Nieuws

21-11-2017 - Bloemschikken.

De dames zijn begonnen met een vierkante bloempot, om te eindigen met een rond bloemstuk. Het doet uw redactie een beetje denken aan het breien van wollen sokken met rechte priemen. Zonder verder op de details in te gaan kunnen we wel zeggen dat het "RondSaam" een prachtig bloemstuk geworden is.

Klik hier voor de foto's.


21-11-2017 - Het is weer tijd.

Het vinden van voedsel wordt voor de meeste vogels alweer een stuk moeilijker. Veel zangvogels hebben zich al verplaatst naar de dorpen en steden, omdat daar meer kans is om wat eetbaars te vinden. De insecten zijn weggekropen en bessen en zaden zijn ook moeilijk te vinden, dus kunnen de vogels in de tuin wel wat extra's gebruiken.
Kleine vogeltjes kunnen tijdens een koude winternacht tien procent van hun lichaamsgewicht verliezen. Om hun lichaamstemperatuur van veertig graden op peil te houden, moeten ze veel voedsel verteren. Na een nacht rammelen ze van de honger. Als u dan iets klaar heeft staan, begint hun dag goed. In de namiddag helpt wat extra voedsel hen de nacht door te komen. Wintervoedering van tuinvogels geeft altijd veel kijkplezier.
Meer info over vogels voeren is te vinden op de website van de Vogelbescherming.


20-11-2017 - Bietencampagne 2017.

In de Putting liggen de bieten klaar voor transport naar Dinteloord. Op 11 september is de bietencampagne begonnen. Direct bij het begin had men een strakke planning.
"Suiker Unie verwacht deze campagne 7,4 miljoen ton bieten te verwerken. Dat neemt ongeveer 20 weken in beslag. Het eind van de campagne is dus in de laatste week van januari voorzien."
Van een van de chauffeurs hebben we vernomen dat het begin februari wordt. Meer dan een maand langer dan vorige jaren.


20-11-2017 - Verkeersbord.

Op de Vogelweg, van Hengstdijk naar Vogelwaarde, ontbreekt een verkeersbord. Net voor het kapelletje staat een eenzame paal. Hier is dit bord op bevestigd geweest. Bij Google-view kunnen we nog een beeld opsporen van de oorspronkelijke situatie. Het is en blijft voor de verkeersdeelnemers opletten. Zeker als de borden tijdelijke afwezig zijn.19-11-2017 - Galerie.

Na een tip vanuit de Pauluspolder kwamen we op het spoor van de galerie van Rinneke Van Looveren. Een dorpsgenoot. In de Noordstraat in Axel heeft ze onlangs een pand betrokken. Daar exposeert ze haar eigen schilderijen met werk van een aantal gastkunstenaars. Als je het pand binnenstapt ben je verrast door de uitstraling. Echt geweldig. De moeite waard om eens langs te gaan. Rinneke, gefeliciteerd met deze galerie.

Meer informatie vind je op www.rinnekevanlooveren.com


19-11-2017 - Verborgen.

Op een verborgen plekje langs de Sint Josephstraat wordt het land bewerkt. Midden in de natuur. Links de dijk met zijn struiken en bomen en rechts de Vogel. Afgelopen zomer groeide hier de mais. We vermoeden dat het nu wintertarwe wordt. Als je oplet kun je het gewoon ter plekke blijven volgen.
18-11-2017 - Flamingo's.

Het is dit keer niet de ooievaar. Ondanks deze verrassende uitstraling is het helemaal duidelijk. In de Sint Josephstraat, net binnen de bebouwde kom is een tweeling geboren. Gigi en Jaylee. De roze flamingo's laten niet aan twijfel over. Beste ouders en grootouders, namens alle volgers van de site: van harte gefeliciteerd.


18-11-2017 - Buren: Stoppeldijk.

