Nieuws

19-09-2018 - Appeltje voor de dorst.

Op Kampen hangen op een onbereikbare plek enkele leuke appels. Ze hangen aan een boom boven de Oude Haven. Een boom waar het hele jaar niemand naar heeft omgekeken. Biologische appels. Echt een appeltje voor de dorst.19-09-2018 - Start Badminton.

De stand op het badmintonbord is op nul gezet. Na een verdiende vakantie kan er gestart worden met het volgende seizoen. De junioren zij om 19 uur begonnen en de senioren hebben gesport van 20 tot 21:30 uur.
Ook meedoen? Kom op dinsdagavond langs en je kunt zo aanschuiven.18-09-2018 - Aan het werk.

Zondag is een perceel zaaiuien ingeschuurd. De uien groeiden in de Pauluspolder. Door de droogte minder dan verwacht. Toch zou het zomaar kunnen dat straks klein gelijk staat aan lekkerder. Net als bij de spruitjes. Laten we gewoon afwachten wat er gebeurt.18-09-2018 - Achter het net vissen.

Een spreekwoord in de praktijk. Dat viel ons op tijdens de laatste viswedstrijd van dit seizoen. De prijzen van het algemeen klassement moesten nog verdeeld worden. En het was deze visser die achter het net vist. Graag had hij boter bij de vis gehad. Het viel een beetje tegen. Vaak voelt hij zich als een vis in het water. En je weet, vis moet zwemmen.17-09-2018 - Bossepielenloop.

Zaterdagmiddag was het druk op de wegen in de Pauluspolder. De voetbalvereniging van Vogelwaarde organiseert de jaarlijkse "Bosse Pielenloop". Vanaf het voetbalveld wordt er gelopen over de Hengstdijkse Keiweg, Kerkweg, Vogeldijk, Meerdijk en Margaretsedijk terug naar de voetbalvelden. Meer dan 100 deelnemers hebben aan de verschillende afstanden deel genomen. Met dank aan een van de verkeersregelaars voor de foto's.


17-09-2018 - Viswedstrijd.

Over de viswedstrijd van zondag het volgende bericht:
‘Gisteren vond de laatste wedstrijd in het viskampioenschap van 2018 plaats. Voorafgaand aan de wedstrijd bleek dat nog drie vissers kans maakten om kampioen te worden. Uiteindelijk vingen vier vissers vis en werd Eddy van Loo de nieuwe kampioen. Van harte gefeliciteerd Eddy.

Het dagklassement zag er als volgt uit:
1. Marc Haulez met 2,450 kg
2. Eddy van Loo met 2,220 kg
3. Marcel van Duyse met 2,100 kg
4. Alex Verhoeven met 1,040 kg

Klik hier voor het fotoalbum van deze ochtend.


16-09-2018 - Polderjongens 44 jaar.

De voorbereiding is de helft van het succes. Gistermiddag was er een serene rust bij de feestlocatie van de polderjongens. De voorbereidingen waren achter de rug en het wachten was op het spetterende feest van het 44-jarig bestaan. Beste polderjongens. Gefeliciteerd en op naar de 55ste verjaardag.


16-09-2018 - Laatste duivenberichten 2018.

Van Erik het volgende bericht:
“Het zit er weer op voor dit seizoen, het was een zwaar, en toch een mooi seizoen voor de duiven en de liefhebbers. Dit weekend ging op Arras Cornelis van Koppen er met de 1e prijs van door en op Orleans was die eer aan Wijnand Geers toe bedeeld, mannen van harte proficiat. En ik zou zeggen tot volgend seizoen.”
Erik, bedankt voor het doorgeven van alle informatie. Tot volgend jaar.

Klik hier voor de volledige uitslagen.


15-09-2018 - Fris kleurtje.

De zichtbare delen van de duiker op Kampen zijn vernieuwd en hebben een fris kleurtje gekregen. Vroeger was dit roestig bruin en nu springt het er helemaal uit. Als bewijs dat er geïnvesteerd is. Het vernieuwde raderwerk bedient de schuiven die onderaan in de duiker zitten. Mocht het nodig zijn kan met hiermee de duiker afsluiten of de hoeveelheid water die er doorstroomt regelen. Een opvallende actie van het waterschap.


