Het organisatiecomité van de wielerronde van Hengstdijk. ( 1988 )

Hengstdijk schreef wielerhistorie

Door Eddy de Schrijver.

Het wielercomité Hengstdijk viert zaterdag het dertig jarig bestaan. Maar al lang daarvoor had Hengstdijk een bekende naam opgebouwd als 'wielerdorp'. In die tijd staken Leon Herman, Bertus Kriekaert en Emery Schelfout de kopppen bij elkaar om eens flink uit te pakken. In 1955 was Hengstdijk de huldigingsplaats van de vaderlandse Tour de France-renners. Direct na aankomst in Parijs vertrok het Nederlands gezelschap onder leiding van wijlen Kees Pellenaars naar Hengstdijk om er op een zondagmiddag gehuldigd te worden. 
"En toen stond Amsterdam wel op zijn kop. Die mensen daar hadden natuurlijk de winnaars van het ploegenklassement graag als eerste in hun midden gehad, maar Hengstdijk was ze voor", aldus Emery Schelfout, die jaren deel uitmaakte van het wielercomité. De komst van de nationale wielerploeg met daarin Gerrit Schulte en Peter Post bracht duizenden mensen op de been. "Ik schat dat er zo'n achtduizend mensen stonden te kijken Hengstdijk zat stampvol. Maar er heerste een geweldige sfeer. Als ik er op terugkijk vind ik het best de moeite waard geweest", legt Schelfout uit. Kees Pellenaars was trouwens in Hengstdijk geen onbekende. Hij kwam er dikwijls jagen bij de vader van wielercomité-lid Leon Hermans. "Die man wist Pellenaars over te halen om als eerste naar Hengstdijk te komen. Als je Amsterdam in de wielen rijdt, is dat toch geen kleinigheid", meent Schelfout. In 1955, 1956 en 1957 draaide de profkoers van Hengstdijk op volle toeren, maar in die tijd ontbraken de sponsors. " Daar had men vroeger nog nooit van gehoord. Het was dus een groot risico een dergelijke koers te houden. Op den duur durfden wij dat risico niet meer aan en zijn op het houden van amateurkoersen overgegaan. Maar er speelde nog een belangrijke reden mee. We hadden in het dorp een aantal feesttenten staan en die werden door de wind omvergeblazen. Het betekende zo'n beetje het faillisssement", weet Shelfout zich nog goed te herinneren.
De eerste profkoers was direct een groot succes. Niemand minder dan Peter Post zegevierde in' Hengstdijk. Gerrit Schulte werd in de spurt verslagen. "Direct na afloop stak SchuIte zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken en hij zei dat Post nooit een goede renner zou worden. Achteraf heeft hij toch bekend het verkeerd ingeschat te hebben", zegt  meester Schelfout.
De deelnemers aan de profkoers werden allen door de toenmalige pastoor Bongaards op de pastorie gezegend. Ook een complete radioploeg met de in die tijd bekende Barend Barendse was in Hengstdijk van de partij en het verslag van de koers werd later op de dag uitgezonden.
Toen de prof- en amateurkoersen geen haalbare kaart meer waren sloegen andere mensen de handen ineen en vormden het huidige wielercomité.
"We wilden per se een koers houden om het dorp wat levendig te houden. Want dorpen als Walsoorden, Ossenisse en Rapenburg hadden in die tijd ook allemaal een volkskoers. Hengstdijk mocht niet achterblijven. Dat was een leuke tijd. Koersjes rijden met een fietsband als hoofdprijs. Daar werd keihard voor geknokt. Ik heb zelf ook nog meegedaan aan die wedstrijjden. Er hing echt een goede sfeer. Daar denk ik nog wel eens met weemoed aan terug. Die sfeer heerst er nu niet meer al moet ik zeggen dat ik de laatste jaren toch verbetering proef. We zijn terug op de goede weg", zegt Van Gasssen.
Het wielercomité Hengstdijk werkt eendrachtig samen met de Zeeuws-Vlaamse Trimfederatie. "Een samenwerking die uitstekend verrloopt. Jammer, dat we de dameskoers van het programma hebben moeten schrappen. Je kunt moeilijk voor tien dames een koers organiseren. Vroeger kreeg je zo een dame op de fiets, maar dat moet je nu niet meer proberen", meent de voorzitter, die samen met Piet Kerkhaert, Piet van Dijk, Guido Cappaert, Hipoliet Mahu en Gerard Dankaart het huidige bestuur van het wielercomité Hengstdijk vormt. Zaterdag rijden de trimmmers dus weer in Hengstdijk. Deze keer om de Grote Prijs Hengstdijk vanwege het jubileum. Om 13.30 uur gaan de recreanten/veteranen van start en ruim een uur later is het de beurt aan de A-trimmers met als favorieten Henk Peters, Robert Cloetens, René Heyboer, Jan Dubbeldam, Honoré Pieters en Jean Paul Vlassenrood.


HENGSTDIJK.EU, APRIL 2010