De laatste in ons rijtje buren is Stoppeldijk. Als je van Hengstdijk naar het zuiden gaat, is het silhouet van Stoppeldijk direct zichtbaar. Het dorp is als "Stoppeldijcke" al bekend sinds de middeleeuwen. Het dorp kreeg een belangrijke impuls toen in 1860 de kerk van Pauluspolder gesloten werd en in Stoppeldijk een nieuwe kerk werd gebouwd.17-11-2017 - Kaarten.

De wekelijkse kaartmiddag in het Jagershuis was weer een gezellige middag. Na 3 uur jokeren konden de prijzen verdeeld worden.
We hebben de volgende uitslag doorgekregen:
1. Marleen van Stevendaal met plus 47
2. Lon van Stevendaal met plus 36
3. Corry Snoeijs met plus 17


17-11-2017 - Grootmoeders brilletje.

Van Rob de Groot, uit Amsterdam, kregen we een reactie op het brilletje:
"Over grootmoeders brilletje gesproken. Deze werden ook nog in 1966 gebruikt in het leger. Ik heb de mijne nog liggen. En ook die van mijn vader die er een had in zijn diensttijd in 1936. Simpel en stevig. Op de een of andere vlooienmarkt zijn ze vast nog wel te vinden.´
Rob, bedankt voor deze aanvulling.


16-11-2017 - Kerstkaartjes, echt mooi.

Dinsdagavond kregen we de kans om een deel van de collectie kerstkaartjes bij Irene de Nijs vast te leggen. Een prachtige serie kaartjes. Er zijn ook andere kaarten. De creativiteit spat er vanaf. Mocht je iemand willen verrassen met een unieke kaart. Dan kun je terecht in de Norbertijnenstraat.
Bel of mail even om af te spreken. Irene is bereikbaar via haar mobiel:
06-14368228 of via de mail rdnbouw@zeelandnet.nl .

Klik hier voor een deel van de kaartjes.


16-11-2017 - Diezig met rode kool.

Bij de familie Verbrugge oogst men deze week de rode kool. Het is najaar. Men hoeft bij de oogst geen 20 graden te verwachten. Het diezige weer had toch wel een beetje beter gekund.
Meegenieten van de rode kool? In het winkeltje bij Brett is de verse rode kool ongetwijfeld verkrijgbaar.
Eet smakelijk.15-11-2017 - Uit Grootmoeders tijd: brilletje.

De uitstraling van deze brilletjes is van voor de oorlog. De sterkte van de glazen zal ongetwijfeld gepast hebben bij de afwijking van de ogen. Het montuur is echt gedateerd. Op de foto uit 1950 van het gouden bruidspaar zien we het brilletje terugkomen. Zo lang geleden moet het geweest zijn. Op de foto zien we Jacobus Leenknegt en Rosalia Mannaart.


15-11-2017 - Aanbesteding gemaal.

Op zoek naar de oudste vermelding van het Vogelfort in de krantenbank komen we bij de aanbesteding van het voormalige gemaal bij Ossenisse en de benodigde waterbouwkundige werken. Het bestek ligt in 1850 ter lezing bij Mangnus op het Vogelfort en bij Warrens op Campen. En onder andere ook in Amsterdam in het Turfschip van Breda. Als Campen en het Vogelfort in een adem vernoemd worden met Amsterdam moet het wel belangrijk geweest zijn.


14-11-2017 - De sfeer in de Putting.

Miezer en waterkoud. Dat omschrijft niet precies de sfeer in de Putting. Het komt heel dicht in de buurt. Het rundvee heeft zich met de wind mee gedraaid en is op zoek naar het laatste gras. De grote oppervlaktes met water ontbreken nog. Donker en grijs. Dat is de uitstraling van de Putting in het midden van november.
14-11-2017 - Onze buren: Terhole.