15-09-2018 - Melkfabriek.

Vroeger had je op de Hulsterweg in Kloosterzande een melkfabriek. Daar werd echter geen melk gemaakt. Daar werd melk verwerkt. De echte melkfabriek staat in de weilanden van Hengstdijk. Daar wordt van gras melk gemaakt. En als je even rondkijkt zal het opvallen dat het heel veel melk is.14-09-2018 - Vergunning café/slijterij.

Van Eddy kregen we nog een foto in aanvulling op de Leges-zegel van de gemeente Vogelwaarde. Zijn vader en moeder hadden, behalve het café ook een vergunning voor een slijterij. Ooit heeft hier op de muur het bord “Volledige vergunning” gehangen. Wit bord met zwarte letters. Met dank aan Eddy14-09-2018 - Nog even druk.

Op de herfstbloeiers is het nog druk met hommels op zoek naar stuifmeel en nectar. In het najaar sterven, op de jongen koninginnen na, alle hommels. De koninginnen overwinteren op een beschut plekje om in het voorjaar een nieuwe kolonie te beginnen. Op de foto's de aardhommel met het witte achterlijf en een steenhommel met een oranje achterlijf.


13-09-2018 - Verbouwing van Attent naar Spar.

Een van onze sponsoren heeft een complete metamorfose ondergaan. De Attent in Vogelwaarde is Spar geworden. Het brood staat niet meer achteraan. Je vindt het vooraan. De kassa's staan nu links en je moet door de rechterdeur naar binnen. Roger, gefeliciteerd, het is prachtig geworden.


13-09-2018 - Nooit geweten.

Aan de achterkant van de kerk viel het ons plotseling op dat de gracht om de pastorie heen helemaal droog staat. Bij het bruggetje, voor de pastoor ooit de kortste route naar de kerk, zie je ook dat de gracht erg diep is.
Nooit geweten.12-09-2018 - Kruispunt.

Als je even niet kijkt is er weer van alles veranderd op het kruispunt van Vogelweg en Plevierstraat. Plaatselijk zijn de kadastrale grenzen zichtbaar gemaakt. De oude stenen van de Rijksgrens, van de jaren 50, staan er nog. Nu aangevuld met een piket van het waterschap. En hier en daar zijn kernen geboord om meer inzicht te krijgen in de structuur van de huidige weg. De verbetering zit er echt aan te komen. Meer info op de jaarvergadering van de dorpsraad op donderdag 20 september, half 8.


12-09-2018 - Onderhoud kerkhof.

In de maand augustus zijn de paden op het kerkhof opnieuw gelegd. Voor een deel zijn ze ook van nieuwe tegels voorzien. De medewerkers van de Dethon hebben tijdens de warmste dagen van het jaar een rondje rond de kerk gemaakt. Compliment voor deze mensen. Het ziet er weer strak uit.


11-09-2018 - Uit grootmoeders tijd: slijterijvergunning.

Van Eddy kregen we bijgaande zegel voor de legeskosten van de slijterijvergunning.
“Gered van de ondergang deze oude leges zegel van de gemeente Vogelwaarde die geplakt zat op de verleende slijterijvergunning uit 1968 van mijn vader en moeder. De kosten voor de leges was toendertijd Fl. 10,00 is nog net te lezen.”
Met dank aan Eddy.


11-09-2018 - Uitbreiding bibliotheek.

De bib in het dorpscentrum is uitgebreid met een honderdtal dvd's. Een milde gever heeft deze ter beschikking gesteld.
Ook voor deze dvd's geldt: registratie van het uitlenen is niet nodig. Het bestuur heeft er het volste vertrouwen in dat bij een volgend bezoek aan het dorpscentrum de films omgeruild worden. Kom langs en neem een kijkje.10-09-2018 - Landschap anno 1584.

Na een artikel over de strekdammen in de Vogel kregen we een reactie van Karel-Jan. Op een kaart uit 1584 van Pieter le Poivre staat een strekdam in de Vogel afgebeeld. Als je met de kennis van die kaart over de Vogeldijk gaat is de plek van de strekdam uit 1584 nog duidelijk herkenbaar in het landschap van 2018. Met dank aan Karel-Jan.


