Nieuws

18-07-2018 - Egel.

Een egel in de tuin. Een insecteneter die altijd welkom is. Met zijn scherpe reukzintuigen gaat hij het bakje drinken in de tuin zeker vinden. Met dit weer zal hij daar zeker plezier van hebben.
18-07-2018 - Zuring.

In natuurgebied de Putting is de kleur bruin op veel plekken dominant. Het is zuring. Zuring groeit meestal op zure grond. De soorten worden vaak beschouwd als onkruid. Sommige soorten, zoals de veldzuring, hebben echter eetbare bladeren die in salades gebruikt worden. Ook vormt veldzuring het hoofdbestanddeel van paling in 't groen. De planten bevatten oxaalzuur. Hierdoor kunnen ze bij consumptie van grote hoeveelheden aanleiding geven tot vergiftigingsverschijnselen bij herkauwers en paarden. Met dank aan Wiki.


17-07-2018 - Viswedstrijd.

Ook afgelopen zondag waren de vissers van HSV De Vogel weer te vinden langs de waterkant. Vanwege de kermis op Rapenburg waren er ook dit jaar extra prijzen te vergeven.
De eerste 3:
1. Marcel van Duysse 7,360kg
2. Toon van Damme 2,670 kg
3. Carlo de Munck 2,560 kg

Daarnaast waren extra prijzen:
Eerste vis Carlo de Munck
Laatste vis Marcel van Duysse
Grootste vis Enly Hellemans
Kleinste vis Karel-Jan Kerckhaert

Tot slot werd ook een troostprijs verloot onder diegene zonder vis. Deze prijs werd gewonnen door Christien van Duysse


17-07-2018 - De vos.

Af en toe kom je ze in de omgeving van Hengstdijk wel eens tegen: vossen. De vos is een prachtig dier, met zijn rode vacht dikke staart en zwart-witte snuitje. Vossen zijn erg sociale dieren en leven in familiegroepen. Ondanks het negatieve imago is de vos ook nuttig. Ze eten kleine zoogdieren zoals ratten, muizen en konijnen. Net die soorten brengen schade toe aan landbouwgewassen. De vos is dus een partner in het beperken van landbouwschade. Daarnaast ruimt hij ook zieke dieren en kadavers op.


16-07-2018 - Tarwe.

Op het perceel naast de doolhof, het wandelbos, is zondag de tarwe geoogst. In een vlot tempo trok de combine over het perceel. De bestuurder had vanuit zijn airco-werkplek de volle aandacht voor het graan wat onder hem door schoof. In onze polders zal het graan snel binnen zijn.
16-07-2018 - Witte kwikstaart.

Tijdens een wandeling door de polder is de kans groot dat je een witte kwikstaart tegenkomt. Ze zitten op de weg en bewegen hun lange staart voortdurend heen en weer. Kom je te dicht bij dan vliegen ze enkele meters voor je uit om een stukje verderop weer te landen. Hun menu bestaat voornamelijk uit insecten, vooral muggen, vliegen, libellen en vlinders.15-07-2018 - Droog.

Struiken en bomen beginnen zichtbaar last te krijgen van de aanhoudende droogte. Vooral de zwakkere en minder gezonde examplaren worden hierdoor getroffen. Op de foto's een voorbeeld aan de Sint Josephstraat. Meerdere struiken dragen nu bruine bladeren. Of staan ze al zonder blad. Is het een vroege herfst? Of sterven deze bomen af? Duidelijk is het dat de droogte zijn tol eist.


15-07-2018 - Uitslag duiven.

Van Erik ontvingen we de uitslagen van dit weekend:
"Het duivenweekend zit er weer op, we begonnen op vrijdag met Fontenay dit in verband met de Nationale Feestdag in Frankrijk, hierop ging de winst naar Wijnand Geers, die een zeer goed weekend had met zijn duiven want hij pakte ook nog even de 4e Nationaal op de ZLU vlucht vanuit St. Vincent, die vrijdag ochtend om 7 uur waren gelost, Wijnand een dikke proficiat.
Op zaterdag hadden we dan Agen voor de Marathon duiven deze werd gewonnen door Jac vd Bosche en bij de jonge duiven vlucht vanuit Quievrain ging de winst deze keer naar Eddy van Damme, mannen allemaal een dikke proficiat.
Volgend weekend, hebben we de Nationale vlucht vanuit Chateauroux als afsluiting van het oude duiven seizoen en voor de jonge duiven een vlucht vanuit Roye."