Aan de zuidoostkant van Hengstdijk liggen we naast Terhole. Het lijkt ver. Toch is het vlakbij. Verscholen tussen de bomen.
"Terhole stond vanouds bekend onder de naam Brandershole. Dat kwam omdat er in zoutziederijen veen werd verbrand ten behoeve van de zoutnering. In de dertiende en veertiende eeuw was de ‘selnering’ van economisch groot belang. Het was in die tijd het belangrijkste handelsproduct dat vanuit Hulst werd verscheept." Met dank aan wiki.


13-11-2017 - Voorlichtingsblad in het Dorpscentrum.

Het actuele voorlichtingsblad van de gemeente Hulst ligt in het folderrek van het Dorpscentrum. Het gaat om de editie 3 van 2017. Met onder andere informatie over de begroting 2018 en het inzamelen van afval. De gemeente wil de hoeveelheid restafval terugbrengen. Lees hierover in deze editie van het voorlichtingsblad.
13-11-2017 - Onze buren: Boschkapelle.

Aan de westkant, in de buurt van Kampen en de Copwijkse weg grenst Hengstdijk aan Boschkapelle.
Wiki: "Het dorp is ontstaan in de 17e eeuw, toen er in de laaggelegen Stoppeldijkpolder een kapel werd gebouwd voor rooms-katholieke huursoldaten. Door de lage ligging had het dorp regelmatig te kampen met ernstige wateroverlast. In 1936 werd de gemeente Boschkapelle opgeheven en ging samen met het meer oostelijk gelegen Stoppeldijk en de dorpen Hengstdijk en Ossenisse de nieuwe gemeente Vogelwaarde vormen."


12-11-2017 - Sfeerbeelden.

De Oude Stoof met de Guil zijn altijd een mooi plekje voor een paar sfeerbeelden. De grauwe zaterdagochtend ligt als een deken over de omgeving. Het vee heeft er weinig last van. Er is nog voldoende gras. En met de pompoenen die over zijn kunnen ze de maag nog wel vullen. Het is meer het gevoel van de voorbijganger. Het voelt waterkoud aan.


12-11-2017 - Koersbal.

Iedere donderdag of vrijdag is de KBO in het dorpscentrum voor een middag koersbal. Het gaat daarbij niet om de knikkers, het gaat om het spel. En natuurlijk om de gezelligheid. Mocht je een keer mee willen doen, loop dan eens binnen op de koersbalmiddag. De regels zijn eenvoudig en gezelligheid is troef.


11-11-2017 - Tasdijk.

De Tasdijk had in BNdeStem van vrijdag een prominente plek. Gelukkig niet op de voorpagina. Gertie de Boeij schrijft een mooi verhaal over dit buurtschap op de rand van onze draaicirkel. Gelukkig weet ze ook te vertellen dat de koeien in de Putting lopen. Beste mensen van de Tasdijk: een mooier compliment voor de Tasdijk ga je niet snel tegenkomen.11-11-2017 - Sint Maarten.

De kinderen van Hengstdijk verzamelen vrijdagavond in de school. Ze vieren dan Sint Maarten. In twee groepen trekken ze al zingend over het dorp. Met mutsen, sjaals en lampionnen. Natuurlijk onder begeleiding van een viertal plaatselijke verkeersregelaars. Een enkeling die niet meegelopen is, heeft spijt als hij de grote zak snoep van zijn zusje ziet.

Klik hier voor het fotoalbum.


10-11-2017 - Strooienstad.

De oudste vermelding van de "Strooienstad" in de dagbladen vinden we terug in een krant uit 1953. In een raadsverslag lezen we over de aansluiting op het elektrisch net. De heer J. van Bellen stelt de vraag aan de burgemeester. In dezelfde vergadering is ook fel gediscuteerd over de dansvergunning voor het feest rondom de wielerkoers.10-11-2017 - Schoolfoto 1997-1998.