10-09-2018 - Ganzen.

De ganzen nemen deze weken hun plek weer in, op onze akkers. Ze rusten in het water van de Vogel en vliegen dan in kleine groepen naar de polder. Op zoek naar jong gras of een plek waar vergeten maiskolven te vinden zijn.
Het zijn nog niet de ganzen die uit het noorden komen om hier te overwinteren. Het zijn de ganzen die hier de hele zomer gewoond hebben en nu met hun kroost onze polders bevolken.


09-09-2018 - Ballon gevonden.

Uw redactie heeft vanochtend vroeg een ballon gevonden in de Putting afkomstig uit Sleidinge in Belgie.
Via het volgende bericht is de organisatie geinformeerd: “Deze morgen, zondag 9 september, een van de ballonen gevonden van de ballonwedstrijd. De ballon was van Yorben Cosyns, U12. Locatie vindplaats: natuurgebied de Putting Hengstdijk ( Nederland). Zie kaartje. Helaas is de ballon niet zo heel ver gekomen. Wel op een erg rustige plek, een paar honderd meter verder was hij in het natuurgebied zelf terecht gekomen en waarschijnlijk niet gevonden.”


09-09-2018 - Duivensport.

Van Erik Kint het wekelijkse bericht over de duiven:
De prijzen zijn weer verdeelt voor dit weekend, vanuit Pont. St. Maxence ging Jos Looijer aan de haal met de Hoofd vogel, Jos een dikke proficiat. Volgend weekend, de 2 laatste vluchten weeral, het seizoen is weer voorbij gevlogen, we spelen dan vanuit Orleans en nog een natour vluchtje vanuit Arras, voor de liefhebbers.”

Klik hier voor de uitslag van dit weekend.


08-09-2018 - Zwerk.

Onderweg door de polders van Hengstdijk luistert uw redacteur naar de weerberichten. De weerman van dienst vertelt het in het zuidwesten het zwerk opengebroken is. Inderdaad, dat klopt. En we hebben het op de foto vastgelegd.
08-09-2018 - Verzoek van Karel-Jan.

Van Karel-Jan kregen we het volgende verzoek.
" Ik ben zoals al eerder besproken, bezig met een onderzoek naar de voormalige kerk van Hengstdijk. Daarbij heb ik gezien dat die kerk een gotisch koor heeft gehad. In 1892 is nog maar een heel klein deel van dat koor aanwezig. Zeer waarschijnlijk is het eind 18e begin 19e eeuw afgebroken. Het koor was opgebouwd uit ‘witte bergsteen’ (kalksteen). Ik denk dat men bij de afbraak niet heel ver zal hebben gesleept met die stenen.
Ik weet dat er op verschillende plaatsen rondom Hengstdijk nu nog bouwkundige fragmenten aanwezig zijn die waarschijnlijk bij het afgebroken koor horen, maar Ik denk dat er nog meer moeten zijn. Zou je via de website een oproep kunnen doen of iemand nog meer van die bouwkundige elementen heeft? Het kan eigenlijk van alles zijn. Het ligt het meest voor de hand dat die fragmenten in schuren en fundamenten van huizen zijn gebruikt."

Reacties graag via info@hengstdijk.eu


07-09-2018 - Strekdam.

Een tijdje geleden kregen de vraag: Waarom liggen die takken in de Vogel?
Het zijn een soort strekdammen van hout. Ze beschermen de oever aan de zuidkant van de Vogel. Bij harde noordwesten wind brengen de golven minder schade aan de oever. Ze voorkomen dat de Vogel een beetje groter en het weiland een beetje kleiner wordt. !"


07-09-2018 - Fout in de uitnodiging.

In de uitnodiging voor de jaarvergadering van de dorpsraad is een fout geslopen. De uitnodiging is niet voor dinsdag maar voor donderdag 20 september. Excuus voor deze fout. Inmiddels is de vergadering ook uitgebreid met het onderwerp buurtbemiddeling.

Klik hier voor de tweede druk van de uitnodiging voor de jaarvergadering.