Klik hier voor de volledige uitslagen.


14-07-2018 - Bruine glazenmaker.

Met het mooie weer zijn er veel insecten te zien. Niet iedereen is daarvan gecharmeerd, maar er zijn mooie en grote examplaren bij. Libelle's behoren tot de grootste insecten die we hier tegenkomen. De libelle op de foto's is een bruine glazenmaker. Deze zijn ruim 7 centimeter groot met een spanwijdte tussen de 9,5 en 10,5 centimeter. Glazenmakers jagen vooral op insecten, zoals vliegen e.d. Maar ook op grote insecten waaronder andere libelles en vlinders.
Het examplaar op de foto werd gespot op een tuinstoel in de Reygerskreek.


14-07-2018 - Koeien.

De koeien in de Putting doen het rustig aan. Een enkele is er bij gaan liggen. De meeste staan stil of zoeken naar een sprietje gras.
Aan de horizon herkennen we het Oliekot en de markeer een witte gevel de plek waar je de inmiddels verharde Cathelijneweg indraait.13-07-2018 - Luchtfoto's.

Jaarlijks worden in opdracht van Google en de overheid luchtfoto's gemaakt. Na een tijdje verschijnen ze op Internet. Afgelopen zondag was een heldere zonnige dag, zonder wolken. Uitermate geschikt voor de fotovluchten. Tijdens de viswedstrijd zagen we een vliegtuig langskomen, geschikt voor de luchtfoto's. We zijn benieuwd of we over een tijdje de viswedstrijd herkennen op de foto's van Google.13-07-2018 - Expositie.

De zomertentoonstelling in de Catharinakerk is gestart. In onze kerk ontmoet je een aantal prachtige kunstwerken van kunstenaars uit de regio. Het is zeker de moeite waard om de schilderijen en beeldjes te bekijken. Naast de tentoonstelling is er tevens de gelegenheid om de kerk eens goed te bekijken. Meestal is er iemand aanwezig, die u meer kan vertellen over de bezienswaardigheden en uw vragen kan beantwoorden. De expositie en kerk zijn gratis te bezoeken.
Klik hier voor meer info.


12-07-2018 - Zonnebloemen.

Op de foto de zonnebloemen aan het Vogelfort.
Wist je dat? "Zonnebloemen komen oorspronkelijk uit Noord- en Zuid-Amerika en zijn gedomesticeerd rond 1000 v. Chr. De Inca's vereerden de zonnebloemen als beeld van hun zonnegod. In 1530 werd de zonnebloem door Spaanse zeelieden naar Europa gebracht." Met dank aan Wiki.12-07-2018 - Vlas.

Het vlas is getrokken. Het ligt nu in eindeloze symmetrische rijen op het veld. Het is een beeld van herhaling. In prachtige kleuren. Een beeld van gelijkvormigheid. Op de foto , vanaf de Hengstdijkse Keiweg, zien we aan de horizon een rij knotwilgen die onbewust het effect versterken.
11-07-2018 - Hellegat.

Na een artikeltje over Kampen kregen we van Achiel een kaart betreffende de perceel indeling van het Hellegat anno 1933. Het Hellegat valt net buiten onze draaicirkel. Toch willen we deze kaart graag met onze lezer delen. Op deze kaart zien we hoe direct na de inpoldering het Hellegat was ingedeeld. Bedankt Achiel.
11-07-2018 - Paardensport.

Deze week zijn er in Fontainebleau in de paardensport voor de jeugd zestien Europese titels te verdelen. Op de Europese Kampioenschappen voor jeugd komen jonge dressuur-, spring- en eventingruiters aan de start. Met in het deelnemersveld voor de eventing: Nina de Haas uit Hengstdijk. Succes Nina.
10-07-2018 - Graszaad.