Hierbij de volgende foto uit het album van juf Brigitte. Dit keer de foto met de leerlingen van het
schooljaar 97-98. Voor zover we kunnen inschatten zijn dit de kleuters en de klassen 1, 2 en 3.
Wie helpt ons bij het vinden van de namen? reacties graag aan info@hengstdijk.eu
09-11-2017 - Koeien en ganzen.

Lopen er in de Putting ganzen tussen de koeien of lopen er koeien tussen de ganzen? Het is zoals bij de kip en het ei. Een moeilijk oplosbare vraag. De koeien waren er eerst. Dus laten we het er op houden dat de ganzen tussen de koeien lopen. Belangrijk is het niet. Zeker als je weet dat de koeien over een paar dagen de polder verlaten.


09-11-2017 - Schoolontbijt.

Het was al duidelijk in de aankondiging: thuis ontbijten hoefde niet.
"De kinderen krijgen drie soorten brood, crackers en wafels, zoet en hartig beleg, yoghurt, cruesli, melk, thee, komkommers en fruit. In de doos vinden kinderen ook vrolijke placemats, een poster voor in de klas en een deurhanger met ontbijttips voor hun ouders. Deze dag is het dus niet nodig om thuis uitgebreid te ontbijten."

Klik hier voor een album met foto's van deze ochtend.


08-11-2017 - Ons Klein Orkest.

Van Petra ontvingen we een bericht over "Ons klein orkest":
" Zaterdag 9 december om 19.30 uur verzorgen wij (Ons klein orkest) ons jaarlijkse optreden in Reynaertland Hulst. We hebben dit jaar gekozen voor het thema “Decennia”. We brengen een greep uit de muziek van de jaren 50, 60, 70, 80, 90, 2000 tot nu. Het optreden wordt verzorgd in samenwerking met popkoor akKOORd.
Iedereen is van harte welkom, en bij deze uitgenodigd.
De entree bedraagt 3,-- per persoon."


08-11-2017 - Een prachtige dag.

Voor de landbouw was het dinsdag een prachtige dag. In de Putting werd geploegd. Snee voor snee werd de akker bewerkt. En in het najaarszonnetje ziet dat er prachtig uit. Voor een verdwaalde wandelaar was het genieten van het zonnetje, het landschap en van de activiteiten op het land.07-11-2017 - Fotoclub Hulst.

Van een van de leden van Fotoclub Hulst kregen we het volgende verzoek:
"Komend weekend is er een expositie van fotoclub Hulst. Van Hengstdijk doen 2 fotografen mee namelijk Nathalie Jahorie en Karel Claessens. Leuk detail: op de poster staat het bankje van de Putting, een foto van Nathalie"

Klik hier voor de poster.


07-11-2017 - Bloemschikken: Een rij takken.

Om half 8 staken de dames van wal. Dit keer is de naam van het bloemstuk: een rij takken. Natuurlijk opgesmukt met bloemen en hier en daar bessen en miniappeltjes uit de tuin. Duurzaam hergebruik zou je het ook wel kunnen noemen. Thuis wordt dat minimaal 14 dagen genieten.

Klik hier voor de foto's van deze avond.


06-11-2017 - Oude Stoof.

De oudste vermelding "Oudestoof" in de krant is van 10 augustus 1944. Het gaat om een advertentie betreffende een gevonden portemonnee. Het is duidelijk dat de prijs van de advertentie alles bepalend was. De afkoringen volgen elkaar in hoog tempo op: "m. inh. ter. te bek. teg. bet. adv. kost." Het is wel duidelijk. Jos Maas van de Oude Stoof doet zijn uiterste best om de rechtmatige eigenaar te vinden.06-11-2017 - Verrassende geboorte.

Geheel onverwacht is de veestapel van het Jagershuis uitgebreid. Plotseling waren er twee geitjes extra. Het was een echte verrassing. Om aan te sterken worden deze geitjes voorlopig met de fles opgevoed. Zodra ze in de tuin van het Jagershuis te zien zijn gaan we hierover een bericht plaatsen.