Geensen:
"Op 4 november 1928 wordt Piet Geensen door het kerkbestuur op voorstel van het gemeentebestuur, aangesteld tot klokkenluider. Hij moet 3 keer per dag luiden: 's-morgens, 's-middags en 's-avonds, alsook bij bijzondere gelegenheden. Hij krijgt daarvoor van de gemeente f 40,- per jaar."
Leuk om te weten.