Het dorsen van het graszaad doet, letterlijk, heel wat stof opwaaien.
Voor dit product ideale omstandigheden. Alles kan onder krukdroge omstandigheden worden afgewerkt. En daarna kan het hooi worden geschud en ook in alle rust worden binnengehaald.
10-07-2018 - Strenge winter.

De notenbomen in ons dorp zijn dit jaar rijk bedeeld met noten. Komt er nu een strenge winter aan? Als je kijkt naar de aantallen noten zou het wel een Elfstedentocht kunnen worden.
Een puntje van zorg is het volgende: door de droogte vallen er al veel noten af. Zonder dat ze volgroeid zijn.
09-07-2018 - Slijpsteenscherper.

Van meerdere kanten kwam er antwoord op het apparaat wat we vorige week op de site hadden: een slijpsteenscherper. Een apparaat om slijpstenen weer recht te maken als ze aan een kant te veel afslijten.
Door het geharde staal van het apparaat tegen de steen te houden brengt men de gewenste vorm weer aan. Het blijkt dat het apparaat nog gewoon verkrijgbaar is.09-07-2018 - Viswedstrijd op de Vogel.

Tijdens een zonovergoten koppelviswedstrijd heeft iedereen vis gevangen. De stemming was daarom opperbest. Niet alleen de vangsten zorgden voor een goede sfeer ook de heerlijke barbecue deed een aanzienlijke duit in het zakje. Judith, Heidy, Berlinde en Ayla bakten het vlees en zorgden voor de nodige vitamines. Vincent, Carlo en Loonwerken Ceulemans sponsorden de barbecue. Het was een goede visdag met mooi weer maar vooral een goede sfeer.
De eerste 3:
1. Marcel en Christine met 20,660 kg
2. Alex Eddy 18,990 kg
3. Theo en Jan 6,580 kg

Klik hier voor het fotoalbum van de wedstrijd.


08-07-2018 - Kampen op de kaart van 1832.

De start van het kadaster in 1832 was voor de plattegrond van Hengstdijk een momentopname met veel opmerkelijke zaken. Na een gesprek met een lokaal goed ingevoerde dorpsgenoot hebben we kaart van Kampen opgezocht. Links bovenaan herkennen we het fort van Kampen en het grote gebouw in het midden is de meestoof die daar ooit stond.
Op deze kaart zijn de rode blokjes de gebouwen van 1832 en de grijze blokjes de bebouwing van 2018.


08-07-2018 - Uitslag duiven.

Van Erik het volgende bericht:
"Dit weekend stonden er 3 vluchten op het programma, op Arras voor de jonge ging de winst naar Gebr. Van Beveren en kids, op de vlucht vanuit La Souterainne ging winst naar Mark Bisschop en op de Marathon vlucht vanuit Dax ging de winst naar Jac vd Bosch. Mannen allen proficiat.
Volgende week spelen we vanuit Agen, Fontenay en Quievrain."

Klik hier voor de volledige uitslagen.


07-07-2018 - Etterbakken of niet?

Eksters zijn niet echt geliefde vogels, ze maken veel lawaai, verjagen andere vogels en vangen jonge vogels om aan hun eigen jongen te voeren. Ook denken veel mensen dat er steeds meer eksters komen, maar uit tellingen blijkt dat het aantal sinds de jaren tachtig flink is afgenomen. Al met al kunnen we concluderen dat de ekster een mooie glanzende vogel is, slim en nieuwsgierig.


07-07-2018 - Bibliotheek in het Dorpscentrum.

Van de bibliotheek in het Dorpscentrum wordt veel gebruik gemaakt. Ook het principe: "zonder registratie kunnen boeken geleend en geruild worden" werkt goed.
Voor de vakantie periode is de deur van Dorpscentrum de Schuur open iedere vrijdag van half 2 tot half 4. De KBO is dan aan het koersballen.